Ținuți ca vitele, în ger, la minus 10 grade! Cetățeni la coadă la Pașapoarte Neamț!

Ora 8.30, azi, Piatra Neamț (oraș european) din Neamț (județ european) din România (țară membră UE) – peste 50 de oameni, înfofoliți ca de Gerul Bobotezei stau la coadă la Serviciul Pașapoarte (la fostul Hotel PCR, la 100 de metri de Prefectura Neamț, instituție care o coordonează pe cea care emite respectivele documente).

Afară sunt minus 10 grade (poate chiar mai frig, deoarece vântul accentuează temperatura negativă simțită de organism). Peste jumătate din cei care srau deja în aceste condiții chiar și de circa o oră sunt „stranieri”, români care lucrează în alte țări, care au revenit acasă cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă și, înainte de a se întoarce la muncă, vor să-și actualizeze și documentele. Unii au cu ei copii de sub 10 ani (se văd în fotografii).

Nu ne obosim să luăm vreun punct de vedere oficialilor – am afla, ca de obicei și previzibil – că de vină sunt oamenii, că au dat buluc, ca și cum cetățeanul X venit de la zeci de kilometri de la marginea județului ar trebui să știe cum e cu aglomerațiile de sezon de la instituțiile statului.

E mai interesant însă ce spun oamenii. „E încă o dovadă de ce tot mai mulți din cei aflați afară își pun problema de a-și face, definitiv, un rost în țări străine. Unii chiar renunță la cetățenia română pentru a grăbi primirea cetățeniei din partea altor state. Să știți că așa suntem tratați și la consulatele românești unde, la fel, când suntem nevoiți să mergem, pare că le stricăm onor funcționarilor programul de frumusețe. E o distanță enormă între funcționarii din instituțiile statelor în care muncim și comportamentul funcționarilor români. Nu a venit nimeni să ne întrebe dacă nu crăpăm de frig în gerul ăsta sau să ne dea un banal ceai. Chiar nu puteau amenaja o sală de așteptare în care să încapă acești oameni? Acesta e respectul statului român pentru cetățenii lui”, spune o femeie de circa 30 de ani care lucrează ca asistentă medicală în UE.

În urmă cu câteva luni, Prefectura Neamț se lăuda că a rezolvat problema cozilor la pașapoarte care apăreau mai ales în luna august. Prin suplimentarea ghișeelor de lucru, fapt stabilit real de conducerea MAI. Pentru ca lumea să priceapă foarte bine că meritele trebuie împărțite și la Neamț, a fost realizat și un videoclip convingător. Probabil că după ce alte sute de nemțeni vor îndura geruri de minus 10 grade stând la coadă la instituția din subordinea Prefecturii, va mai apărea vreuun film artistic din care vom afla cum e cu bunăstarea asigurată pe filieră guvernamentală…

Daniel VINCA

One thought on “Ținuți ca vitele, în ger, la minus 10 grade! Cetățeni la coadă la Pașapoarte Neamț!

  1. Domnule Vinca
    In acest articol sunteti malitios. Stim toti ca nimic nu e perfect si ca digitalizarea in Romania lasa de dorit dar in acest caz cu pasapoartele treaba chiar functioneaza. Chiar vreau sa cred ca sunteti un jurnalist informat si obiectiv. Cred ca intentia dumneavoastra e in primul rand sa informati corect cei ce nu stiu cum sa faca programarea online . Puteti sa va directionati energiile pozitive intru informarea celor nestiutori cu un articol pozitiv si informativ in aceasta speta.
    Astept cu incredere un raspuns (articol) pozitiv in speta aceasta .
    Cu stima Dan Botezatu

Lasă un răspuns