TERCI! Imnul României în varianta Viorica Macovei, la Piatra Neamț! VIDEO

Un terci sinistru, asta a făcut cunoscuta interpretaă de muzică populara, Viorica Macovei, din Imnul Național pe care l-a cântat la Piatra Neamț. Imaginile video sunt cât se poate de clare și arată cum Viorica Macovei a fcomis mai multe erori impardonabile în interpretarea Imnului.
-La strofa întâi, a înlocuit versul 3 cu versul 5 (din strofa a doua, din varianta restrânsă, oficială, de 4 strofe). (adică „Acum ori niciodată să dăm dovezi în lume”)
– Sare apoi peste strofa a 2-a și cântă după prima strofă direct strofa a 3-a…
-Dă să închidă cântecul, se uită în foaia de pe pupitru, probabil realizează că nu a cântat două strofe, şi are un îndemn către public: „Împreună!”
-Cântă din acest moment strofa a 2-a.
-Repetă ultimele două versuri din strofa a 2-a şi încheie intonarea Imnului fără ca măcar în varianta aceasta bulibăşită să fi cântat vreun vers din strofa a 4-a (Preoţi, cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină, / Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt. / Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, / Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ!).

Nu este prima dată când în România, în ultimul timp, este sărită strofa respectivă, conținutul acesteia („Preoţi cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină) stârnind protestele creştinilor care consideră că măcelărirea Imnului prin cenyurarea acestei strofe este un atac premeditat la valorile şi principiile creştine ale poporului român).

Nu este nici prima dată când Imnul Romniei este interpretat la nivel de improvizație la Piatra Neamț, un episod similar având loc anul trecut, tot la 24 ianuarie, tot la o manifestare organizată de Primăria Piatra Neamț și Garnizoana Piatra Neamț, cum a fost și cea de astăzi. Și acum un an ca și azi, interpreții aleși pentru Intonarea Imnului au reprezentat preferința celor din Primăria Piatra Neamț.

Iar „opera” de azi a Vioricăi Macovei a avut loc chiar sub privirile autorităţilor din Neamţ şi din Piatra Neamţ (prefectul Daniela Soroceanu, vicepreşedintele CJ Ion Asaftei, primarul Dragos Chitic, subprefectul Doru Ungureanu, viceprimarii Luminiţa Vîrlan şi Bogdan Gavrilescu etc).

Legea prevede obligativitatea intonării corecte a Imnului de Stat la manifestările oficiale, orice „remix” precum cel al Vioricăi Macovei fiind sancţionabil cu amendă între 2500 şi 5000 de lei.

„Hotărârea de Guvern 1157/2001 prevede că intonarea imnului national cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, sancţionându-se cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Aceeaşi HG prevede că, atât constatarea contravenţiei, cât şi aplicarea amenzii se fac „de către persoane împuternicite de ministrul Administraţiei Publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei” – acesta este un comunicat oficial din momentul în care Marcel Pavel comisese un atentat la versurile Imnului de Stat al României.

Vestea va încerca să obţină puncte de vedere şi de la Viorica Macovei şi de la autorităţile sub privirile cărora a fost astăzi masacrat, la Piatra Neamţ, Imnul României.

Vom reveni.

Daniel Vinca
sursa video – Turn TV
montaj – Vestea

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns