„Dacă Prefectura Neamţ ar analiza toate hotărârile de CL dat de UAT-urile din Neamţ pe tema majorării salariilor, jumătate din acestea ar fi anulate”, a declarat pentru Vestea un jurist care ştie cu ce se mănâncă administraţia locală din Neamţ.
Iar nelegalitate la care face referire sursa noastră se referă la prinderea unui spor de 25 la sută, pentru gestionarea proiectelor, permis de lege dar în anumite condiţii. Mai exact, legea spune că primarii din comune, oraşe, municipii pot beneficia de un spor de 25% aplicat la indicatorii stabiliţi de lege, dacă gestionează astfel de proiecte care prevăd, la cheltuieli eligibile, bani pentru cei responsabili de buna derulare a serviciilor sau lucrărilor. Altfel spus, acel 25% ar fi dat strict din banii care vin prin finanţarea nerambursabilă.
În excesul de zel de a-şi creşte lefurile, unii primari – sfătuiţi competent ba de secretari, ba de contabili şefi care au şi ei interesul să prindă sfertul de leafă suplimentar – au ajuns la concluzia că bagă şi acest spor în noile lefuri votate de CL-uri. Şi vor lua banii. Dar în acest moment ei nu au în derulare, la Primăriile respective, proiecte care să prevadă drept cheltuieli eligibile, recompensarea primarilor, viceprimarilor, secretarilor, contabililor sau a altor funcţionari.
De ce, probabil, nu va trânti Prefectura aceste hotărâri de CL vădit nelegale, dacă e aşa cum spune juristul invocat? Simplu, pentru că Prefectura verifică de legalitate, prin sondaj sau la cererea expresă (vezi cazul de la Roman, cu votul nelegal pentru „onoarea” deputatului Laurenţiu Leoreanu, când Prefectura a cerut clarificări doar după ce a scris Vestea). De ce prin sondaj? Pentru că Prefectura Neamţ (ca toate instituţiile din ţară) nu are armata necesară de jurişti care să verifice toate HCL-urile emanate de cele 83 de UAT-uri din Neamţ (peste 1000 şi ceva pe lună).
Dacă nu verifică Prefectura, nu există însă certitudinea că sporul acordat nelegal rămâne aşa. Periodic, la fiecare primărie din judeţul Neamţ ajunge controlul Curţii de Conturi. Care Curte de Conturi uneori a fost generos-sindicalistă cu unele cheltuieli dar alteori a fost axată şi pe respectarea virgulei dintr-o lege. Iar dacă se va întâmpla aşa, Primari şi funcţionari nu doar că se vor trezi cu lefurile aduse la zi ci vor trebui să dea înapoi şi banii încasaţi nelegal. Şi astfel unii amărâţi de prin Primării vor vedea cum leafa le scade cu 25 la sută şi, mai mult, li se va opri pe durata a ani buni, banii de care se bucură acum. Cu cât controalele Curţii de Conturi vor ajunge mai târziu să constate anomaliile semnalate (plus procese de contestaţie etc) cu atât angajaţii respectivi vor avea de dat înapoi mai mulţi bani.
Vom reveni.
D.V.
CHITIC NU-TI MAI AJUNGE BAI NEPRIHANITULE SI TIE SI LUI BARJOVEANU SI LA TOTI NEAVENITII DIN PNL SI PMP!!!