Talida Cozma și Radu Tudor, CUPLUL ANULUI în prezentarea de evenimente

Evenimentele culturale și publice care revin încet-încet după restricțiile din perioada pandemiei, reașează firesc și cotele (de piață sau de apreciere) ale profesioniștilor implicați în astfel de evenimente.
Astfel, unii artiști din zona de show-biz și-au mărit prețurile (cei care au căutare reală, care au folosit vacanța pandemiei pentru a produce noi hituri și videoclipuri) iar unele tarife devin de-a dreptul amețitoare mai ales dacă e vorba de un client pe soluție „last minute” care și-a adus el aminte că vrea și pe artistul X, cu 2-3 zile înainte de eveniment…

La Neamț, dincolo de prețuri sau bani, dincolo de cote sau recitaluri wow, consemnăm prestația de top a prezentatorilor de la recent încheiatul Festival Internațional de Folclor „Ceahlăul”-2022. Este vorba despre Talida Cozma (angajată a Centrului pentru Cultură) și Radu Tudor (prezentatorul jurnalului TVR).

Compatibilitatea și echilibrul dintre cei doi (atribuții obligatorii când e vorba de un cuplu de prezentatori) nu se rezumă doar la faptul că, în ultima zi a festivalului erau finuț asortați și la costumație. În cele 3 zile de Festival (la fel cum au făcut și în cele 7 de Vacanțe Muzicale), Talida și Radu au avut ceea ce se cheamă prestație și atitudine de profesioniști.
Au urcat pe scenă documentați, spunând câteva cuvinte despre fiecare trupă în parte (nu au făcut ca alții care spun câte în lună și în stele, generalități și apoi zic „urmează trupa/artistul X, se prezintă chiar el/ea”.
Cele câteva minute obligatorii pentru „vorbit” (coboară o trupă, urcă alta, sunt urcate alte instrumente, se reașează microfoane etc) au fost folosite cu prețiozitate și profesionist. Cei doi prezentatori au o atitudine pozitivă dar ținută bine între niște limite: nici ursuzi (să te facă să crezi că tocmai au văzut factura la curent) dar nici trecuți în limita cealaltă, a hăhăielii…
Mesajul este unul corect, atent pregătit (de aia și citesc de pe foaie, imporvizația nu tebuie să depășească 5-10%). Iar conținutul este de asemenea unul „profi” (la extrema cealaltă ar fi „corasoanele” excesive, mesajele motivaționale fără număr care, firește, dozate aiurea reușesc să capaciteze un efect invers).

Din păcate, acest cuplu de prezentatori reprezintă una din puținele excepții pozitive, la nivel de Neamț, pe o astfel de activitate. Pentru că în rest, multe evenimente (prea multe) sunt prezentate de oameni care nu au har pentru așa ceva sau nu cunosc/respectă minime reguli. De aceea vedem zile de comune sau chiar de orașe în care prezentatorul (mai ales prezentatoarea) este fie o funcționară din Primărie, fie vreo rudă de-a primarului, fie o profesoară sau bibliotecară care nu și-a pregătit „profi” momentele de intervenție de pe scenă, fie e super-timorată de încărcătura momentului. Pentru că a vorbi în fața a 2-3 mii de oameni (mai puțini uneori, mai mulți altădată) nu e chiar pentru oricine și nu e ca și cum ar vorbi în fața a 20 de elevi care vor spune „da, doamna…”.

Un prezentator profesionist trebuie să fie pregătit și pentru momente de pauză neanunțată (inclusiv pentru p pană de curent), să știe să fie spontan dar sincer (pe oameni nu-i poți minți), să improvizeze și în discurs și în acțiune. E un bakground foarte important să știi să ai soluție de rezervă (pregătită sau inventată spontan dar bine).

Revenind la Talida Cozma și Radu Tudor, nu ar strica – e doar o sugestie – ca momente video cu ei (și de la Vacanțe și de la Folclor) să fie urmărite ca niște cursuri de bune practici de cei care prezintă diverse evenimente în Neamț. Adică să fie urmăriți cu atenție și ca duet de prezentare dar și fiecare în parte, cum se completează, cum preiau ștafeta vorbitului, fără a intra unul peste altul, fără a repeta pleonastic același mesaj.
Din afară pare ușor. Acolo, pe scenă e despre profesionism, implicare, predocumentare, pregătire (inclusiv ținutele, care trebuie asortate cu evenimentul).

Iar alegerea isteață a prezentatorilor este doar unul din detaliile de organizare care contribuie la nota bună (sau proastă) a unui eveniment. Pentru că în rest e vorba de program, artiști, momente diverse, intercalarea acestora, scenă/sunet/lumini, loc, și – ceea ce este foarte rar – concept, adică stabilirea unui template al evenimentului care să genereze și un mesaj credibil. Iar la toate acestea se adaugă munca din culisele organizării: pregătire, contacte, stabilire fiecare detaliu în parte (de exemplu ce cântă artistul X, când vine, cu ce vine, cu ce pleacă, ce mănâncă, unde doarme etc), zonă de backstage și facilitățile acesteia, promovare (ante, în timpul și post eveniment), concept de imagine etc, particularități (ați remarcat că 90 la sută din zilele de comune și orașe seamănă aproape leit între ele, diferă doar artiștii de pe afiș?) etc…

Ca să nu fie vorbe, în ceea ce-i privește pe cei doi prezentatori, ei sunt un cuplu doar la astfel de evenimente, nu și în afara scenei. Radu este căsătorit, în timp ce Talida încă își așteaptă alesul ce va să vină pe un cal alb.

D.V.