Telenovelă fără sfârșit cu Spitalul Modular! Ultima scuză a turcilor: Deși nu au trimis toată marfa, nu pot veni să-l monteze…

Compania Euronest a transmia un comunicat in care face precizari cu privire la contractul spitalului mobil de la Letcani, după cum informează publicatia ieșeană 7iasi.ro.

<<Cu privire la contractul de furnizare a „Spitalului Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”, dorim să aducem la cunoștința tuturor celor interesați că astăzi s-a recepționat încă un lot din modulele și echipamentele medicale aferente unității mobile, printre care 150 de paturi de terapie intensivă. În acest moment, la Transagropolis, există aproape toate echipamentele necesare punerii în funcțiune a cel puțin unui modul ATI pentru cazuri ușoare și medii>>, menționează în comunicatul respectiv.
După cum observați se face vorbire de „aproape toate echipamentele necesare punerii în funcțiune” a unui modul ATI. Deci, deja, nu se mai vorbește de tot spitalul ci doar de un modul. Interesant.

Dar urmează partea și mai interesantă. Euronest (ONG-ul dubios format din asocierea a mai multe județe care gestionează acest proiect derulat cu bani doar de la Iași și Neamț) anunță o nouă prorogare a termenelor de livrare și de dare în funcțiune (care înseamnă, per total, o amânare cu deja 2 luni față de termenele stabilite prin contract) și, din postura de avocat al furnizorului turc, spune o poveste încâlcită despre cum nu pot ajunge specialiștii turci ca să monteze spitalul (incomplet!) din cauză de restricții la intrarea în România.
Euronest precizează că specialistii pentru montarea de echipamente medicale sunt exceptați de la restricții, spune însă – fără a oferi nicio probă – că demersurile făcute nu au primit răspuns favorabil de la reprezentanții Statului Român:
<<Din nefericire, însă, din cauza restricțiilor în vigoare impuse de pandemie cu privire la accesul cetățenilor străini pe teritoriul României, experții tehnici ai furnizorului nu se pot deplasa în România pentru a începe instalarea și punerea în funcțiune, deși procedura de obținere a vizelor de scurtă ședere a fost demarată, de către furnizor, încă de la finalul lunii mai.

Conform prevederilor HG 394/18.05.2020, accesul cetățenilor străini pe teritoriul României este restricționat și este condiționat de izolare/carantinare, cu câteva excepții, printre care cele privind deplasarea experților care se deplasează pentru instalarea de echipamente medicale (Anexa 2, lit. m). EURONEST a solicitat sprijinul tuturor autorităților competente (Ministerul Afacerilor Externe, Centrul Național pentru Vize, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări), dar nu a fost posibilă obținerea vizelor în termenul prevăzut în contract.
Întrucât modulele și echipamentele medicale nu pot fi puse în funcțiune decât de experți autorizați și având în vedere faptul că unele dintre echipamentele medicale nu pot fi manipulate (încărcate/descărcate) decât cu supervizare de către personal specializat, a fost necesară prelungirea termenului de livrare și a celui de punere în funcțiune până la data de 9 iulie, respectiv 16 iulie.
Suntem încrezători că vom primi, cu celeritate, sprijinul instituțiilor române și că experții furnizorului vor primi viza în cel mai scurt timp, astfel încât să poată începe instalarea primelor module săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare>>.

Orice beneficiar privat și serios al unui astfel de contract făcea deja, de mult, demersurile de reziliere și acuza furnizorul de o lipsă crasă de neseriozitate. Euronest (condus de directoarea Alina Popa pe care, până la proba contrarie, o numim „pupila președinților CJ Iași și Neamț, Maricel Popa și Ionel Arsene) se comportă însă de la începutul acestei afaceri cu iz tot mai pregnant de țeapă ca un avocat al unui furnizor eminamente neserios și incapabil de se achita de obligațiile din contract.

Surse Vestea susțin deja că firma turcească nu are posibilitatea reală de a furniza rapid toate aceste echipamente, nefiind vorba nici de un producător atestat și nici măcar de un furnizor de tradiție. Mai pe românește, firma ar fi doar un intermediar, pe principiul societăților cu „doi directori și un laptop” care nu are nici prestanța și nici lichiditățile necesare pentru a cumpăra echipamentele care sunt prinse în contract.

Rămâne de văzut cât va mai dura până ce Euronest și conducerile CJ-urilor Iași și Neamț vor recunoaște că de atâta timp au tot girat prin mesajele lor publice o firmă turcească de tip ȚEAPĂ…

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns