Tabăra Cărbunariu contraatacă graţios: „Să revină la Zburător şi să-i spună Teatrul Bătrânetului!”

Festivalul de Teatru cu gâlmele lui (cifre controversate în buget, atacuri la actori precum Florin Piersic sau Cornel Nicoară) şi cu cireaşa de pe tort – decizia unilaterală de a arunca la gunoi sigla Zburătorul au generat reale discuţii în spaţiul public. Sute şi sute de oameni critică, zilnic, deciziile de neînţeles ale proaspetei directoare Gianina Cărbunariu (cea numită ca interimar la demiterea lui Liviu Timuş şi validată între timp de un concurs) dar asta nu înseamnă că aceasta nu are şi susţinători. Mai puţini şi, în general, nu din Neamţ ci din ceea ce ar putea fi numit „unul din valurile noi din teatrul românesc”…

Astfel, unul din tinerii din Neamţ care se declară un fan înfocat al Gianinei Cărbunariu îi ironizează pe cei scandalizaţi de înlocuirea siglei Zburătorului cu desenul abstract atât de criticat (un TT desenat din cerculete şi pătrăţele, cu un T în picioate şi un T culcat) şi spune că, pe un nume tip de logică, să se revină la Zburătorul dar să se schimbe şi denumirea instituţiei în… Teatrul Bătrânetului.

Mai jos, mesajul respectiv transmis de rareş Moldoveanu: „Așa se întâmplă când ceva nou sperie ceva vechi sau poate greșesc,dar nu greșesc când spun că Piatra Neamț n-a mai dat de mult de nou și cum orice noutate pică greu și rutina e mai frumoasă se întâmplă lucruri de genul. Nici măcar nu voiam să scriu asta, voiam doar să o felicit pe doamna Gianina Cărbunariu pentru curajul de a fi nouă și pentru toate câte face pentru Teatru Tineretului,dar ce contează toate astea,mai bine se revine la Zburător și eventual se poate schimba și numele teatrului,poate chiar Teatrul Bătrânetului”.

Precizăm că autorul mesajului este un tânăr din Piatra Neamţ, student la ASE, care apare pe afisul unei piese montate în această vară la TT, Wolfgang drept… asistent regie.

Mesajul de mai sus a fost postat ieri, adică – Sfântă Concidenţă! – la câteva ore după ce regizorul Radu Afrim (cel care a fost maestru pentru pentru tânărul asistent de regie) postase, la rândul lui un alt mesaj interesant. Şi mult mai strategic deoarece, în afară de laurii pentru directoarea care îl plătise să monteze o piesă vorbeşte răspicat despre susţinerea fără margini pe care aceasta o are de la TT. Atenţie, Afrim arunca informaţia asta tactică (cu susţinerea nemăsurată) la vreo oră după ce alaltăseară, într-un mesaj public, Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ o certa public pe Cărbunariu pentru scandalul creat cu demolarea simbolului Zburătorul şi o critica pentru „decizia unilaterală”. Greu de crezut că Afrim nu ştia ce turnură au luat evenimentele aşa că, mai curând, ar fi vorba doar o o încercare cel puţin ciudată de a manipula un mesaj tocmai transmis de Arsene.

Încă un mesaj din grupul lăudătorilor lui Cărbunariu:

Andrei Dăscălescu e mai cunoscut nemţenilor. Şi pentru că e născut aici – şi revine anual cu Festivalul Filmul de Piatra, neocolit nici acesta de scandaluri privind latura financiară, decontări etc, vezi AICI – şi pentru că profesionalismul de regizor i-a fost confirmat tot financiar de aceeaşi Cărbunariu care a prevăzut în bugetul pentru partea aniversară lipită de festival nu mai puţin de 4000 de euro fără TVA (adică 21000 lei cu TVA) pentru deosebita lui contribuţie care a constat în câteva sincroane filmate cu câţiva foşti actori de la TT. Sincroane înseamnă mini-interviuri, declaraţii filmate (ca în ştirile TV) şi aşa au şi fost montate (fără mare efort creator, fără nicio urmă de artă), respectivele materiale.
Mai e ceva interesant în mesajul de mai sus al lui Dăscălescu – spune „fără festivisme şi elogii”. Probabil că nu a văzut sau nu a procesat piesa aniversară în care (în afară de circa 40 de minute în care poveştile despre istoria TT fac referire exclusiv la şpriţuri, băute crunte, actori încuiaţi prin bar sau fugăriţi din restaurante, poveşti de alcov şi alte părţi profund artistice din istoria TT) sunt şi câteva momente excesiv de laudative (adică elogii). Dar poate binevoieşte directoarea Cărbunariu să difuzeze public întregul spectacol (care şi aşa nu se mai joacă pe scenă) să vadă toţi cei interesaţi şi ce a făcut aceasta şi la ce şi-a adus contribuţia inegalabilul regizor Andrei Dăscălescu…

Până atunci, cei care îşi permit să critice deciziile manageriale ale actualei directoare sunt numai buni de înfierat că sunt retrograzi, comunişti şi că lor li se cuvine titulatura de Teatrul Bătrânetului. Fanii lui Cărbunariu dixit!

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook