Te-a testat iar ro-alert? 6 milioane de euro au luat băieţii deştepţi de la generalii din DSU pentru softul plin de erori!

„TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție” – acesta a fost mesajul primit astăzi de zeci de mii de nemţeni, la ora 9.25.

Ceea ce este definit de generalii şi coloneii de prin DSU şi din ISU-urile judeţene drept testarea (a câta?) a unui sistem care, în fapt, e un soft cumpărat cu bani foarte mulţi, a devenit real o bătaie de joc la adresa populaţiei. Sunt oameni care au lucrat în tura de noapte, care la primele ore ale zilei dorm pentru a putea merge la schimburile 2 sau 3 şi cărora somnul le este făcut ţăndări din dispoziţia unor generali care recunosc că, la 9 luni de la achiziţie, softul respectiv este unul plin de erori.

Despre testări fără număr şi persistenţa erorilor a scăpat informaţii chiar ISU Neamţ în comunicatul care anunţa noua joacă de+a alarma:

„Marți, 30 iulie 2019, în intervalul orar 09.00-12.00, la nivel național, prin intermediul Sistemului RO-ALERT vor fi transmise mesaje test de avertizare a populației pe toate telefoanele mobile din aria de acoperire a celulelor de telefonie.
Telefoanele configurate pentru primirea mesajelor RO-ALERT vor recepționa următorul mesaj: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.
Aceasta este ultima verificare din seria testelor alocate Sistemului RO-ALERT, teste care au avut loc începând cu data de 17 iulie. Numai în cazul persistenței unor erori, perioada ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT”.

La lansarea sistemului, în septembrie 2018, şeful DSU (Raed Arafat) spunea că „RO-ALERT a costat aproximativ şase milioane de euro”. Tot Arafat spunea atunci că „sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel național în perioada 17-27 septembrie” (libertatea.ro)

Din păcate însă, perioada pentru testări nu a fost respectată, ba tot au loc astfel de teste şi după 9 luni de la data anunţată. Asta înseamnă că erorile softului sunt multiple şi complexe.

Nimic nou pentru România unde de 6 săptămâni softul (tot scump) cu care lucrează medicii de familie este nefuncţional, în fiecare an se blochează softurile Ministerului Educaţiei care anunţă rezultatele unor examene naţionale şi unde softurile cu care lucrează STS pe sistemul 112 sunt departe de eficienţa localizării pe care România şi-a asumat-o inclusiv prin tratate europene.

Sunt milioane, zeci de milioane de euro date de instituţiile statului pentru softuri ineficiente dar foarte scumpe.
Capac? Parandărăt?

Daniel VINCA

 

 

Lasă un răspuns