Ţinutul Secuiesc călare peste ziua oraşului moldav Piatra Neamţ!

Dacă vreun ungur cu tendinţe revizioniste trece prin Piatra Neamţ chiar de zilele oraşului se va simţi super-fericit: Parcul Central al capitalei judeţului moldav, ticsit de tarabe şi tărăbioare, are nu mai puţin de 6 (şase) corturi în care sunt vânduţi tradiţionalii colaci secuiesti (kurtos kalacs).

Majoritatea celor 6 puncte de vânzare sunt corturi roşii cu bannere albe (unul este invers) şi cu verdele din jur, oricum ai trage o fotografie, obţii o minunată înşiruire roşu-alb-verde. Ups, chiar culorile de pe steagul Ungariei, ca să vezi coincidenţă…

Evident că toate aceste puncte de vânzare sunt tapetate cu inscipţii bilingve, adică şi în română şi în maghiară, de parcă pietrenii sau cei aflaţi în trecere la Zilele Oraşului ar fi în proporţie covârşitoare vorbitori de limbă maghiară.

Nu are nimeni nimic cu colacul secuiesc (unguresc) vândut la Piatra Neamţ. Dar, totuşi, 6 puncte de vânzare?! În parcul din centrul oraşului sunt peste 30 de tarabe, cu diverse produse (e chiar un talmeş-balmeş) dar nu există niciun alt produs cu aşa expunere şi vizibilitate. Să fi fost o zonă în care să fi fost, la rând, mai multe corturi sau tarabe şi la unul să ai plăcinta moldovenească, la altul gogoaşa dobrogeană, în altul covrigi buzoieni, în altul turtiţe de Brăila, altul cu baclava turceasca (care şi este, dar doar unul!) în altul clătite cu magiun de Topoloveni etc… nu ar fi avut nimeni de comentat pentru că nu ar fi existat o stridenţă în promovarea unui singur produs branduit nu doar gastronomic ci şi etnic-cultural.

Iar punctele de vânzare ale colacilor secuieşti sunt plasate strategic, prin toate colţurile parcului, practic nu poţi ajunge în zona fără să vezi un mesaj în limba maghiară. Pentru cei care nu sunt la zi cu informaţiile precizăm că astăzi s-a dat startul Zilelor oraşului Piatra Neamţ iar Parcul central este lipit efectiv de Curtea Domneasca unde este amplasată şi scena pe care au parte majoritatea manifestărilor. Iar în centrul Parcului este chiar statuia lui Ştefan cel Mare, un simbol al oraşului ca şi Turnul de la Curtea Domnească.

 

Pentru propagandiştii conducerii Primăriei Piatra Neamţ (care vin imediat cu şablonul „Vestea are ceva cu primarul nostru scump şi drag”), publicăm mai jos un colaj foto realizat şi distribuit pe net de Antoniu Lovin (alias Banderas, alias Foto Jon Studio) în care observaţi cum Ştefan cel mare „priveşte” de pe soclu la corturile cu inscripţii în limba maghiară:

D.VINCA

5 thoughts on “Ţinutul Secuiesc călare peste ziua oraşului moldav Piatra Neamţ!

 1. Bietii oameni de la tarabele din piata centrala ce stau in ploaie dupa o iarna in frig, pe cine sa calareasca pt. a intra in spatiile noi ???
  ,,ALESILOR,, , d-le Primar, este iulie acusica, nu va este jena ?!

 2. Domnule ai dreptate, asa este , am fost si eu prin parc si se vede doar in prim plan cozonacul secuiesc. Articolul exprima de fapt strarea reala a situatie. Cu stima. Viorel .

 3. Cu sau fara inscriptii bilingve, acest talcioc proptit in buricul targului ne arata nivelul de civilizatie la care ne aflam.
  Ati observat ca unele „standuri” au fost parcate pe iarba?
  Ati vazut cat gunoi aruncat prin parc?
  La ce inghesuiala este, ISU n-are nimic de spus? Saun nu conteaza, ca doar suntem sub cerul liber, si e loc destul pentru calcat in picioare.
  Felicitari organizatorilor care pun economia orasului in miscare!

 4. Ii doare pe,,alesi,, si pe ,,edil ,,de ,,economia,,orasului si de locuitorii lui de numai pot.Lor ,sa le mearga bine,,afacerile,,si sa se inmulteasca banii.Nu -i intereseaza ca spatiul verde este stricat,ca exista intr-o zona romaneasca,fara populatie maghiara majoritara ,inscrptie bilingva,a colacului/cozonac secuiesc,,,,ei au alte treburi,alte interese!

Lasă un răspuns