Surse: Urmează arestări în dosarul celor 10 pacienți UCIȘI la Spitalul Județean. Printre numele vizate, Micu și Verzea.

Surse neoficiale care urmăresc ancheta condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General și care cunosc și modul ferm de lucru al acestuia susțin că e doar o chestiune de zile până ce acesta va semna mandate de reținere și va propune judecătorului emiterea mandatelor de arestare pentru primii suspecți în cazul celor 10 pacienți uciși cu zile în incendiul de la ATI din cadrul Spitalului Județean Neamț.

Sunt mai multe nume vizate în pronosticurile acestor surse dar cele mai vehiculate sunt ale ex-managerului Lucian Micu (care a demisionat ieri) și ale medicului Silviu Verzea (director medical la momentul incendiului și manager înaintea lui Micu, demisionar și el din funcția respectivă după scandalul cu pacienții ținuți ca vitele, câte 10-14 ore, în curtea spitalului).

Dosarul penal, deschis deocamdată în REM (adică e cunoscută fapta, nu și făptașii) este pentru comiterea infracțiunii de UCIDERE DIN CULPĂ, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal cu 2-7 ani, cu posibilitatea de majorare a pedepsei în cazul deceselor multiple. Adică, în cazuri grave, pedeapsa poate ajunge și la 10 ani de închisoare.

Procurorul Marius Iacob este cunoscut pentru intransigența sa în anchete de acest tip, el fiind cel care a condus investigațiile în cazul Maternității Giulești și Colectiv. În ambele cazuri au fost suspecți/făptuitori care au fost arestați preventiv și sentințele judecătorești (definitivă la Giulești, în apel la Colectiv) au dispus ani de închisoare (cu executare sau cu suspendare) pentru mulți inculpați.
La Colectiv au fost 64 de morți, la Maternitatea Giulești – 6, iar la Spitalul Județean Neamț – 10 pacienți uciși cu zile.

Spitalul Județean Neamț este în subordinea Consiliului Județean Neamț, condus de Baronul PSD Ionel Arsene.
În campania electorală din septembrie, în care Arsene a candidat pentru un nou mandat, și Micu (din postura de primar proaspăt demis după o sentință a Înaltei Curți, pentru incompatibilitate) și Verzea (din calitatea de manager Spital) au acționat ca propagandiști Arsene-PSD, dând mesaje publice de susținere.

Medicul Verzea a fost chiar filmat pentru videoclipul electoral în care îl lăuda pe Arsene… în curtea Spitalului Județean Neamț, deși legea interzice în mod explicit politica și propaganda electorală în interiorul instituțiilor publice (vezi mai jos, de la min. 1.50).

 

Este și acesta (filmări electorale în curtea unei unități sanitare) un detaliu care arată care sunt preocupările reale ale celor „unși” de Ionel Arsene în diverse funcții de conducere ale unor instituții cu bugete uriașe.

În acest context, nu este exclus ca demisia lui Lucian Micu din funcția de manager să fi fost dată la sfatul vreunui avocat care (ținând cont de motivația unui arest preventiv) a mers pe ideea că ar fi astfel evident că Micu nu poate influența ancheta, martorii și nu mai are acces la documentele din spital (detalii care pot contura și ele necesitatea unui mandat de arestare preventivă). Pe această logică, rămânerea lui Verzea în funcția de director medical – cu acces și la documente dar mai ales, din poziția de șef, la angajați care pot fi martori – nu face decât să-l vulnerabilizeze în ipoteza unui eventual mandat de arestare preventivă.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

2 thoughts on “Surse: Urmează arestări în dosarul celor 10 pacienți UCIȘI la Spitalul Județean. Printre numele vizate, Micu și Verzea.

  1. Au murit oameni nevinovati! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! Cei din conducerea spitalului care au dat dispozitie sa se faca modificari neautorizate trebuie sa raspunda conform prevederilor legale!

  2. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe cei decedati si sa le usureze suferinta rudelor si a celor apropiati! Cei vinovati, indiferent de functia pe care au ocupato sau o ocupa, sa raspunda in fata legii!

Lasă un răspuns