Ceea ce pentru unii – mai ales pentru suporterii CSM Ceahlăul – pare un episod hazliu (ne referim la faza cu săpăturile făcute duminică, sub barele transversale, pentru că porţile nu erau destul de înalte), dă notă, în fond, despre bolile fotbalului nemţean. Într-o ţară în care multe nu merg cum trebuie, nici fotbalul (sportul, in general) nu excelează şi cu atât mai puţin la Neamţ.
Regulamentar, CSM Ceahlăul are acoperire: a speculat inarventenţa dintre prevederile tehnice şi realitatea din teren. Sportiv şi bărbăteşte şi-a asumat însă şi statutul de câştigător fără glorie a unui campionat nici prea-prea, nici foarte-foarte. Şi deşi a fost vorba de un meci Horia-CSM Ceahlăul, victima deciziei este, de fapt, echipa de la Borca care se agăţa de speranţa că poate încurcă cineva echipa pietreană până la meciul direct. Dincolo însă de calcule, scenarii (deja toată baba apropiată de fotbal nu mai poate dormi de grija CIS-ului echipei care va câştiga campionatul de la Iaşi sau au apărut părerologi care ştiu ei că foarte bine că nu s-a jucat meciul că ieşea măcel…) rămân faptele. Care nu pun într-o lumină deloc favorabilă pe cei de la AJF şi aruncă şi bănuieli (poate nemeritate) spre CSM Ceahlăul.
Ca un preludiu de început de play-off a fost meciul celor de la Borca la Bicaz când oaspeţii au fost depunctaţi de cele 3 puncte câştigate în teren pe motiv că ar fi folosit un jucător care avea cumul de cartonaşe galbene. Prima comisie a AJF a dat „delete” pentru Borca, a doua comisie de la AJF a întors lucrurile la 180 de grade. Au greşit cei din prima comisie? Dacă da, a fost sancţionat vreun nene din ăsta care satelizează pe lângă fenomenul fotbalistic nemtean?
Iar faptul că de-a lungul campionatului AJF anunţa dinainte şi jucătorii care stau (suspendare pentru cumul de cartonaşe) iar la meciul respectiv nu a mai făcut asta lasă loc la tot felul de speculaţii, inclusiv la scenariul cu premeditarea.
La Horia e şi mai simpatică treaba. Clar, terenul de Horia nu îndeplineşte criteriile de omologare, De altfel, situaţia e valabilă pentru majoritatea terenurilor din Liga a 4-a şi a 5-a. Câte dintre aceste terenuri au, la maxim 50 de metri de cabine (dacă au şi cabine) grupuri sanitare avizate sanitar? Sau măcar rezonabile din punct de vedere al civilizaţiei anului de graţie 2018? Dacă AJF are lua la măsurat terenurile de fotbal (cică ar mai fi câteva care nici lungimea minimă nu o au), dacă ar verifica existenţa şi condiţiile din grupurile sanitare, dacă ar ţine cont de dâmburile şi bolovanii de pe multe terenuri de fotbal, după regulament, nu ar mai fi fost în Neamţ 2 ligi (a 4-a şi a 5-a) ci jumătate de ligă.
Din diverse considerente – inclusiv pentru încurajarea sportului de masă – AJF a închis ochii la aceste condiţii. Deşi, la începutul fiecărui sezon, o comisie specială verifică conformitatea terenurilor de joc anunţate de echipe. Atenţie, această verificare – de care a trecut şi terenul din Horia – e pe bani. 300 lei! Deci terenul neregulamentar de la Horia a fost omologat în mod nelegal, pe bani!
A dat cineva, în scris, celor de la Horia, nişte recomandări de conformare? Poate verbal, dar în scris nu, aşa susţin cei din apropierea echipei. Pentru că, la urma urmei, la o echipă cum e cea de la Horia nu ar fi fost un capăt de ţară să mai ridice porţile cu 5-10 cm.
Ce înseamnă o echipă cu teren neconform dar omologat care participă la competiţie? Administrativ şi financiar e chiar raţiunea de a fi a AJF. Strict financiar, echipa respectivă cotizează: 300 lei pentru omologare teren, alte sute de lei pentru înscriere şi plata observatorilor şi apoi, la fiecare etapă, bani pentru baremul de arbitraj şi transportul arbitrilor (când joacă acasă) şi „amenda” pentru cartonaşe galbene sau roşii. Plus alte amenzi: de ex. pentru incidente la meci comise de spectatori sau de oficiali.
Repetăm, nu e vina echipei din Piatra Neamţ că aşa funcţionează sistemul fotbalistic nemţean. Acolo, nişte băieţi care investesc şi care au un teren mai bun la dispoziţie (fătă a fi meritul lor ci doar detaliu că e vorba de un stadion din capitala de judeţ) doar s-au folosit de sistemul putred din Neamţ pentru a accede spre Liga a 3-a. Că au constatat fix la spartul târgului că ar fi o problemă pe terenul pe care au jucat şi ei şi alţii un campionat întreg, nu e un detaliu nelegal ci care ţine, cel mult, de bărbăţie…
Mai interesantă ar fi o altă vorbă care circulă în ultimele zile. Cine a dat pontul celor de la CSM Ceahlăul cu porţile mai joase cu 5-10 cm? Unii spun că ar putea fi furnizorul informaţiei chiar cineva din AJF, noi nu putem băga mâna în foc pentru asta. Oricum, la Neamţ e tradiţională preocuparea unor arbitri sau observatori de a se gudura pe lângă echipele care se bat la titlu, doar-doar pică acolo de o apă minerală.
Revenind la furnizorul pontului cu porţile mai mici decât trebuie de la Horia, VESTEA.net anunţă un premiu pentru cel care ne va da detalii lămuritoare: o friptur[ la Restaurantul Hotelului Central. Mai prăjită sau mai în sânge, după preferinţe…
Repetăm întrebarea: domnii care au omologat terenul de la Horia – fapt care acum generează consecinţe importante, inclusiv stabilirea campioanel Ligii a 4-a cu puncte câştigate la masa verde – plătesc în vreun fel? Sau rămân la AJF să conducă, la fel de profesionist, destinele fotbalului din Neamţ? La anul şi la mulţi ani!…
Daniel VINCA