Târgul de carte „Libris” și-a deschis porțile

libris-1

Timp de patru zile, orașul de la poalele Pietricicăi va fi capitala culturală a județului, după ce astăzi s-a deschis în Parcul Tineretului cea de-a șasea ediție a Târgului de carte „Libris”. Organizată de Camera de Comerț și Industrie Neamț, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț, Consiliul Județean Neamț, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț și Uniunea Scriitorilor filiala Neamț, manifestarea a strâns, încă de la debut, un număr mare de iubitori ai cărților, dar și de oameni ai literelor, din județ și din țară.

libris-2
În Piatra Neamț și în județul Neamț încă mai sunt destui oameni care au mintea la ei și știu să citească și să aprecieze o carte. De aceea, sunt convins că ediția din acest an a târgului de carte va fi una de succes, ce se va amplifica de la an la an”, a spus Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, a făcut apel la o recuperare și repoziționare a istoriei pe locul care i se cuvine. „Sunt foarte onorat de faptul că am fost invitat să particip la deschiderea oficială a târgului și vreau, pe această cale, să fac un apel de suflet către toți oamenii de literatură din județ și din țară: haideți să aducem istoria înapoi în literatură, să-i dăm locul care i se cuvine. Trebuie să ne recuperăm cu orice preț istoria”, a punctat Asaftei.
Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț, a pus accent pe importanța organizării unor asemenea evenimente în orașul reședință de județ. „Ca de fiecare dată, instituția pe care o conduc se arată receptivă acestui tip de evenimente de calibru, care fac cinste orașului și județului nostru. Târgul de carte este unul dintre cele mai importante evenimente care se organizează la Piatra Neamț. Mă bucur să văd aici un număr atât de mare de iubitori de carte, dar mai ales de reprezentanți ai editurilor din întreaga țară. La fel de mult mă bucură să văd atât de mulți scriitori strânși laolaltă. Cu siguranță, astăzi și în zilele următoare ne vom împiedica de carte în Piatra Neamț, iar acest gen de împiedicare trebuie să devină un obicei”, a încheiat edilul de Piatra.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț, prof. Viorel Stan, a precizat: „Pentru prima dată, instituția pe care o conduc este partener în organizarea acestui eveniment, iar acest lucru ne onorează și ne obligă în egală măsură. Vreau să vă asigur, pe această cale, de toată disponibilitatea noastră pentru acest gen de activități. Cartea este o necesitate pentru fiecare dintre noi, mai mici sau mai mari”.

libris-5
La ediția din acest an a Târgului de Carte „Libris” participă 32 de edituri din Piatra Neamț, Iași, Bacău, Bistrița Năsăud, Craiova, Cluj, Târgoviște și București. De-a lungul celor patru zile de desfășurare a evenimentului, vor fi lansate 114 cărți, din aproape toate domeniile, pornind de la poezie și ajungând la istorie, beletristică, albume de artă și, în premieră, volume de traduceri din și în limbile română, engleză și italiană. Tot în premieră, anul acesta vin la Piatra Neamț două edituri noi – Polirom, una din cele mai cunoscute din țară și Junimea, care are dedicate două ore de lansări de carte și reviste.

Alex SÎRBU

One thought on “Târgul de carte „Libris” și-a deschis porțile

Lasă un răspuns