ŢEAPĂ sau NESIMŢIRE? Preţ mincinos pe raftul ALTEX!

Netul e plin de diverse poveşti legate de reducerile de la ALTEX (nu că ar fi singura firmă acuzată că trânteşte iniţial un preţ umflat ca apoi să-l aducă la rezonabil cu bulinuţa „reducere X lei”). Nu lipsesc nici cele cu privire la preţurile diferite între eticheta de la raft şi ce bate casa de marcat, evident în defavoarea clientului… Dar până nu trăieşti direct o experienţă din asta parcă nu eşti îndreptăţit să iei de bună orice legendă care poate fi un simplu mit. Dar dacă?
Dar dacă te confrunţi frontal cu un astfel de episod, oare cu ce părere rămâi despre seriozitatea atât de clamată de ALTEX şi directorii firmei?

Caz concret trăit de semnatarul acestor rânduri:

Luni, 5 decembrie 2016, seara, în noul spaţiu ALTEX deschis în noul mall din cartierul Precista din Piatra Neamţ. Ochii clientului se plimbă printre rafturile cu televizoare în căutarea unuia din gama „mult, bun şi ieftin”. Teletek (Televizor LED High Definition, 81cm) – 649,90 lei, preţ afişat la raft.
Nu insist pe aşteptarea până a fi preluat de un responsabil de vânzări (fata de la raionul alăturat ne-a îndrumat spre băiatul de pe raion dar care stătea – dar stătea!… – cu nişte glumeţi care se tot hlizeau, testau nişte boxe, vorbeau la telefon şi apoi cereau să fie probate altele…). După ceva timp apare un alt băiat, îi spun că vreau televizorul respectiv dar cu probă (să nu păţesc ca altădată când televizorul din cutie nu avea luminozitatea celui de pe raft nici dacă îi dădeam foc…). Zice, cu amabilitate, „Da” şi… fără să mai spună nimic altceva îmi întoarce spatele şi pleacă printre rafturi, deschide o uşă (spre magazie, cred) şi dus a fost… Trec câteva minute bune (în care te întrebi dacă nu i s-a făcut rău omului, dacă nu l-o fi chemat vreo forţă necunoscută…) şi, în sfârşit!, apare. Pare să te ignore (te simţi ca într-o reclamă cu a treia dimensiune) aşa că te duci frumuşel după el. Tocmai tasta ceva la un computer aflat pe raft. Întreabă dacă achiziţia va fi făcută pe firmă sau persoană fizică după care te anunţă: „La raft scrie 650 de lei dar nu e acela preţul!”. Pe bune? „Dar care?”. „700 lei!”, zice şi îţi arată calculatorul unde scrie mare, cât o zi de post „699,90”. Întrebi, mai mult retoric: „Şi la casa de marcat ce preţ au pentru produsul ăsta?”. „700!”. Araţi cu mâna spre raftul unde e eticheta cu 650 şi bâlgui: „Dar e corect aşa, cu un preţ la raft şi altul la casa de marcat? E legal”. „Nu!”, îţi răspunde sincer. Şi apoi explică că preţul mai mic a fost valabil dar a expirat şi că nu a avut cine sau nu a fost timp să fie schimbate etichetele din ziua de promoţie.
Mai bâlgui eu o scuză – deh, drept client care nu şi-a făcut timp să pună etichete cu preţuri nemincinoase pe rafturile firmei înfiinţate de nemţeanul Dan Ostahie – spun „mulţumesc!” şi ies din magazin. Poate nu veţi crede: nu, nu e vorba de cei 50 de lei (o diferenţă de aproape 8 la sută faţă de preţul afişat la raft) ci de principiul că un client nu va fi respectat niciodată de negustor dacă îi acceptă astfel de preţuri şi promovări mincinoase. Şi absolut nelegale, din punct de vedere al reglementărilor legale în vigoare dar care, probabil, sunt opozabile doar buticarilor (amărâţii ăia numai buni de ţinut în amenzi de inspectorii de la toate instituţiile posibile de control) nu şi firmelor multinaţionale (dacă nu ştiaţi, ALTEX nu mai este de mult o firmă absolut românească, acţionarul ei majoritar fiind o firmă olandeză care îi aparţine tot lui Ostahie).
Ies din magazin întrebându-mă dacă preţul mincinos de pe raftul lui Ostahie e ŢEAPĂ sau doar NESIMŢIRE? Sau poate o fi reţeta aia miraculoasă cu care poţi deveni ceea ce azi se cheamă businessman de succes, numai bun de Top 300…

D.VINCA

Nota Bene:
1.Evident că vor urma, probabil, şi pe site şi pe facebook comentariile directoraşilor şi aghiotanţilor de la ALTEX cu înjurăturile aferente la adresa autorului articolului. Spor, sunt vaccinat pentru astea!
2.Un amic care este fan înfocat al produselor electronice (inclusiv de pe online) îmi atrage atenţia că şi pe site-ul firmei e tot preţul de 699,90 lei cu o reducere de 100 lei faţă de preţul de 799,90. Acelaşi amic se întreabă de unde au scos bulina cu reducere, amintindu-şi vag ca, la începutul anului, un coleg de-al său a cumpărat acelaşi televizor la un preţ mai mic de 700 lei. Amicul mi-a promis că îl va ruga pe coleg să caute chitanţa. Sunt două variante: 1.să nu se confirme ipoteza (cu televizorul cumpărat acum mai bine de jumătate de an cu preţ sub 700 lei); 2. s[ se confirme şi, după titlul cu „preţ mincinos” să avem unul şi cu „reducere mincinoasă”. Că o fi legal să ridici preţul pentru două zile la 800 de lei ca să te lauzi apoi cu o reducere fictivă, dar bulinuţele astea de marketing îşi pot păta obrazul de negustor cinstit…
Dacă e cazul, VOM REVENI…

cop-altex

Comentarii Facebook

17 thoughts on “ŢEAPĂ sau NESIMŢIRE? Preţ mincinos pe raftul ALTEX!

 1. Alta treapa (de-a binelea, cu cu pret uitat) este reducerea de 50% la jucarii de la Carrefour. Testeaza de curiozitate sa vezi ce se intampla la casa…

 2. dupa cum ai descris angajatii, par a fi adusi de la altex din centru. ti-e si greata sa intri in altex si sa vezi cum stau cate 5 angajati in cloaca si doamne fereste sa te duci sa ceri vreo informatie ca se uita la tine de parca l-ai injurat. daca ar avea si altex modelul cu „clientul misterios” cum au cei de la Petrom, altfel ar sta treaba.

 3. Eu cred cel mai neserios este de fapt autorul D. VINCA. care de ceva vreme scria doar minciuni ! Si vorbesc in cunostinta de cauza ! Dar problema e ca altii chiar cred si iau de buna frustrarea domnului. Dar astia suntem … credem si nu cercetam !

 4. Pretul la raft e total diferit fata de cel de pe site la Altex!

 5. Vorbiti ca sa va aflati in treaba, cred ca nu sunt 5 angajati aflati pe tot etajul sau parterul. Cateodata nu are cine sa iti vanda un produs sau sa te consilieze pentru ca nu sunt angajatii acolo…si nu ca ar sta cloaca ci ptr simplul fapt ca nu sunt.

 6. asa si cand un marlan de client vine in magazin si iti spune ca el vrea returneze un dvd cu windows 10 cu licenta desigilat, si i se explica cu frumosul ca nu se poate sa isi primeasca banii inapoi deoarece sunt anumite termene si conditii, atunci el incepe sa iti vorbeasca ca la usa cortului si te face in toate felurile.. te intreb ce ar trebui sa fac un angajat din altex ? eu unul l.as cam da cu capul de pereti !!

 7. Pot fi preturi diferite…. sunt magazine diferite…Altex on-line și Altex ( fizic)…si legislație diferita intre comertul on-line și vânzarea tradițională…Conform legislației, un magazin fizic trebuie sa vândă după prețul expus la raft..nu pe on-line…;)

 8. 1. S-ar putea sa mai gasesti la Carrefour televizor 81 cm, Telefunken, la 600 lei.
  2. Sunt fericitul beneficiar al unui pret gresit in favoaarea clientului. Am cumparat tot de la Altex, un cuptor electric care avea la raft pret de 450 lei, iar la casa am platit 320 lei.
  3. Tot la Altex am gasit o masina de tocat carne, iar pe eticheta de pret scria „aparat de ras”.

 9. Vrajeala cu reducerile …este veche! ;)…televizoarele erau la 499,99 in vara…dar au „crescut” de black friday…si acum sunt la „reducere”! 😉 …Prosteala cu BULINA de reducere merge de fiecare data la cei NEinformati! :))) Vrajeala este valabila in mai multe magazine si la mai multe tipuri de produde! Mai cititi-informatia este la un clik distanta!!! :))

 10. Bine ca perii si pupi in **** politicieni care fac cu adevarat hotii pe banii nostrii,dar culmea te impiedici de o diferenta de pret intr-un magazin. Sau de atitudinea angajatilor care numai ei stiu cat au muncit zilele alea. Serios?! Te crezi purtator de cuvant…? Trezeste-te la realitate si orienteaza-te unde trebuie! Tipic romanesc…hai sa ne dam bine pe langa adevaratii hoti si manipulatori,si sa ii criticam pe muncitorii de rand…! Sau probabil ai ramas fara subiecte de discutat pe site… Aplauzele mele domnule Vinca! Esti un om drept si un justitiar desavarsit!

  Admin: Daca nu ai fi foarte grabit sa injuri si ai fi atent (doar un pic, nu mai mult) ai reusi sa faci diferenta intre stirea de presa si publicitate (da, daca nu stiai, presa traieste din publicitate). Materialele publicitare din Vestea, inclusiv advertorialele sunt marcate corespunzator. Inclusiv cu ADV la final (daca e vorba de advertoariale). Da, si politicienii – ca si negustorii – isi fac reclama. Cum face si ALTEX-ul (pe tv, in site-uri de stiri, pe propriul site etc).
  Ca uneori este o diferenta uriasa intre calitatea produselor (serviciilor) si roz-bombonul din reclama, vedem cu totii.
  Exista totusi o diferenta: legea sanctioneaza doar publicitatea mincinoasa a firmelor, nu si a politicienilor. Dar pot aplica sanctiunea cetatenii. La vot!
  Cat priveste oboseala angajatilor „care numai ei stiu cat au muncit zilele astea”, de obicei, de asta sunt platiti salariatii. ca sa munceasca. Daca sunt cazuri in care munca se tranforma in exploatare si in incalcarea drepturilor omului, exista institutii abilitate. Daca faceti o plangere in acest sens (la ITM sau unde doriti), Vestea va sustine prin promovarea cazului.
  Cat priveste tonul din comentariul dvs de mai sus, eu cred ca nu tine doar de oboseala, Si da, ma impiedic de o diferenta de pret pentru ca fenta asta cu raft mincinos la raft este una din cele mai murdare practici. Eu in locul lui Ostahie sau a oricarui director din holdingul asta dadeam afara, a doua zi, nu pe angajati ci pe seful de magazin. Pentru ca ala trebuia sa spuna, cu o zi inainte de de schimbarea preturilor < >. (D.V.)

 11. Nu ar fi nimic gresit in sesizarea dumneavoastra,daca nu ati avea o reputatie pentru „inflorirea” si „nascocirea” lucrurilor in lipsa de subiecte,si datorita unei frustrari din trecut pentru ca nu ati fost luat in seama legat de un articol… Si tonul meu tot acestui fapt se datoreaza.

  Admin: Nu va place, nu cititi. Tonul insultator nu are nicio justificare in afara de educatie. Frustrarea invocata? / doar in mintea dvs. Iar daca nu faceti diferenta intre sesizare si articol, chiar ca nu mai avem ce discuta. Inainte de a va ura o zi buna, mai mentionez (pentru cei care citesc acest comentariul) ca deturnarea subiectului de la tema articolului la chestiuni conexe sau la autor este una din cele mai ieftine metode de a deturna atentia.

 12. PENTRU TOTI CEI CARE NU STIU CUM STA TREABA PRIN ALTEX. Preturile se schimba in fiecare dimineata, sclavul – argatul – pardon av-ul de pe raion – vine si el ca un om normal cu 10-15min inainte sa de deschida magazinul, are un program universal de preturi, trebuie sa selecteze produsele de pe raionul sau si daca are noroc sa fie imprimanta libera sau functionala – specific – IMPRIMANTA – listeaza preturi, apoi poate mai vine un client si-l mai tine de vorba vreo 30 min, s-a dus dracu toata operatiunea de schimbat preturi la raft. De aici si diferentele de pret. Verificati si daca nu credeti pot sa va demonstrez si video.

 13. Acum, si românul e cam mârlan. I se pare ca dacă este in pozitia de client, angajatul magazinului trebuie sa fie in pozitia de sclav. De asta fug toti de români.
  La multi cumparatori li se pare că cel de la casă este un robot, că 1 minut in plus la casă este de neacceptat, așadar aruncă in scârbă produsul si pleacă vociferând.
  Că la unele market-uri sunt deschise doar 2 case din 10, nu-i vina casierului. Personal n-am avut experiente neplăcute cu Altex, Dedeman dar imi place sa vad cum oamenii stau ca oile la muls, in cozi de cate 10-15 oameni la fiecare casa, cu toate casele deschise. (Kaufland). Ma intreb de ce nu se uită întâi la case si apoi să intre la cumpăraturi.
  Adevăru-i ca românu-i uneori FANFARON.
  I-aș întreba pe cei care nu au răbdare și nici înțelegere cum sunt ei la serviciu?

 14. Din pacate pentru angajatii Altex expresia sclav este foarte valabila, dar nu fata de clienti, ci fata de angajatorii lor. Cui nu-i convine poate pleca, vorba lui Base, granitele sunt deschise. Si, intr-adevar, cei destepti pleaca, raman foarte putini dintre cei destepti in tara datorita unor anumite conjuncturi, iar restul de nedestepti accepta posturi de sclavi la multinationale si isi jignesc clientii, romani si ei. De asta au fost casapiti mari domnitori romani, de la acesti slugarnici, fara demnitate si umili in fata patronilor, straini, de multinationale.

 15. Din pacate, nu stiti multe despre altex….stiti ca angajatii sunt pusi sa plateasca produsele lipsa, cele furate, stiti ca angajatii sunt amenintati ca sunt dati afara in fiecare zi daca nu fac ce l-i se spune, angajatul la altex este un sclav pe plantatie. pun pariu ca patronul, domnul dan ostahie habar nu are ce se intampla in magazinele lui, cum isi bat sefii de magazin joc de angajatii de pe raioane , la altex esti platit ca sa muncesti , nu ca sa gandesti, asta cauta sefii de magazine, cum incepi sa pui intrebari de ce asa si nu asa….nu mai esti bun. in fine oricum patronul nu afla niciodata de problemele celor de jos…. ca na pana la dumnezeu te mananca sfintii….

 16. Cea mai proasta servire si desi am luat un produs care mi s-a spus sa-l returnez daca nu e ok in 30de zile dupa 7zile nu au vrut sa-mi dea bani si am fost nevoita sa iau alt produs online dar care acela nu a ajuns nici in patru zile desi mi sa spus ca va veni in doua si in sfarsit am luat bani deci teapa .teapa aveti grija de acest Altex

Lasă un răspuns