Surse: Șeful Poliției Neamț, fără certificat ORNISS! Paul Tablan nu mai are acces la informații cu secrete de stat


Comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției județene Neamț nu mai este deținător de certificat de securitate, fapt care îl împiedică ca în acest moment să mai aibă acces la documentele din mapa de serviciu care sunt considerate secrete de stat, anunță surse neoficiale apropiate de respectivul sistem.

Numit popular și „certificat ORNISS”, respectivul document este eliberat de instituția cu același nume (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat) și este cel care garantează că un anume funcționar sau specialist prezintă garanțiile de securitate necesare pentru a accede și a gestiona astfel de informații speciale destinate unui segment foarte îngust din populație.

Sursa Vestea nu cunoaște dacă lui Paul Tablan i-a fost retras certificatul sau nu i-a mai fost înnoit după expirare, dar oricare din situații ridică mari semne de întrebare în condițiile în care, în cazul în care e vorba de expirare și urmează reînnoirea, procedurile sunt demarate din timp tocmai pentru a nu exista momente care să împiedice o instituție sau pe șeful acesteia să-și desfășoare activitate.

Declarat în ultimul timp drept victimă a PSD care ar intenționa să-l schimbe din funcție de diverși apropiați (inclusiv prin presa din Neamț), Tablan are o problemă serioasă acum în a mai putea fi șef al IPJ Neamț iar ORNISS-ul este considerat o instituție apolitică, al cărui șef, cu funcție de secretar de stat, este numit cu aviz CSAT.

Respectivul certificat de securitate se eliberează după o verificare prealabilă, în termen de 30/60/90 de zile, în funcție de nivelul informațiilor la care are acces persoana evaluată (secret/strict secret/secret de importanță deosebită) iar un răspuns negativ (la eliberare sau înnoire) se bazează pe informații conform cărora persoana respectivă reprezintă risc de securitate (prin ea însăși sau prin soț/soție, concubin/concubină).

Surse din sistemul de Ordine Publică spun că fără a avea certificat ORNISS valid, Paul Tablan nu mai este compatibil cu funcția de șef al Poliției județene.
Până în acest moment, IPJ Neamț nu a comunicat nicio informație oficială pe această temă deși subiectul este unul de maxim interes public, fiind vorba de una din cele mai importante funcții de conducere din județul Neamț.

Vom reveni.

Daniel VINCA

4 thoughts on “Surse: Șeful Poliției Neamț, fără certificat ORNISS! Paul Tablan nu mai are acces la informații cu secrete de stat

  1. Ceferticatul” ORNISS ca virgulă ceferticatul (scuzați cacofonia), dar ce te faci cu arma din dotare?Că și aia ar trebui retrasă.Un pacient internat la Tg.Mures cu diagnostic de ,,labil psihic” mai are voie sa poarte armament?Daca toți ,,labilii” ar avea voie să poarte arme ce ne-am face? Verificați informația domnule Vinca.Asta cu ,,labil psihic” a șefului IPJ Neamț.Si daca nu mai are ,, ceferticatul” ORNISS va fi ,,pus la dispoziție” nu? Bine ar fi să facă patrule de noapte ca și ceilalți polițiști ,,puși la dispoziție” din IPJ(cu jandarmi că aia au armament).Sau sa faca patrulare la Grăniceri?O fi mai bine acolo?

  2. ORNISS este de fapt SRI si reprezinta o porcarie securistica!Nu este normal ca un sef de politie sau un parlamentar, de exemplu, sa nu aiba acces la anumite documente pentru ca asa decide un securist de la ORNISS!Cine si ce ii califica pe ei sa dea verdicte despre un om?!Nici macar nu este vorba de secrete „de stat”, ORNISS se baga in seama si pentru informatii clasificate de nivel inferior!

  3. De Vinca, sursa e buna.Chiar nu mai are certificatul ORNISS.Cica pentru niște informații sifonate lui Pinalty.Si se pare că nici nu-l va mai primi.Daca se mai ridică și certificatul de ,,cleptomana” al Mihaelei e nasol.😂😂😂

  4. Da dar,are doctorat asa ca-l doare-n cot.Acusi il vezi la pensie,cu vreo 14.000-15.000 lei urmare a ranilor,capatate in luptele
    cu GIO-urile din care facea parte.Bafta de…tablagiu !

Lasă un răspuns