Tot mai săraci: Cu 30 la sută mai mulți beneficiari de „AJUTOARE ALIMENTE”!

Peste 125 de mii de nemțeni cu venituri reduse beneficiază de pachetele cu alimente distribuite gratuit, precizează Instituția Prefectului Județului Neamț. Este vorba de pensionari cu venituri mai mici de 450 lei/lună, şomerii cu indemnizaţie mai mică de 450 lei/lună, beneficiarii de venit minim garantat şi cei de alocaţie pentru susţinerea familiei, persoane cu handicap grav şi accentuat. Fiecare dintre aceștia primește, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, câte două pachete cu alimente.
Față de anul trecut, numărul nemțenilor care beneficiază de acest program a crescut cu 30 la sută, a precizat Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț.
Creşterea este determinată de completarea cadrului normativ cu categoria persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/luna/persoană, inclusiv, și nu se încadrează în niciuna din categoriile prevăzute în vechea formă a hotărârii de guvern care reglementează cadrul de desfășurare al POAD”, spune Niculina Dobrilă.
În cadrul programului, în judeţul Neamţ livrările cutiilor cu ajutoare către primării au început în luna iunie și s-au finalizat la sfârșitul lunii august.
Instituția Prefectului a coordonat întregul proces, de la construcția  bazelor de date cu beneficiari, furnizate de serviciile publice deconcentrate responsabile, acutalizate  la o dată cât mai apropiată de momentul începerii livrărilor în teritoriu, până la centralizarea datelor la finalul procesului de distribuție.
După finalizarea livrărilor, o etapă distinctă în derularea programului a fost a fost cea de  compensare între unităţile administrativ teritoriale care au înregistrat stocuri excedentare și cele care au solicitat cantități mai mici de ajutoare decât  numărul de beneficiari de pe listele inițiale. Au fost realizate 11 compensări de acest fel.
Până în prezent au finalizat procesul de distriubție către beneficiari și au prezentat documentele finale 25 de primării, dintre care un municipiu – Roman și un oraș – Bicaz.
Instituţia prefectului a realizat, la 10 primării din judeţ, controale la livrarea și  recepția alimentelor, punând accent îndeosebi pe condițiile de depozitare și documentele de gestiune. Totodată, au fost urmărite și criteriile de eligibilitate în baza cărora s-a făcut distribuirea pachetelor. Dacă anul trecut au fost înregistrate 25 de reclamații referitoare la modul în care se respectă procedura, anul acesta situația s-a îmbunătățit considerabil, astfel încât în toată perioada de desfășurare a programului nu a fost făcută decât o singură reclamație.
„Controalele pe un eşantion de 6% din numărul unităţilor administrativ teritoriale, aşa cum este prevăzut în instrucţiuni, s-au finalizat la începutul acestei săptămâni şi au pus în evidență eforul organizatoric al autorităților locale, pentru că nu s-au semnalat probleme deosebite iar ajutoarele au ajuns la beneficiari. Apreciem că organizarea în acest an a POAD, conform modificărilor și completărilor aduse cadrului normativ pe baza propunerilor din teritoriu, reprezintă un progres față de perioada anterioară.  Un indicator în acest sens îl reprezintă și numărul mic de reclamaţii – una singură în acest an, față de 25 de petiții în perioada anterioară
”, a încheiat prefectul de Neamț a spus prefectul Niculina Dobrilă.

 Alex SÎRBU

 

 

Lasă un răspuns