„Ţapu l-a carotat pe Cozmanciuc cât a putut şi prin cine a putut!” (Analiză Mesagerul)

DSC_6122Senatorul Eugen Ţapu l-ar fi „carotat” la greu pe preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc – aceasta este una din nuanţele foarte interesante dintr-un text de analiză politică publicat acum o lună de mesagerulneamt.ro.

Într-un editorial foarte bine punctat (din genul de analiză politică), Valentin Bălănescu publica pe 24 aprilie textul „Toți oamenii președinților: Mugur Cozmanciuc și ispita autodistrugerii în echipa PNLîn care surprindea „reparaţiile” făcute de „mecanicul” Mugur Cozmanciuc unei organiţii judeţene aproape demolate de lupte intestine dar în care parlamentarii o duceau bine (cu referire la afaceri cu fonduri europene).
Cât priveşte felul în care Cozmanciuc a fost ajutat sau de unii care fuseseră autori la „autodistrugerea PNL Neamţ”, este absolut fabulos pasajul următor care face referire la senatorul Eugen Ţapu: „Este, însă, o altă discuție în ce măsură a și colaborat (N.R. – Eugen Ţapu) de bună voie cu Cozmanciuc, pe care l-a carotat cât a putut și prin cine a putut (…).

Publicăm mai jos câteva pasaje din analiza din Mesagerul, cu menţiunea că textul merită citit integral (click pe linkul de mai sus):

* Pragmatism de politician

De la Gheorghe Ștefan, PNL nu a mai avut politicieni de rasă, în măsura în care se poate spune că Ștefan a fost în primul rând politician. Mugur Cozmanciuc reprezintă tipul nou de politician, tânăr, versat, pragmatic, care lucrează pe etape. A găsit o organizație ocupată să se autodistrugă, pregătită de înțelegeri cu oricine, pentru ca șefii să o ducă bine. Filiala agoniza, șefii primeau contracte și se cocoțau pe fonduri europene. La alegerile trecute, blatul s-a văzut din ceruri, dar toată lumea a fost mulțumită, pornind de la Elena Udrea și terminând cu Eugen Țapu, Dorinel Ursărescu (…). Și acesta era tot un fel de pragmatism, dar unul care nu privea partidul, ci persoanele.

* Țapu et Comp.

Eugen Țapu a fost discret în campanie, exceptând câteva ieșiri în întâlniri cu presa, unele din ele nefericite – gen Apa Serv sau atunci când vorbea despre corupția din PNL – și nesancționate de adversarii politici. În principiu, el și-a făcut treaba din punct de vedere financiar, lucru care se poate remarca în numărul de voturi din unele localități, chiar dacă nu s-a manifestat direct. Este, însă, o altă discuție în ce măsură a și colaborat de bună voie cu Cozmanciuc, pe care l-a carotat cât a putut și prin cine a putut, până când s-a impus nevoia de a o da la pace. A colaborat pentru că nu avea ce face. Nu de plăcere, ci din interes. Iar în acest moment interesul său este în special la Piatra Neamț, unde îl vrea viceprimar pe Romel Bârjoveanu, omul cu care lucrează la cabinetul său parlamentar (…) Rămâne de văzut dacă (și cât) va dura prietenia de partid cu Cozmanciuc sau se va merge pe modelul implementat cu succes lui Ursărescu.

* Lista cu oameni noi

O comparație între lista consilierilor județeni de la PSD și cea de la PNL scoate în evidență pe cea de-a doua multe nume necunoscute publicului larg. Din acest punct de vedere, Cozmanciuc a câștigat la capitolul imagine, putând spune că a promovat mulți tineri: Hopșa, Nechita, etc.

* Marcoci și Vasiliu, achizițiile care au contat

Plecarea lui Vlad Marcoci de la PSD a mirat foarte multă lume și a fost prilej de tot felul de interpretări – ba că a fost nemulțumit de ce i se promisese, ba că a fost trimis ca un cal troian înainte de campanie. Motivele acestei treceri pot fi multe, dar pentru PNL a fost important să aibă în echipă un personaj care să poată sta de vorbă cu primarii PSD direct, ca unul care a văzut multe și știe multe, care să poată discuta cu nemulțumiții din fostul său partid, care să poată atrage oameni de partea sa. Chiar dacă acest lucru este greu cuantificabil în voturi, a contat destul de mult în anumite zone ale județeului.

La fel de mult a contat și experiența lui Daniel Vasiliu, venit de la UNPR și din postura de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. (…) Și în cazul său se poate spune că are un ascendent asupra unora din ei, lucru care, probabil, se va vedea și cu mai multă intensitate în campania pentru parlamentare.

V.N. / pasajele citate au fost preluate din Mesagerul dintr-un editorial semnat V. Bălănescu

cop tapu

 

One thought on “„Ţapu l-a carotat pe Cozmanciuc cât a putut şi prin cine a putut!” (Analiză Mesagerul)

  1. Nu l-a carotat nimeni pe Cozmanciuc, el si papagalii de la PNL ii „caroteaza” pe nemteni!

Lasă un răspuns