Topor de aramă vechi de peste 5000 de ani descoperit în Neamţ de un amator!

O piesă arheologică deosebită, un topor de aramă de 18 centimetri, vechi de peste 5000 de ani, a fost descoperit duminică de nemţeanul Marius Irimia, un cunoscut detectorist pasionat de arheologie. Dacă în ultimii ani Irimia a devenit cunoscut datorită descoperirii de monezi de provenienţă romană, de data asta aceasta el a scos la lumină unealta despre care unii specialişti spun că e veche de 5500-6000 de ani, pe care a şi predat-o către Direcţia de Cultură Neamţ.

Cititi si: Irimia a descoperit COMOARA CU TOT CU ULCICĂ / 92 de dinari imperiali pe Dealul Chiciura din Dragomireşti
COMOARĂ! Sute de dinari imperiali romani de acum 20 de secole, descoperiţi de detectoristul Irimia
Irimia a detectat o nouă traistă de denari! 58 de monede de argint!
FOTO Irimia a găsit un nou tezaur: 167 de denari şi o broşă stelată! Povestea noii descoperiri spusă de detectorist…

Povestea descoperirii, spusă chiar de Marius Irimia, este următoarea: <<Așa cum zice zicala “nu aduce anul ce aduce ceasul”, duminica ce a trecut am avut norocul și onoarea să descopăr un artefact foarte vechi si foarte valoros din punct de vedere arheologic. Este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse “în cruce”, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizații ale eneoloticului de pe teritorul țării noastre.
Chiar dacă la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnacop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitațile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii sefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al intregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale). 
Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul județului Neamt, dacă nu ma înșel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar>>.

Descoperirea a fost făcută pe un teren agricol: <<Din zona unde am descoperit toporul, am adunat șă câteva fragmente de ceramică, care fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole. După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni. Pe unul dintre fragmente se poate observa simbolul OVALULUI, care reprezintă feminitatea, fertilitatea.
Modelele geometrice pictate pe vasele cucuteniene nu erau întâmplătoare sau cu rol decorativ, ci reprezintă simboluri sacre: spirala, crucea și X, zvastica (cea pozitivă în sensul literei Z ), rombul, cercul, yin și yang, spiralele îngemănate, semne regăsite din neolitic până în prezent în satul românesc pe parcursul a cca. 8 milenii.
Unul dintre simbolurile fundamentale pe care s-a format spiritualitatea culturii Cucuteni este spirala. Drumul în spirală este calea spre o altă lume. Spirala dublă poartă semnificația întoarcerii din aceea dimensiune, un traseu pe care probabil, preotesele cucuteniene îl cunoșteau. Pentru tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, drum la capătul căruia este descoperită Marea Zeiță Mamă>>.
Descoperirea a fost făcută pe teritoriul comunei Mărgineni, la granița acesteia cu comunele Zănești si Podoleni.
Toporul, cât și fragmentele de ceramic au fost predate conform legii, către Direcția de Cultură Neamț.

Cititi si: Irimia a descoperit COMOARA CU TOT CU ULCICĂ / 92 de dinari imperiali pe Dealul Chiciura din Dragomireşti
COMOARĂ! Sute de dinari imperiali romani de acum 20 de secole, descoperiţi de detectoristul Irimia
Irimia a detectat o nouă traistă de denari! 58 de monede de argint!
FOTO Irimia a găsit un nou tezaur: 167 de denari şi o broşă stelată! Povestea noii descoperiri spusă de detectorist…

Marius Irimia este inginer silvic, căsătorit, are un copil. De anul trecut este membru USR şi este înscris în competiţia internă a organizaţiei Piatra Neamţ pentru desemnarea viitorului candidat la funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ. Iniţial s-au înscris în cursa respectivă 4 candidaţi dar acum au mai rămas doar 2, după cum spun unele surse Vestea.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns