Surse: Prefectura nu face apel în cazul viceprimarilor de la Piatra Neamț

Prefectura Neamț nu face apel în cazul procesului pierdut la Tribunal, la Contencios, pe tema viceprimarilor de la Piatra Neamț – aceasta este varianta cea mai probabilă, după cum spun surse neoficiale apropiate de Prefectură.
Reamintim că prima instanță a respins solicitarea Prefecturii de anulare a celor două HCL prin care au fost aleși viceprimarii Alin Lehăduș și Marius Irimia, ieri a venit și motivarea.
Conform legii, Prefectura are, de ieri, 15 zile la dispoziție să atace cu apel această hotărâre, demers care nu este obligatoriu.

Există obiceiul ca Prefectul în funcție să meargă pe mâna raportului (consultativ) făcut de cei de la Legalitatea Actelor. Dacă Serviciul legalitate propune apel și prefectul George Lazăr merge pe această idee, atunci ar trebui să fie consecvent (apropos de criticile mai vechi aduse fostului prefect Daniela Soroceanu) și să le ceară juriștilor din Prefectură (că tot ar rămâne iar – până când? – Primăria Piatra Neamț fără viceprimari) să-și asume o asemenea decizie și în caz că instanța superioară nu dă iar cîștig de cauză Prefecturii, aceștia (juriștii) să-și dea demisia.

Reamintim că Legea Contenciosului administrativ are o prevedere tip ghilotină în cazul acțiunilor demarate de Prefectură. În timp ce procesele care pleacă de se sizarea unei entități oarecare (persoană fizică, firmă, ong) se judecă cu actul administrativ în stadiu de valabilitate, în cazul acțiunilor intentate de Prefectură, actul administrativ este suspendat automat, de drept.

Prefectura Neamț a intentat procesele din Contencios după ce instituția a fost sesizată de PSD. În paralel, PSD a atact și direct la Contencios aceleași HCL (fără ca ele să fie suspendate de drept din acest motiv) și a pierdut.

D.V.