Tablourile confiscate de un polițist nemțean au ajuns la Complexul Muzeal Județean

tablouri-politie
89 de tablouri care au fost confiscate într-o acțiune derulată în urmă cu doi ani au ajuns la Muzeul de Istorie, informează un comunicat de presă al IPJ Neamț. Unele dintre acestea sunt realizate de pictori cunoscuți, cum ar fi Corneliu Baba și Ion Demetrescu.
În urma unei acțiuni desfășurată în 2014 în târgul de antichități din localitatea Negreni – Cluj, mai mulți polițiști, printre care și un nemțean, 89 de tablouri ce erau puse la vânzare de către un bărbat de 38 ani, din Satu Mare au fost confiscate. Bărbatul a încălcat prevederile articolului 35 din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, fapt pentru care a fost sancționat contravențional și a fost luată măsura complementară de ridicarea bunurilor, în vederea confiscării. În urma evaluării tablourilor, au fost identificate 9 tablouri de valoare semnate de pictorii: Alexandru Ciucurencu, Ipolit Strâmbu, Nicolae Enea, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Ion D. Demetrescu, Petre Abrudan”, a precizat inspector Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.
Ca urmare a respingerii contestației făcute de contravenient, tablourile au fost preluate în urmă cu cinci zile și predate în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț, având în vedere că acestea au fost confiscate de ofițerul specializat în domeniul patrimoniului cultural din cadrul IPJ Neamț, care a participat la acțiune.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns