TOBOȘARII! „Revista” cultural-religioasă Asaftei-Chitic…

Sighișoara își are și acum, în cetatea medievală, un toboșar celebru care face spectacol și impact cu anunțurile lui în care frazele se termină cu invariabilul „am zis”. La Neamț, printre hop-urile și scandalurile cu obiectivele turistice din proprietatea administrației și-au făcut loc, de ceva timp, doi „toboșari” mai speciali, adică 2 din cei 3 șefi de la Consiliul Județean. E vorba de președintele interimar Asaftei și de vicepreședintele Dragoș Chitic (celălalt vicepreședinte, Adrian Păduraru pare a avea o prudență rezonabilă în a forța limitele ridicolului).

Paginile celor doi activiști politici (ajunși în funcții via ALDE sau PMP dar recuperați oficial deja de PSD) dar și cea a Consiliului Județean Neamț par a fi completate cu mesaje culturale și religioase atât de frecvente încât mai că ai crede că la butoanele lor sunt niște scriitorași de mâna a 2-a, care nu ratează nici un eveniment sau serbărică organizate de instituțiile culturale din subordinea CJ și vor să dea impresia și vrednici și vajnici bătătpri de mătănii. Mai popular, cei doi șefi de la CJ parcă ar vâna și evenimentele cu pișcoturi și pe cele cu colivă.

Exemple:

Această prezentare necesită JavaScript.

După cum se vede (și exemple similare găsiți din plin pe pagina lui), Asaftei este un demn urmaș al lui Arsene și în ceea ce privește imaginea pretins religioasă pe care și-o desenează. Că e sărbătoare, că e ziua vreunui episcop sau al vreumui stareț, informația cu iubitorul de calendar ortodox și de slujitori ai Domnului e ecolo, pe pagina lui. Un fel de ziar Lumina level facebook sau de Trinitas în formă scrisă pe platforma lui Mark.
Și Asaftei și Chitic sunt, amândoi, și un fel de gazetă de perete care se laudă cu activitățile instituțiilor de cultură. Mai ales cu cele organizate/găzduite de Biblioteca Județeană sau de centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare. Când și când, și ceva de pe la Complexul Muzeal (mai răruț, că directorul Muzeului e la comanda altui personaj din CJ, după cum zice gura târgului) și mai nimic de la TT, directoarea de la respectiva instituție dând de înțeles că nu-i prea suflă politicienii în borș dacă nu se numesc Arsene sau Dulamă.

Aceași varză de heirupism cultural e și pe pagina de facebook a CJ-ului. Artizanii aceste pseudo-reviste Asafte-Chitic-CJ nu au nicio reținere în a forța limita ridicolului, lăudându-se și cu o acțiunea găzduită de Bibliotecă dar în care e vorba de aniversarea Revistei Apostolul (entitate publicistică unde CJ nu are niciun merit).

Evident, atribuțiile principale ale celor două personaje din fruntea CJ Neamț sunt cu totul altele, nu cele de „gazetă de perete”. Dar oricât vă veți strădui, nu veți găsi pe paginile menționate, în ultimele luni, vreun rând, de exemplu, despre investițiile realizate pe celebrul „POIM-5%” (că anunțurile de la Apaserv, cu întreruperea apei pentru nemțeni, curg gârlă), sau cu podul de la Luțca, sau cu podul de la Dochia, de pe axa strategică, recent reabilitat, peste care nu pot trece încărcături mari (atribuții președinte Asaftei) sau cu ceva realizări concrete, de care să beneficieze pacienții, aparținătorii și salariații de la Spitalul Județean Neamț (atribuții președinte Asaftei dar și vicepreședintele Chitic, care de vreo 6 luni, e un fel de supra-director la unitatea sanitară).

Deci nimic-nimic despre acele investiții serioase după care județul strigă cu disperare ci doar sfinți, sfințișori, vlădici, spectacole și serbărele. Pișcoturi moka și colivă de pomană. Adică o superconcurență pentru postări la fel de inutile cu care, mai în urmă cu 1-2 ani, se băgau în seamă o Mădălina Ciubotaru sau un Adrian Niță.
Acum, directori și redactori șefi de revistă futilă, super-calificații Asaftei și Chitic. Un fel de toboșari care se bagă singuri în seamă. Am zis!

Daniel VINCA

Nota Bene – pe paginile celor doi politicieni sunt tot mai prezente și referirile cu privire la activități politico-electorale, ale lor sau realizate de alții. Evident că destule postări și de pe pagina CJ Neamț au și ele rol de propagandă fadă. Într-una din postările de mai sus e cea cu lecțiile date de acești șefi de la CJ Neamț unor reprezentanți din Republica Moldova cu privire la accesarea fondurilor nerambursabile. Ei, cei care sunt șefi peste o instituție care a făcut praf și țăndări din POIM sau care numără proiectele blocate/ratate de la spital.
E ca și cum ai pune un repetent pe post de profesor universitar…