Toți cei 10 arestați sunt acuzați de TRAFIC DE DROGURI ÎN FORMĂ CONTINUATĂ. Riscă și câte 10-15 ani de închisoare


Minuta de pe portalul just.ro a deciziei Tribunalului cu privire la cele 10 persoane reținute de DIICOT arată nu doar că au fost toți 10 arestați ci și că toți aceștia sunt acuzați și de trafic de droguri. Mai mult, sunt acuzați de comiterea acestei infracțiuni în formă continuată (ceea ce poate atrage un spor de pedeapsă) și, de asemenea, acuzarea și de alte fapte și eventuala condamnare pentru concurs de infracțiuni duce la agravarea pedepselor.

Astfel, 8 dintre ei sunt acuzați, fiecare, de comiterea a câte două infracțiuni (trafic de droguri de mare risc în formă continuată și deținere de droguri de mare risc), iar 2 (patronii de la Chaplin’s și ex-Tonique) sunt acuzați fiecare de câte 3 infracțiuni (trafic, deținere dar și punerea la dispoziție a unui imobil pentru consum de droguri).

Legislația în vigoare prevede următoarele pedepse:
1. 5-12 ani, pentru trafic de droguri de mare risc
2. 5-12 ani pentru deținerea de droguri de mare risc
3. 2-7 ani, pentru punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul de droguri

Minuta instanței face trimitere și la art. 35 din codul penal și la articolul 38. În esență este vorba de
4. un spor de 3 ani pentru infracțiunile în formă continuată
5. un spor de jumătate din minim din pedepsele mai mici adăugat la pedeapsa mai mare în caz de concurs de infracțiuni.

Din start rezultă că, în caz că procurorii conving judecătorii de vinovăția inculpaților, aceștia din urmă nu au cum să primească pedepse de închisoare cu suspendare, o asemenea variantă fiind posibilă doar în cazul pedepselor de până în 3 ani de închisoare.

Mai jos, parte din legislația invocată mai sus:

Articolul 2
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Articolul 5
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

(LEGE nr. 143 din 26 iulie 2000 (**republicată**) privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri*)

Art. 35 Pedeapsa pentru infracţiunea continuată şi infracţiunea complexă
(1) Infracţiunea continuată se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, al cărei maxim se poate majora cu cel mult 3 ani în cazul pedepsei închisorii, respectiv cu cel mult o treime în cazul pedepsei amenzii.

Art. 38 Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni 
(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de până la jumătate din totalul celorlalte pedepse stabilite;

(Noul Cod Penal)

Minuta deciziei Tribunalului


Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt:
În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii B. P.O., E.C.C., P.M., G. Ş., M. C., C. A.A., R. F.N., C. C. şi D. C.V.
În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 1 lit. d alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul S. I.
Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 19.04.2021 până la data de 18.05.2021 inclusiv, a inculpaţilor:
1. B. P.O., cetăţean român, necăsătorit- (concubinaj – un copil minor), studii medii, fără ocupaţie cu antecedente penale în străinătate ;
2. E.C.C., cetăţean român, studii medii, starea civilă – necăsătorit ( concubinaj- un copil minor), fără antecedente penale, ocupaţia- tatoo artist ;
3. P. M., cetăţean român, studii liceale, starea civilă – necăsătorit, cu antecedente penale în străinătate , ocupaţia- tehnician designer vestimentar;
4. G. Ş., cetăţean român, căsătorit- doi copii minori, studii – 8 clase, ocupaţia bodyguard la Almas Company, cu antecedente penale în străinătate ;
5. M. C., cetăţean român, necăsătorit, studii – 8 clase, fără ocupaţie, fără antecedente penale ;
6. S. I., cetăţean român, căsătorit- un copil minor, studii liceale, fără ocupaţie, fără antecedente penale ;
7. C. A. A., cetăţean român, studii liceale, necăsătorit, fără antecedente penale, fără ocupaţie ;
8. R. F.N., cetăţean român, studii medii, starea civilă – necăsătorit, cu antecedente penale în străinătate, fără ocupaţie, toţi cercetaţi în dosarul penal nr. 14 D/P/2021, al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prev. de art. 2 alin. 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi deţinere fără drept de droguri de mare risc, prev. şi ped. de art. 4 alin. 2 din Legea 143/2000, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
9. D. C.V., , cetăţean român, studii superioare, starea civilă – căsătorit, fără antecedente penale,
10. C. C., cetăţean român, studii superioare, starea civilă – necăsătorit, fără antecedente penale, ambii cercetaţi în dosarul penal nr. 14 D/P/2021, al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prev. de art. 2 alin. 2 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Cod penal, deţinere fără drept de droguri de mare risc, prev. şi ped. de şi art. 4 alin. 2 din Legea 143/2000 şi punere la dispoziţie a unui imobil pentru consum ilicit de droguri în formă continuată, prev. şi ped. de art. 5 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
În temeiul art. 272 Cod procedură penală, onorariul apărătorului din oficiu desemnat pentru inculpatul C. A..A., în cuantum de 313 lei, care rămâne în sarcina statului, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Neamţ. Constată că ceilalţi inculpaţi au fost asistaţi de avocaţi aleşi. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 19.04.2021, ora 23,55.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  32/2021  19.04.2021

Evident că judecătorii care vor judeca acest dosar vor condamna sau nu pe fiecare inculpat în parte, în funcție de probele furnizate de procurori și, de asemenea, vor individualiza pedepsele în funcție de gradul de implicare a fiecărui inculpat în comiterea faptelor respective.

V.N.

2 thoughts on “Toți cei 10 arestați sunt acuzați de TRAFIC DE DROGURI ÎN FORMĂ CONTINUATĂ. Riscă și câte 10-15 ani de închisoare

  1. Legea e proasta si e facuta sa favorizeze abuzurile!Pentru detinerea a cateva grame de droguri (atata s-a gasit la marea razie, pe cap de inculpat!) poti fi bagat la puscarie 10 ani, in timp ce adevaratii traficanti sunt bine -mersi.

  2. Ma indoiesc de faprul ca se va ajunge la ani grei.
    Este mult fum pentru nimic doar pentru ca subiectul este inca incalzir.
    Sunt persoane,consumatoare cei drept ,care nu apar in statistici cu toate ca istoric la Diicot exista!
    Interesele nu vor dispare niciodata atata timp cat cererea ramane si este in crestere.

Lasă un răspuns