„Ţiganul borât” de la Roman a murit ca un erou, apărându-şi tatăl! În urma lui au rămas 3 copii mici orfani!

„Ţigani borâţi”, „trebuie împuşcaţi toţi”, „Antonescu”, „Hitler” – acestea sunt o parte din părerile vehiculate pe net cu privire la crima care a avut loc duminică la Roman, în celebra zonă a Fabricii. Lipsa de informaţii, nemulţumirile adunate în timp la adresa autorităţilor incompetente în a gestiona situaţii cu potenţial criminogen duc la astfel de păreri extremiste care, evident, dincolo de revărsarea de mânie şi ură, nu au cum rezolva real astfel de probleme.

Ba uneori funcţionează şi o ciudată cârdăşie autorităţi – presă şi parcă în mod intenţionat nimeni nu vrea să se aplece asupra cauzelor problemei, discuţia fiind expediată la modul „ete na, mare treabă, s-au omorât ţiganii între ei”.

Un cititor Vestea a pus aseară, într-o discuţie privată, o întrebare foarte interesantă: “Dacă cel ucis era român şi nu ţigan, oare presa din Roman şi din Neamţ arăta tot atâta lipsă de interes pe cazul său? De ce nu se întreabă nimeni cine era băiatul ăsta şi ce rămâne în urma sa? Sau cum a murit, de ce a murit?”.

Informaţiile culese azi-noapte şi azi, din surse neoficiale pot contura un alt tablou în care cel ucis, Bogdan Constantin Capmare (23 de ani) ar fi murit, de fapt, ca un erou care şi-a apărat tatăl de loviturile cu cuţitul.

O astfel de ipoteză arată că în seara respective, deja băut şi cu chef de a continua “consumaţia” din centrul oraşului, Vasile Lefter (35 de ani, recidivist) ar fi bătut la uşa familiei Capmare. Era pe la ora 21 iar tatăl lui Bogdan ar fi refuzat invitaţia de şpriţ motivând că a doua zi, şi el şi băieţii (fiul şi ginerele) trebuie să se trezească dimineaţă, că au de mers la muncă. Pe acest fond ar fi început o ceartă între Lefter şi Capmare senior şi primul a scos cuţitul. Şi a şi apucat să-l rănească pe Capmare senior, moment în care au sărit să-l salveze pe acesta ginerele şi fiul. Iar Bogdan Capmare s-ar fi interpus între cuţitul ucigaşului şi piepotul tatălui său, plătind cu viaţa instincul de a-şi apăra părintele. “Aşa a murit <<ţiganul borât>>, apărându-şi tatăl care l-a crescut, cu care a mers la muncă după ce a ajuns la o anumită vârstă”, a declarat un romaşcan.

„Bogdan muncea de la 14 ani. A făcut de toate, de la cărat marfă în Piaţă la sapăt fundaţii la târnăcop. Nu se înhăita cu alţii la furat sau la alte prostii. De la 17 ani are femeia lui, nu d-au luat cu acte ci în legea ţigănească. Dar s-au iubit şi au trei prunci, două fete de 6 şi de 4 ani şi băieţelul mic de 8-9 luni. Copiii aceştia au rămas orfani, vor creşte fără tată pentru că tatăl lor şi-a apărat propriul părinte. Iar lumea spune pe internet că a murit un ţigan, o cioară… E corect aşa?”, a întrebat un cunoscut al familiei Capmare.

“Ce au făcut autorităţile, că se ştia de conflictele din Strada Fabricii. Au adunat aici la un loc oameni liniştiţi cu personae recalcitrante şi au lăsat mereu totul la voia întâmplării. Toată lumea ştia că aici sunt câţiva care fac mereu scandal, umblă cu cuţitul la picior dar nimeni nu a făcut nimic. A fost făcut aici post de Poliţie Locală, la etaj, deasupra magayinului de la intrarea pe Strada Fabricii. A fost făcut doar aşa, de ochii lumii, la prosteală pentru că, sunt luni bune de când în zonă nu a ajuns noaptea nicio patrulă de la Poliţia Locală. De parcă noi aveam nevoie acolo de firmă frumoasă nu de poliţişti care să asigure ordinea publică”, relatează un fost locuitor al zonei care, de puţin timp, a reuşit să se mute. “Acolo nu e oraş, nu e cartier, e un ghetou lăsat la bunul plac al unor derbedei”, mai spune bărbatul.

Iar ghetoul, din ce spun oamenii, e populat nici 10 la sută cu indivizi predispuşi la violenţe – unii din ei fiind şi în spatele unor reţele de cerşetorie din oraş – ceilalţi 90 la sută fiind, la rândul lor victime.

Victime ale unui sistem de teroare în care singurul sprijin venit dinspre autorităţi e celebrul… ajutor social. Care, probabil, îşi are preţul lui: “Domnul Micu să nu uite că la el au venit majoritatea voturilor din Satul  Olimpic”. Acesta e mesajul altui cunoscător al zonei, „Satul Olimpic” fiind denumirea de argou pentru Strada Fabricii.

Bogdan Capmare va fi înmormântat mâine. Poate e un erou, cum spun amicii lui, poate nu era chiar un sfânt pe Pământ, cum comentează alţii pe net (mulţi fără să-l fi cunoscut). Rămân în urma lui cei trei copilaşi orfani, „femeia lui” şi un tată care îşi va duce la groapă copilul care a murit în locul lui.

Numele lui Bogdan va fi mâine pe o cruce. De poimâine va fi doar în amintirile rudelor şi amicilor şi, altfel, doar o cifră într-o statistică a autorităţilor, Că asta fac autorităţile cînd nu rezolvă real probleme: fac statistici, mai tipăresc 3 pliante şi spun că au acţionat preventiv.

Daniel VINCA

Nota Bene / Tipică pentru frăţia „Autorităţi – Presă” de la Roman este şi felul în care au apărut reflectările în media pe acest subiect. Primele care au informat despre crimă au fost două siteuri judeţene (din care, unul, Vestea). Primul site din Roman (unde sintagma „presa noastră locală este la mare preţ) care a publicat ceva despre tragedie a fost un site legat ombilical de binomul Micu-Leoreanu şi a cărui primă ştire a fost despre… ce crede şi ce declară Primarul despre eveniment. (!) Adică pe modelul de presă obedientă la superlativ faţă de politicieni. Da, la un astfel de fapt, vii şi cu reacţia PreaSfinţilor din Administraţie dar pe la ştirea no. 3, nu înainte de a relata faptele…
Culmea este că înainte cu doar câteva ore, unii jurnalişti (actuali sau foşti) ţineau predici unor ziarişti de la Piatra Neamţ despre cum se scrie o ştire. Dar nu reuşiseră apoi, nici după 14 ore să scrie despre faptul că la un kilometru de ei unul băgase cuţitul în 3 oameni.

 

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “„Ţiganul borât” de la Roman a murit ca un erou, apărându-şi tatăl! În urma lui au rămas 3 copii mici orfani!

  1. WTF ? de ce trebuie sa fim Gica-contra? daca ala e tigan si are prieteni recidivisti care au cutite si sunt criminali, de ce trebuie eu sa ma simt prost? ha ? NU MAI INTRA IN CERCURI DE „PRIETENI’ CERTATI CU LEGEA SI NU VEI PATII NIMIC…ADICA ROMANII SA ISI CEARA IERTARE SAU CUM ? HAI LASA…MANCATORIII DE LEBEDE IMEDIAT SE DAU VICTIME…ASTA FAC EI ZILNIC, NU AI DE UNDE SA STII CE A FOST ACOLO. NU IMI PLAC RASISTII, DAR URASC TIGANII. NUMA EXPERIENTE URATE AM AVUT CU EI, SI IN RO. SI IN AFARA, NE FAC DE RAS, NE FURA SI NE PROSTESC, NU PLATESC TAXE, NU MUNCESC….ROMANII SE DUC LA MUNCA SA NE IA NOUA STATUL ROMAN TAXE SI IMPOZITE SI CAS SI CASS SA LE DEA LA TIGANI SA AIBA EI….IN TIMP CE CIORILE RAD DE NOI CA MERGEMLA SERVICI….MAI TERMINATI SI VOI…CU „PRESSA SCRISA” DESTUL I-A PERIAT ANTENA TV SI PROTV…CU SERIALE DE GEN INIMA DE TIGAN…SI ALTE PROSTELI…KITCHURI DE EMISIUNI, IN FRUNTE CU ANDRA SI MARUTZA….ROMANII ADEVARATI, PATRIOTI, NU SUNT DIN INDIA, SI NU AU IN GENA DE ADN…SA ITI FURE PORTMONEUL….<<<<<>>> O SPECIE DE INADAPTATI IN ORICE SISTEM…SOCIALIST….COMUNIST…DEMOCRAT….NUMAI SA FURE SI SA JMECHEREASCA….Romania este o tara adoptiva a lor, ne-au facut de ras in Europa si in lume cu pasaportul pe care scrie Romania, Nu scrie Tigania, si bunicul meu a luptat in Razb2 Mondial, nu sa ne faca de ras ciorile ! Totul porneste de la educatie, 7 ani de acasa, Civilizatie, dorinta de a respecta pe vecinul de langa tine. EI NU AU ASA CEVA, cand sunt vecini cu romanii, tiganii le fura din casa si recoltele si gainile, si tot ce prind, biciclete, bani, mancare, etc. Au fost cazuri in istoria recenta cand le-a fost dat foc la case si izgoniti din satele romanesti..Politia nu a facut nimic, doar tiganii erau sefi…au primit ce au meritat ! documentati-va si nu mancati fripturi in cimitir, ascultati manele si va faceti palate cu oglinzi afara…Romania nu trebuie sa cada in derizoriu din cauza lor ! https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/10/27/scurta-istorie-a-tiganilor/

Lasă un răspuns