Ţara arde şi baba se piaptănă! ÎN SALA POLIVALENTĂ PLOUĂ IAR PRIMARUL VREA… INSTALAŢIE DE SONORIZARE!

De ani de zile, în Piatra Neamţ se vorbeşte despre nevoia de prioritizare a investiţiilor şi cheltuielilor din surse bugetare, despre oportunitatea (pozitivă sau nu, la un moment dat) a unor alocări bugetare. Un astfel de subiect apare şi acum pe tapet, la Sala Polivalentă din Piatra Neamţ după ce, în ultima conferinţă de presă, primarul Dragoş Chitic a anunţat că intenţionează alocarea de la bugetul din acest an al Primăriei Piatra Neamţ a resurselor necesare pentru cumpărarea unei instalaţii de sonorizare (pentru spectacole!) pentru Sala Polivalentă din Piatra Neamţ. Respectiva intenţie pare desprinsă din seria „Chelul şi tichia de mărgăritar”, în condiţiile în care respectiva clădire are nevoie de investiţii urgente şi mult mai necesare, de alt tip, inclusiv pentru a opri infiltraţiile datorate izolaţiei deteriorate de la acoperiş/planşeu.

Referindu-se la discuţiile pe care le-a avut cu diverse entităţi şi poli de interes din Piatra Neamţ (pe care le-a avut în consultările deja realizate, primarul Dragoş Chitic a declarat (vezi VIDEO de mai jos, la minutul 11:10): „Se doreşte închirierea Sălii Polivalente pentru diverse evenimente şi ni s-a solicitat să facem o investiţie în a asigura o sonorizare corespunzătoare. Ştim foarte bine, sala la momentul respectiv nu a fost gândită neapărat pentru spectacole şi partea de sonorizare – sala mare mă refer – mai necesită intervenţii. Vom încerca să bugetăm această investiţie, să o realizăm în acest an”.

Contactat de Vestea pentru a explica de ce ar vrea Locativserv-ul mega-instalaţie de sonorizare în sala pe care o administrează, directorul Jănel Iosub nu a răspuns la telefon (nu-i nimic, poate vine ulterior cu un punct de vedere). În schimb, neoficial, din Primăria Piatra Neamţ am aflat că, de câteva luni, instituţia este asaltată cu referate de la Locativserv prin care se cere realizarea urgentă a unor investiţii şi reparaţii. Dar de altă natură decât linia de „başi, medii şi înalte” la care a făcut referire primarul.
Cum Sala Sporturilor este doar administrată de respectiva firmă a CL, cea mai stringentă problemă pusă pe tapet a fost necesitatea urgentă de a fi reparată izolaţia de la acoperiş, întrucât infiltraţiile de umezeală se manifestă tot mai agresiv, punând în pericol buna întreţinere a obiectivului. Mai pe româneşte, de luni de zile, cei de la Locativserv ţipă că în Sala Mare plouă prin tavan.
Pentru buna protejare a a Sălii dar şi a curţii aferente, referatele respective precizau şi nevoia amplasării unei bariere şi a unor camere de supraveghere. Nu este un secret pentru nimeni (poate doar pentru unii din fruntea Primăriei) că în parcarea de la Sală au loc nişte drifturi şi alte cascadorii neautorizate de toată frumuseţea, că se mai mută marfa din unele TIRuri în microbuze etc.
Tot la capitolul reparaţii, cei de la Locativserv au cerut Primăriei schimbarea unor porţiuni de pavele de la trotuarele din proximitate dar şi re-realizarea iluminatului exterior, bazat acum pe nişte becuri chioare şi care funcţionează ba da, ba nu…

Fundamentarea: Mi-au zis Oengiştii

Cât priveşte oportunitatea unei investiţii într-o sonorizare costisitoare (că la ditamai hala, nu ar fi vorba de două boxe pentru karaoke…), primarul Chitic a fost sincer şi în preambulul conferinţei a lămurit formularea impersonală din timpul abordării subiectului („se doreşte”). „Reprezentanţii ONG-urilor, reprezentanţi din zona sportului, cultură şi culte”, a punctat primarul înainte de a anunţa măreaţa intenţie a investiţiei în instalaţia de sonorizare. Logica spune că respectiva propunere nu putea veni nici de la cei din Sport sau de la Culte, cei din Cultură reclamă de obicei probleme reale aşa că rămân, ca iniţiatori ai idei, cei de la ONG-uri. Adică cei care cer finanţări de la CJ şi Primărie (şi foarte puţini dintre ei mai trăiesc, ca acţiuni, în afara proiectelor finanţate din bani publici locali) sau spaţii gratuite pentru sedii. Atenţie, vorbim de o linie de sonorizare pentru spectacole (aşa a spus primarul) pentru o sală cu peste 4500 de locuri. Nu o instalaţie pentru vorbit (conferinţe) ci pentru tot ce înseamnă spectacole, adică şi recitaluri muzicale. Cum sala nu este, din construcţie, dedicată spectacolelor (are un ecou total non-artistic), soluţia tehnică trebuie să fie una pe cât de „profi”, pe atât de scumpă. Specialiştii consultaţi de Vestea au opinat că la volumul şi caracteristicile sălii, o instalaţie medie pleacă de la minimum 100.000 de euro. „Sau poate chiar mai mult, sau mult mai mult. Trebuie făcute măsurători, nu vorbim de un mixer şi 4 boxe ca pentru o sală de restaurant”, a spus un specialist în sonorizări.
Bun. Să zicem că primarul propune şi Consiliul Local votează alocarea câtorva miliarde de lei vechi pe o sonorizare pentru spectacole. Numai că propunerea nu a venit – că nu a avut consultări cu ei primarul Chitic – de la mari impresari, firme care organizează spectacole etc ci de la oengiştii nemţeni. Aduc aceştia reţete de spectacole care să vândă măcar 2.000 de bilete (adică sub jumătate din capacitatea sălii) ca să-şi permită să plătească şi chiria dar şi artiştii care aduc atâta lume? În toată ţara, s-a cam dus în cap shobiz-ul la nivel de spectacole pe bilet cu mulţi spectatori. Concertele gratuite organizate de administraţii locale (zile de oraşe, de comune) i-a învăţat pe români să nu mai dea bani la spectacole ca altădată. Nu întâmplător, de această situaţie au profitat cluburile şi puburile care abia adună şi ele câte 100 de plătitori de bilete. Bănică junior cu spectacolul de Crăciun de la Sala Palatului şi Hruşcă sau Fuego cu concertele lor de săli de Case de Cultură (300-400 locuri) sunt nişte excepţii, care nici ele nu mai sunt altădată. Chiar şi aşa, o trupă serioasă, care cântă live, vrea nu doar sonorizare profi ci şi meseriaşi la butoane. Asta ar însemna ca pe lângă sculele respective, Primăria sau Locativserv să înfiinţeze şi un serviciu de sunetişti. Care, probabil, vor da cu mătura mult şi bine prin sală de la un spectacol la altul…

Istoria ultimelor spectacole de la Sala Sporturilor nu e nici ea prea fericită: concertele Holograf şi Horia Brenciu au fost la un pas de a nu a mai avea loc pentru că vânzarea de bilete a fost la limită iar un alt spectacol anunţat pentru Sala Polivalentă (Nicolae Botgros şi Orchestra Lăutarii din Chişinău) a fost anulat pentru că nu se vânduseră nici 300 de bilete.
Informaţiile de mai sus sunt detalii pe care cu siguranţă le ştie şi primarul Dragoş Chitic. Dar el vrea instalaţie de sonorizare. Că aşa l-au sfătuit oengiştii. Care instalaţie costă câteva miliarde de lei vechi, este greu de estimat acum când va fi amortizată. În schimb putem estima un profit de minim 10 la sută pentru cel care ar vinde aşa ceva. Şi care, astfel, ar confirma că mai există şi români (nemţeni?) fericiţi.
Şi doar cârcotaşii ar comenta că o astfel de mega-instalaţie mega-costisitoare ar decora o mega-sală unde plouă prin tavan. Super, nu?

(Minutul 11:10, când primarul Dragoş Chitic explică de ce va propune alocarea de bani din bugetul Municipiului pentru… instalaţie de sonorizare spectacole la Sala Sporturilor).

Daniel VINCA / video: TURN TV 

 

4 thoughts on “Ţara arde şi baba se piaptănă! ÎN SALA POLIVALENTĂ PLOUĂ IAR PRIMARUL VREA… INSTALAŢIE DE SONORIZARE!

  1. Domnul Chitic vrea boxe puternice la Polivalenta si inauntru si afara ca sa auda muzica cei care se plimba cu telegondola…

  2. Nu mai pot cu Chitic asta…Niste panouri electrice cu led pe strada de la regiment montate pentru a vedea cu ce viteza se circula, de parca eu n-am vitezometru-n bord. Acum boxe, boxe ne trebuie noua, varianta orasului e praf, strada Fermelor la fel. Piata centrala va fi gata cand se vor alinia planetele… ce animal cu chip de om.

  3. Daca s-a deteriorat deja hidroizolatia si sunt infiltratii, cata garantie a fost oferita de constructor? Rezulta ca lucrarea a fost de calitate slaba si materialele folosite, ieftine!! Moldocor ce spune?

Lasă un răspuns