Taxa de la Podul Ilenei mai veche cu câteva secole decât cea de la Bariera lui Mazăre/ poVESTEA comunei Podoleni

Una dintre cele mai cunoscute legende cu privire la numele comunei Podoleni pleacă de la o taxă interensantă inventată cu câteva secole in urma în zonă. Este vorba despre taxa plătită pentru a trece de pe un mal pe celalalt al Bistritei, la „Podul Ilenei”, o femeie vajnică din zonă care a dus mai departe afacerea soţului ei.

Istoricul comunei Podoleni consemnează: „Pentru trecerea cu piciorul sau cu caruta se percepea o taxa – podaritul. Se spune ca, dupa trecerea în  rândul celor drepti a sotului, podul a ramas în administrarea soatei acestuia  –  o anume Ileana  –  lucru mai putin obisnuit.  Vestea s-a raspândit repede, în limbajul de fiecare zi al oamenilor din zona localizându-se si devenind familiara expresia „Podu’ Ilenii” , expresie care, precum un conglomerat  purtat de valurile zbuciumate ale Bistritei, s-a rotunjit dând PODOLENI numele asezarii

Comuna Podoleni apare menţionată documentar începând cu anul 1479, deşi exista de ceva timp, aşa cum menţionează istoricul comunei: În anul 1479, când are loc vânzarea moșiei Podoleni, Bogdan Stolnicul – proprietarul ei – era de cel puțin 80 ani, lucru susținut și de către N. Costachescu, care urmărește evoluția acestui slujitor domnesc încă înainte de urcarea lui Ștefan cel Mare pe tronul Moldovei.    

  De aici rezultă că la 9 martie 1479, satul Podoleni avea o vechime mult mai mare, fiind în proprietatea lui Bogdan Stolnicul „dreapta ocina și moștenire din al său uric drept”. Considerăm că așezarea a mai fost menționată și în alte documente și mai înainte de 1479, dar vremurile grele, de cumpănă, abătute asupra țării au fost ca ele să dispară, sau poate nu au fost înca descoperite. 

Cercetările făcute în perimetrul comunei de către arheologul Constantin Mătasă, întemeietorul Muzeului Județean de Istorie, au scos la iveală numeroase urme care atestă existența din vremuri memoriale a unor așezări pe tritoriul comunei de astăzi. Astfel pe dealul Teiului, deasupra terasei superioare a malului stâng al Bistriței, la o adâncime de 50 cm, s-au găsit urme din epoca bronzului.

 

Dana Vinca.

Lasă un răspuns