„Tata era programat la tratament oncologic și comisarul șef Băetanu nu mi-a aprobat un schimb de tură deja aranjat!”

Militărie coborâtă din pod, a la Moș Teacă – asta se întâmplă la Poliția Roman, după cum declară Ioan Cănărău (liderul Europol Neamț), care arată cum locțiitorul șefului instituției respective a refuzat un schimb de tură aranjat între colegi, doar din răzbunare, deși la mijloc era vorba de nevoia de a ajunge cu un părinte bolnav la medic și, apoi, la un proces.

„Până aici s-a ajuns!
Prea de tot, prea departe!
Am fost nevoit să solicit unei instanțe de judecată să emită mandat de aducere pe numele meu din cauza faptului că locțiitorul șefului Poliției Roman, comisar șef de poliție Băetanu Valentin, a refuzat să respecte legea și să aprobe schimbarea unei zile libere sau unei ture cu alt coleg, pentru a putea fi prezent în sala de judecată.
Ba mai mult, și-a transformat abuzurile într-o luptă îndreptată și împotriva familiei mele dovedindu-se a fi o persoană fără scrupule, fără bun simț, fără nicio fărâmă de bunătate.
Dacă părinții domniei sale trăiesc să le dea Dumnezeu multă sănătate, dacă nu mai sunt Dumnezeu să-i ierte.
Pe ai mei părinți eu îi iubesc enorm de mult și oricând problemele lor vor prima față de orice altceva, inclusiv față de ambițiile imbecile ale unui șef cu o inteligență „împuternicită”.
Tatăl meu suferă de cancer și este încadrat în grad de handicap accentuat pentru că are afecțiuni grave locomotorii.
Astăzi a fost planificat la medicul de familie pentru tratament oncologic, consult și rețete lunare.
I-am solicitat domnului comisar șef de poliție să aprobe schimbarea unui liber pentru a-mi putea duce părintele la tratament. A refuzat.
Am cerut aprobarea unui schimb de ture cu o colegă, din schimbul 1, în schimbul doi. Dimineață a trimis-o acasă pe colega mea, țipând că nu trebuia să vină în locul meu. Asta în timp ce alt polițist a cerut o schimbare în planificarea serviciilor pentru că s-a rătăcit pe la o petrecere.
Nu cred că aș putea defini comportamentul ofițerului de poliție fără să folosesc cuvinte urâte, așa că las pe alții să-l înjure”, relatează Ioan Cănărău.

Polițistul respectiv precizează că, în această situație, a ales să meargă cu tatăl său la medic și apoi și la proces, asumându-și consecințele: <<Bineînțeles că mi-am ajutat părintele, l-am dus la medic și mai apoi m-am prezentat la instanța de judecată, cu riscul de a fi cercetat disciplinar pentru vreo vină închipuită găsită de ofițerul de poliție cu mintea-n … cuie.
Într-un final am i-am solicitat șefului IPJ Neamț acordarea unei învoiri. Răspunsul îl voi afla probabil la paștele cailor.
Dacă zic „stimate domn”, îmi dă subconștientul cu paru-n cap.
Tovarașe Băetanu Valentin, dacă vă țin mușchii de manager atotputernic, atoateștiutor și bravnic luptător, vă sfătuiesc să luptăm drept, cinstit, fără atacuri la persoană, ca niște polițiști adevărați.
Oamenii lași, așa ca dumneavoastră, îmi provoacă scârbă>>.

Nu este prima dată când Cănărău este ținta unor astfel de acțiuni care conduc spre ideea de răzbunare, din partea șefilor lui. De-a lungul timpului, el a fost victima unor decizii controversate ale șefilor din Poliția Neamț și Roman (multe anulate de instanțe).
Cănărău este cel care a acuzat public Mafia instituțională din Poliție și Ministerul de Interne, a arătat cu degetul spre sporul de excelență dat, netransparent, unor angajați (de multe ori amici de-ai șefilor sau angajați cu muncă de birou), a vorbit despre numiri dubioase pe funcție, pe direct, fără concursuri etc.

Tot Cănărău este cel care a deranjat atât de tare pe unii șefi din Poliție încât au fost trase sfori și s-au făcut presiuni de la cel mai înalt nivel pentru ca un banner („Jos Mafia din Ministerul de Interne! Jos Mafia din Poliția Română”) să fie dat jos de pe un panou de afișaj din Piatra Neamț și apoi îndepărtat și de pe un spațiu verde.
Deși practicile mafiote ale unor angajați-VIP din aceste instituții (ca și din alte domenii, că nu există pădure fără uscături) sunt de notorietate, deși lunar procurorii sau judecătorii aduc în atenție cazuri cu șefi din instituțiile MAI anchetați/judecați pentru fapte reprobabile (de la cămătărie la abuzuri grosiere, de la furturi de combustibil la sifonarea informațiilor din anchete spre interlopi), unii comisari sau chestori sunt mai supărați pe faptul că se vorbește despre realități probate decât pe ceea ce patronează ei.

Până la această oră, șefii din Poliția Roman sau din IPJ Neamț nu au dat nicio replică mesajului liderului de sindicat.

D.V.