Sute de oameni prezenți la comemorarea Episcopului Melchisedec Ștefănescu

img_4664La Roman, a avut parte cea de-a 16 ediție a evenimentului în memoria Ierarhului Mechisedec Ștefănescu. Evenimentul a început joi 12 mai, și se va încheia astăzi 16 mai, având scop de a marca împlinirea a 124 de ani de la nașterea Episcopului Melchisedec Stefănescu.

Duminică a avut loc o procesiune unde mai întâi a fost săvârșită slujba Vecerniei arhierești în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” la care, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat ca invitat de onoare și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

La manifestare au fost prezenți 100 de de preoți din cele șase protopopiate și sute de credincioși, care purtând în mâini obiecte de patrimoniu spiritual și tablouri ce îl înfățisează pe ierarhul Melchisedec Ștefănescu au mers în procesiunea organizată cu acest prilej, de la Catedrala pana la Capela” Adormirea Maicii Domnului”aflată în incinta Fundației  “Melchisedec Ștefănescu”, acolo unde se află de altfel înhumat trupul al “celui mai învățat episcop al românilor.”

Tot odată la procesiunea de ieri după- amiază a participat și președinta Consiliului Județean, Emilia Arcan, care a răspuns invitației oraganizatorilor evenimentului de la Roman.

„Apreciez cu mare bucurie devotamentul dumneavoastră pentru a organiza, fără de întrerupere, un astfel de eveniment special în municipiul Roman și vă doresc să aveți puterea de a menține această tradiție! Dacă acum câteva zile județul Neamț era gazdă a olimpiadei naționale de religie pentru elevii de liceu și punea astfel în evidență eminența cenușie actuală a tinerilor iubitori de Dumnezeu, iată, pentru câteva zile, marcăm existența în istoria noastră a unei alte minți luminate, cel care a fost episcop și istoric, politician, membru titular al Academiei Române, Melchisedec Ștefănescu, născut Mihail Ștefănescu. Dumnezeu i-a dat menirea episcopului Melchisedec Ștefănescu de a însămânța credința în sufletele oamenilor, făcând un arc peste județ, de la Gârcina, unde a văzut lumina zilei, la Roman, unde Cel de Sus l-a chemat de-a dreapta Sa. Activitatea lui nu poate fi cuprinsă și apreciată în discuții la seminarii și dezbateri, dar suntem mândri că învățăturile sale au pătruns în toate mediile culte ale țării și au depășit și granițele noastre. Le doresc teologilor noștri – aflați pe băncile școlilor de profil sau deja ajunși făuritori de destine, putere să ducă mai departe numele celui care a fost episcopul Melchisedec Ștefănescu, iar organizatorilor unor evenimente asemănătoare, putere să mai adune lume la un loc, pentru a-l pomeni!“, a declarat președintele Consilului Județean Neamț, Emilia Arcan în cadrul evenimentului.

Foto: www.epr.ro

George Teodorescu

One thought on “Sute de oameni prezenți la comemorarea Episcopului Melchisedec Ștefănescu

  1. 124 ani de la moartea………… ca de asta e comemorare si nu aniversare.

Lasă un răspuns