Toate partidele îi votează pe PDL-iști


Ajunși în alte partide (și nu ne referim la cei deveniți membri PNL prin fuziune), foștii PDL-iști au girul și încrederea nu doar a colegilor din actualele formațiuni politice ci și a celor din alte partide care le oferă votul și susținerea lor.
Situația de la Neamț unde în urmă cu câteva zile s-a reușit votarea celor doi vicepreședinți CJ și a viceprimarului (al doilea, că primul fusese votat în urmă cu câteva săptămâni) este elocventă: toți 3 noii-demnitari locali au în CV-ul lor perioade de timp în care au fost membri PDL. Și nu membri de rând ci oameni cu funcții de conducere în organizațiile de partid „portocalii”.

Vorbim despre Mădălina Ciubotaru, Dragoș Chitic (vicepreședinți CJ) și Marius Irimia (viceprimar Piatra Neamț).

Mădălina Ciubotaru – PDL, PSD, Pro România

Consilier județean ales în septembrie 2020 pe lista Pro România, Mădălina Ciubotaru a fost propusă pentru funcția de vicepreședinte CJ chiar de Ionel Arsene (președinte PSD Neamț), a luat 18 voturi de la tabăra PSD & alianții, din care 14 sunt chiar de la PSD (președintele CJ plus 13 consilieri).
Deși unele din mesajele de atac PSD au fost mulate de-a lungul timpului pe referirea la fantoma PDL, în urmă cu câteva zile, social-democrații nemțeni nu au avut nicio emoție în a-și da votul celei care, în perioada de glorie a PDL, era nu doar fiica unui primar PDL ci și membră PDL cu funcție în organizația județeană de tineret (vicepreședinte la TDL Neamț).
Ulterior, la pachet cu Ionel Ciubotaru (pe atunci primar de Roznov), Mădălina avea să treacă la PSD, fiind și președinte PSD Roznov și consilier județean PSD.
În urmă cu mai bine de doi, părăsea PSD și funcția de consilier județean pentru a se alătura echipei Pro România pe care o construia Liviu Harbuz la Neamț. Acest gest al Mădălinei Ciubotaru a fost atunci urmat de represalii foarte dure, prefecta PSD de atunci Daniela Soroceanu (între timp revenită în funcția de secretar al județului) ducând o campanie ostilă pe față împotriva primarului Ciubotaru.
În ciuda acestei triste moșteniri în relația cu PSD, fosta PDL-istă Ciubotaru (acuzată chiar de unii PSD-iști de trădare, cînd a părăsit tabăra social-democrată) nu a avut nicio problemă acum în a fi propusă, susținută și votată de PSD-iștii din CJ.

Dragoș Chitic, PDL-istul „omul lui Ștefan”

Al doilea ex-pdl-ist votat acum câteva zile ca vicepreședinte CJ este Dragoș Chitic (acum PMP).
Cât a fost primar liberal de Piatra Neamț, Chitic nu a fost scos din „PDL-istul” și „omul lui Ștefan” (trimitere la un simbol local și național al perioadei portocalii) de PSD-iștii nemțeni care îl criticau. Perioada în care a fost viceprimar lângă Gheorghe Ștefan și apartenența sa la PDL (pe listele căruia ajunsese consilier local) erau „crimele” grave de care îl acuzau șefii, activiștii, postacii și trompetele PSD pe Chitic.
Cu toate acestea, acum câteva zile, crema PSD din CJ nu a avut iarăși nicio problemă sau jenă să-l propună și să-l voteze pentru funcția administrativă din care, pe partea executivă a CJ, va face echipă chiar cu cel care este și șeful PSD, adică cu Arsene.

Marius Irimia, tineret PDL-ist, mândria țării

Marius Irimia este cel care a fost votat acum câteva zile ca al doilea viceprimar de Piatra Neamț. În timp ce Ciubotaru și Chitic și-au primit voturile care i-au propulsat spre funcțiile administrative de la PSD & aliații, Irimia a ajuns viceprimar cu voturile taberei de dreapta (plus unul dintr-o echipă care pare a fi încă necombinată nici cu stânga, nici cu dreapta).
Irimia a fost și el membru PDL/TDL, într-o perioadă în care și Mădălina Ciubotaru activa în aceeași zonă. Dacă nu greșesc, și Marius Irimia a fost membru al BPJ/TDL și chiar a fost cel care a propus o activitate pentru toată echipa, la un moment dat (o acțiune de împădurire).
Odată cu disoluția PDL, Irimia a luat o pauză pe partea de politică și a revenit abia de 1-2 ani în echipa USR Neamț, mai exact în organizația pietreană.
Odată ajuns viceprimar, Irimia va face parte din echipa administrativă de la Piatra Neamț condusă de primarul liberal Andrei Carabelea. Carabelea e și el fost membru TDL dar nu se încadrează la tema acestui articol (Carabelea a ajuns primar prin voturile cetățenilor, evident și prin încrederea acordată de echipa liberală pentru candidatură, dar nu a fost votat de reprezentanții altor partide, precum cei 3).

Rândurile de mai sus nu reprezintă niciun un atac, nici laudatio la adresa celor e proaspeți demnitari locali/județeni. E vorba doar de o constatare la zi, istorică putem spune, a unui adevăr: PDL-iștii sunt prezenți (la modul generalizat) în mesajele critice ale unor politicieni dar sunt apreciați în interiorul partidelor lor și primesc voturi chiar și de la alte partide, inclusiv de la cei cu mesaje invazive.

A nu se înțelege nici generalizarea în favoarea PDL. Ca orice partid, și PDL a dat personaje controversate (inclusiv condamnatele penal Ridzi, Udrea etc) dar și personaje cu o cotă bună de apreciere (Boc, primar la Cluj).
Așa cum nu există Alba ca Zăpada în politică, nu există nici echipa „neagră” absolut, de care cineva să fie nevoit să se lepede, dovadă și voturile cetățenilor dar și cele date în CL-uri sau CJ-uri.

Până la urmă, așa cum cu toate greșelile punctuale ale unor lideri PSD unii cereau – aberant și nedemocratic! – scoaterea PSD în afara legii, și în cazul PDL este clar că orice generalizare pleacă ori de la lipsa de cultură, ori de la dorința de a manipula opinia publică.
Iar cea mai bună dovadă că generalizarea respectivă e toxică e tocmai votul. Dar de alegători sau dat chiar de ce-i cu mesajele dure (și generalizante) anti-PDL.

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns