Târgul de Crăciun, la votul consilierilor județeni! 275.000 lei, din bugetul județului

Târgul de Crăciun la Neamț este în ședința extraordinară de mâine de la Consiliul Județean Neamț principalul punct de pe ordinea de zi.
Iar dacă proiectul de hotărâre se referă la aprobarea acordului de asociere a CJ cu ceilalți parteneri (CL Piatra Neamț, centrul pentru Cultură și Arte, Camera de Comerț), miza financiară este dată de validarea banilor publici din bugetul județului care ajung la eveniment: 275.000 lei (75.000 lei direct din bugetul CJ, 200.000 lei de la instituția subordonată, centrul pentru Cultură).
Târgul este programat a avea loc în perioada 17 decembrie – 2 ianuarie.

Proiectul arată așa:

Contractul (validat, anterior, și de CL Piatra Neamț) arată așa:

Referatul inițiatorului proiectului și aprobările/avizele directorilor din CJ din echipa Arsene sunt următoarele:

Pornit în urmă cu câțiva ani pe un concept promițător, Târgul de Crăciun la Neamț a fost pervertit, ajungând încă un șurub în mașinăria de propagandă dedicată cultului personalității președintelui CJ. Ca și la târgul din toamna lui 2021 (Produs la Neamț), și la ultimele ediții ale Târgului de Crăciun, deschiderea oficială a fost un fel de „pomeniți-l pe Arsene, fără număr”, spectatorii având impresia că de pe scenă se transmite că și Sărbătoarea Crăciunului este la „inițiativa domnului președinte”.
Probabil că acesta este prețul (dincolo de banii publici alocați) plătit de nemțeni pentru a se bucura de un Târg de Crăciun care – în ciuda bunelor intenții inițiale ale unora – nu a reușit, în cele 4 ediții deja consumate, să se impună ca un eveniment național important. Dovadă faptul că acest eveniment nu a reușit să ajungă în oferta agențiilor de turism, precum Târgurile din alte orașe (Sibiu, Timișoara, Iași, București).
Fără scena cu artiști (care consumă mare parte a banilor), puțin probabil că târgul s-ar bucura de atenție din partea nemțenilor, detaliu care confirmă că – spre deosebire de celelalte târguri din România, care s-au impus – cel de la Neamț nu și-a găsit încă o identitate aparte. Deși în CJ există chiar o Direcție de Turism și Guvernanță Corporativă care ar fi trebuit să găsească – sau să încerce măcar – acel „vino-ncoa”, acea amprentă proprie (numită „branduire”, în limbajul romenglezit).

D.V.

Lasă un răspuns