Ținutul Zimbrului – pe lista bunelor practici în cadrul RURITAGE (UNESCO)

De curând Ținutul Zimbrului (Bison Land) a fost inclus în lista globală a comunităților RURITAGE, proiect inițiat de UNESCO. Destinația este inclusă în program pentru eforturile datorită artei și evenimentelor organizate la nivel local. Ceea ce a impresionat în momenul selecției au fost eforturile depuse și realizările până în prezent la nivel de destinație, dar și viziunea pentru perioada următoare în ceea ce privește dezvoltarea microregiunii Ținutul Zimbrului.  Accent se pune în acest sens pe coexistența patrimoniului cultural, folcloric, natural și spiritual și dezvoltarea prin intermediul evenimentelor  în cadrul cărora se promovează valorile locale.

Prin includerea în această comunitate, Ținutul Zimbrului va avea ocazia să descopere modele de bune practici și să se inspire din planul de dezvoltare al altor regiuni mult mai dezvoltate la nivel mondial. În plus, va avea acces la diverse informații, instrumente pentru a implementa planuri de dezvoltare a patrimoniului  local. Datorită vizibilității proiectului și inițiativelor UNESCO zona Ținutul Zimbrului va avea de câștigat.

Consorțiul RURITAGE este condus de Universitatea din Bologna și este format din 37 de parteneri din 18 țări (Austria, Columbia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Turcia, Marea Britanie) . Membrii consorțiului reprezintă diverse categorii de actori: autorități publice, universități, centre de dezvoltare și cercetare, rețele internaționale și organizații, firme, ONG-uri, asociații și fundații, muzee și Geoparcuri globale UNESCO.

Microregiunea ce se suprapune peste teritoriul Parcului Natural Vânători Neamț   și al orașului Târgu Neamț și comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț.  Ținutul Zimbrului este certificată ca destinație ecoturistică la nivel național din anul 2016. În anul 2017 microregiunea a fost inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial, iar începând din anul 2018 este printre primele destinații la nivel mondial în ceea ce privește natura și viața sălbatică. În anul mențional anterior, Ținutul Zimbrului clasificându-se pe locul 2 la această categorie.

Ad.V.
foto – facebook, Tinutul Zimbrului, trăind legenda

 

Lasă un răspuns