Tergiversare! Ancheta disciplinară cu polițiștii care au mușamalizat plângerea de agresiune sexuală, neterminată după 3 luni și jumătate!

Cei doi (sau trei!) polițiști de la Biroul de Poliție Roznov, cercetați disciplinar după ce presa a devoalat cum au vrut să mușamalizeze o plângere pe o faptă gravă (agresiune sexuală) sunt bine-merci pe funcții și după mai bine de 3 luni și jumătate, întrucât ancheta internă… nu a fost finalizată.
Asta a declarat ieri șeful IPJ Neamț, comisarul șef doctor Paul Tablan, nu din proprie inițiativă ci pentru că a fost efectic presat de jurnalistul Ionuț Corfu (redactor șef TVM Neamț) să spună clar, fără ocolișuri, care e situația.
Mai mult (vezi VIDEO), Tablan a declarat cu nonșalanță că nu e nicio o problemă în această situație din moment ce reglementările interne permit și… 2 ani pentru o anchetă internă.

Reamintim că, disperat de faptul că plângerea lui nu a fost luată în seamă și atât el cât și altă victimă erau purtați de polițiști pe drumuri, un adolescent a postat pe facebook imaginile care au cutremurat o țară. Mai mult, după ce cazul a fost astfel cunoscut, IPJ Neamț (al cărui șef este comisarul șef doctor Paul Tablan) a dat un comunicat mincinos spunând că situația nu fusese reclamată Poliției. Mai mult, IPJ Neamț l-a dezinformat și pe prefectul județului Neamț care, la rândul său, a fost dus pe această „fentă” prin care IPJ Neamț mințea opinia publică pe față, evident în favoarea polițiștilor respectivi.

Ca într-un scenariu de Kafka, la scurt timp, tânărul care a devoalat situația a fost… reținut cu mandat de către DIICOT sub acuzația de difuzare de material pornografic deși, repetăm, el a recurs acest gest tocmai pentru că polițiștii și-au bătut joc și de el și de meseria lor și așa a crezut el, că prin acel gest (cu valență de strigăt de disperare) poate atrage atenția și să fie în siguranță.

La mai bine 3 luni și jumătate de la aceste evenimente, polițiștii respectivi beneficiază din plin de lentoarea anchetei interne iar șeful Poliției Neamț spune că e normal să fie așa, ancheta să nu fie terminată.
O astfel de anchetă se poate finaliza fie printr-un rezultat total favorabil polițiștilor anchetați, fie prin confirmarea unor derapaje administrative și sancționarea lor fie prin concluzia că sunt indicii de comiterea unor fapte penale, caz în care cazul este remis procurorilor abilitați.
În acest moment, opinia publică nu știe cât de corecți sau nu au fost polițiștii, cât de grave sunt eventualele derapaje iar respectivii sunt numai buni să aplice legea ba, mai mult, să fie implicați și în procesul electoral, adică să păzească democrația și voturile.

Presat de jurnaliști, Tablan a mai declarat ieri că – surpriză! – ancheta internă va fi gata până în ziua votului. Deci, o anchetă tergiversată atâta timp poate fi totuși terminată… dacă insistă presa! Fără cuvinte…

În mediile apropiate polițiștilor, astfel de anchete interne sunt descrise astfel: lungirea procedurilor este clar în favoarea celor vizați și, pentru asta, sunt folosite diverse tertipuri. De la invocarea unor martori care nu se află în localitate sau în țară până la concedii de odihnă sau medicale, luate succesiv ba cei de anchetați, ba de cei care fac ancheta.

Mai jos, VIDEO cu conferința de presă, în care de la min 47 puteți vedea pasajul respectiv:

 

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

One thought on “Tergiversare! Ancheta disciplinară cu polițiștii care au mușamalizat plângerea de agresiune sexuală, neterminată după 3 luni și jumătate!

  1. Dați-i afară din politie, scurt și eficace ! Să vină alții care au chef de treabă și apară cetățenii, nu mafioții !

Lasă un răspuns