Târgu Neamț, cel mai tare festival de obiceiuri de iarnă! Pe 31 decembrie, la ora 11!


Orașul Târgu Neamț găzduiește în ultima zi din an cel mai tare festival de obiceiuri de iarnă din județul Neamț. Ajuns deja la ediția a 9-a și consacrat anterior pe ziua a 2-a din Noul An, de data aceasta va avea loc în dimineața zilei de Revelion, organizatorii schimbând ziua dintr-un motiv logic: este singura zi în care, în conformitate cu reglementările anti-pandemie, restricțiile sunt mai permisive, adică nu trebuie garduri, triaj, separare vaccinați-nevaccinați.

Așa că nemțenii și turiștii aflați în județ își pot petrece prima parte a ultimei zile din 2021 (de la ora 11 începe acest festival) desfătânduși sufletul cu un adevărat recital de colinde, urături, prestații ale cetelor de jieni, capre, urși etc.
E chiar recomandabilă o astfel de activitate, pentru spectatori, în aer liber, în pespectiva petrecerii care urmează noptea, nu?

Va fi o sarabandă de recitaluri în acest Festival al Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou și, din draftul listei organizatorilor (la care încă se mai lucrează), menționăm câteva trupe și cete care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în centrul orașului:

– Alaiul de la Timișești
– Ansamblul Codrii Neamțului
– Ansamblul Ozana
– Ceata de la Boiștea
– Mugurași de Sânziene
– Capra Bătrână de la Răucești
– Arnăuții din Barieră
– Capra Mută Preoțești
– Urșii de la Girov etc…

Da, vor fi prezenți și cei din Plugul cu Boi de la Humulești, un grup absolut fabulos în care sunt membri bărbați din 3 generații (vezi la final un documentar despre ei).

< Am schimbat data organizării acestui Festival pentru că numai în perioada 31 decembrie 2021- 1 ianuarie 2022 avem voie să organizăm evenimente fără restricții în ceea ce privește numărul participanților. Era singura variantă favorabilă, astfel încât orice târgovet să se poată bucura de această frumoasă tradiție, fără restricții, fără discriminări>, a precizat în urmă cu câteva zile Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț.

Deci, nemțeni sau turiști aflați în județul Neamț, rețineți:
31 decembrie, ora 11.00 – Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou, la Târgu Neamț, la o aruncătură de băț de ulița copilăriei lui Ion Creangă!

Mai jos, câteva fotografii de la acest festival, dintr-o ediție anterioară:

… Și un film documentar despre fabuloasă ceată de plugari din Humulești…

D.V.

Lasă un răspuns