Taiwanezii au ajuns la Piatra Neamţ! Nu sunt refugiaţi ci artişti participanţi la Festivalul de Folclor!

35 de taiwanezi au ajuns aseară la Piatra Neamţ, aceştia fiind primul grup dintre cele participante la Festivalul Internaţional de Folclor Ceahlăul care va începe joi. Este vorba despre Grupul JOY DANCE, CULTURE AND ART GROUP”,  din Taizhong (Taiwan).

<<Nu-s europeni, dar și noi și ei avem o caracteristică ce ne leagă: suntem iubitori ai folclorului! În această seară, a ajuns la Piatra Neamț ansamblul din Taiwan care va evolua pentru publicul nostru în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. 
35 de tineri frumoși, în majoritate studenți, au călcat cu bucurie pe tărâm nemțean! Unul, de cum m-a văzut, m-a întrebat, în românește: „Ce faci?”.  „Sunt fericită să vă văd, să vă cunosc! Bine ați venit la noi!” – i-am răspuns parcă ușor nesigură pe cuvintele mele, privindu-i ochii cercetători>> – a dezvăluit la scurt timp după comsumarea momentului, vizibil emoţionată, Carmen Nastasă, managerul centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare (instituţia care alături de CJ Neamţ organizează Festivalul).

Directoarea Năstasă a şi postat pe internet câteva imagini de la acest moment (fotografii care completează acest articol) şi a transmis un mesaj şi nemţenilor dar şinturiştilor aflaţi în zonă: <<Așa a început pentru mine, Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”! Nu mai contau oboseala și munca imensă de până acum, alături de colegii de la Centrul „Carmen Saeculare” pentru organizarea unui astfel de eveniment, când am descoperit atâta emoție și bucurie în ochii unor oameni pe care nu i-am mai văzut vreodată, dar pe care îi simt aproape! Cu mare drag îi aștept la Piatra Neamț și pe ceilalți participanți, din Macedonia, Grecia, Georgia, Serbia, Ucraina și frații din Republica Moldova! Sunt copleșită de emoții, dar sigură de o nouă ediție de succes a festivalului nostru! 2-7 august, Piatra Neamț, Roman, Tîrgu Neamț, Bicaz, stațiunea Durău! Vă aștept!>>.

Carmen Nastasă a ţinut să demonstreze că, la fel ca şi ceilalţi angajaţi ai Centrului pentru Cultură şi Arte, îndeplineşte mai multe atribuţii în această perioadă încărcată organizatoric, inclusiv pe cea de … meteorolog. Iar prognoza ei nu este doar una optimistă ci, cu siguranţă, una şi aşteptată de nemţeni. Directoarea de la Carmen Saeculare anunţă că de joi – Ziua începerii Festivalului – vremea va fi una frumoasă.

<<O zi și gata! De joi începe festivalul! Nu vă uitați pe geam să vedeți ploaia, nu vă speriați dacă ați umblat deja printre stropii zdraveni! De joi, soarele va fi cu noi! Va străluci, pentru a pune în lumină frumusețea dansului și portului popular! De pe 2 pe 7 august, vă promitem, noi, cei de la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, că vom asigura în Neamț un regal al folclorului! Piatra Neamț, Roman, Tîrgu Neamț, Bicaz și Durău! Vom dansa la munte și la șes, vom cânta în tot județul, pentru toți cei ce iubesc dansul și jocul din străbuni! Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“, ediția a XXI-a!>>, a anunţat „meteorologul” din fruntea Centrului pentru Cultură…

Precizarea din titlu, că nu e vorba de refugiaţi, este necesară în contextul în care, în ultimele zile, pe facebook, pe grupurile dedicate utilizatorilor din Neamţ, au circulat nişte speculaţii nefondate referitoare la faptul că la Piatra Neamţ ar fi ajuns sau urmează să ajungă un grup numeros de refugiaţi. Nu ştim dacă petarda respectivă a fost aruncată în spaţiul virtual de cineva care nu avea altă ocupaţie sau cineva vrea să testeze reacţiile nemţenilor la un astfel de subiect sensibil, dar cert este că tema respectivă nu are nicio legătură cu străinii aflaţi la Piatra Neamţ pentru a aduce în faţa nemţenilor mărturii ale tradiţiilor popoarelor lor.

D.V. / foto: Carmen Nastasă

 

Comentarii Facebook

One thought on “Taiwanezii au ajuns la Piatra Neamţ! Nu sunt refugiaţi ci artişti participanţi la Festivalul de Folclor!

  1. Nu vad de ce s-ar refugia cineva din Taiwan in Romania, mai degraba invers!Taiwan are o populatie de cc 23 milioane locuitori si un PIB (Produs Intern Brut) pe cap de locuitor de peste 24.000 de dolari.Romania are un PIB/locuitor de circa 9100 dolari, deci aproape de trei ori mai putin!Taiwan e una din cele mai dezvoltate tari din lume , in timp ce Romania e undeva la coada Uniunii Europene…

Lasă un răspuns