Negocieri intense au loc în aceste zile, angrenate fiind partidele care au acces în Consiliul Judeţean Neamţ sau în Consiliul Local Piatra Neamţ. PSD, PNL dar şi ALDE şi PMP îşi joacă până la capăt toate cărţile, interesul fiecărui partid fiind de a-şi maximiza rezultatele (mandatele obţinute) şi prin funcţii de decizie (preşedinte CJ, vicepreşedinţi, viceprimari).
Partea şi mai frumoasă a negocierilor este că, dincolo de negocierile dintre partide se poartă şi unele discuţii „one to one”, adică discuţii fără mandat de la partid în care unii de pe listă tatonează taberele celelalte dacă nu le-ar da lor câteva voturi care să răstoarne calculele făcute de şefii de partid.
Predispuşi la astfel „cafele” sunt, în general, cei care au mai ocupat funcţiile aflate acum pe masa negocierilor dar şi unii tentaţi – acum ori niciodată – să joace meciul vieţii.
Dată fiind miza uriaşă a acestor negocieri, nu va fi de mirare dacă, deja, prin unele tabere apar semne de neîncredere, suspiciuni şi – în timp – chiar acuzaţii de trădare.
Calculele simple arată (plecând de la enunţul că PSD + ALDE = LOVE) că la CJ sunt posibile următoarele majorităţi: PSD plus exclusiv ALDE, dar şi PSD plus ALDE plus PMP. La ultima variantă orice analist ia în calcul reciprocitatea (sau menţinerea liniei) şi pentru CL Piatra Neamţ, fapt care ar trimite în opoziţie PNL-ul şi la judeţ şi la municipiu.
Probabil că liberalii nu stau nici ei cu mâinile în sân. La CL Piatra Neamţ, ecuaţia arată că le este de ajuns o majoritate simplă cu PMP. La judeţ, treburile se complică şi aceeaşi variantă arată deficit: 16 la 19. Dar în judeţul Neamţ, permutările la votul secret (ca să nu folosim termenul „trădare”) nu ar fi o noutate pentru CJ. În vremurile în care preşedinţii erau aleşi (ca şi acum) nu nominal ci din lista plenului, istoria locului consemnează episoade chiar interesante. Astfel, prin 2000, consilierii de la un partid erau puşi să jure, cu mâna pe Biblie, pe la o mănăstire, faptul că nu se vor lăsa ispitiţi de ofertele altora. Tot în acea perioadă, unii candidaţi de la partide mai mici erau „ascunşi” câte 2-3 zile, până la momentul votului, prin pensiunile din pădurile judeţului, fără telefoane mobile, ca un fel de garanţie că nu vor juca la două capete.
Miza uriaşă a acestor negocieri (şi pentru partide dar şi pentru persoane, dacă e să ne referim doar la ideea de carieră politică) va genera şi de această dată episoade interesante. Poate chiar spectaculoase. Cert este că sursele Vestea confirmă că în afara negocierilor asumate de partide a început şi episodul „la bucată”. Şi nu e nicio surpriză din moment ce şi în ultimii ani politica nemţeană a arătat că pune bază din plin pe principiul „Iubim trădarea dacă ne aduce voturi”. Cum ALDE e deja cununat cu PSD, cum PMP are liber la negocieri, surprizele care pot apărea vor arăta un singur lucru: care dintre PSD şi PNL va fi partidul unde după alegerile din CJ şi CL Piatra Neamţ se va bea un şpriţ de supărare… Temeiuri sunt din moment ce în ambele tabere există iritări legate de locurile de pe liste, de implicarea mai „de melc” a unora în campanie etc…
D.VINCA
Toate aceste negocieri (trădări) sunt generate de modificarea legii 2015/2001, (…schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor înfuncţie, … eliberarea din funcţie a preşedintelui sau a vicepreşedinţilor consiliului judeţean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcţie,..) care prevede că presedintele CJ, vicepreședinții și viceprimarii pot fi schimbați cu 2/3 din nr. de consilieri, ceea ce este aproape imposibil la Neamț, dacă se menținea prevederea inițială cu 50%+1 la prima ședință de consiliu se refăcea majoritatea și se puteau schimba aleșii (președinte, vicepreședinți și viceprimari) și nu își mai aveau rostul toate aceste lupte „subterane”.
Parerea mea (novice in științe juridice) este că modificarea L2015?2001 este neconstitutională pentru că nu respectă principiul proporționalității, în cazul nostru, se aleg presedintele, vicepreședinții și viceprimarii cu 50%+1 și se schimbă cu 2/3. Cred că soluția ar fi ca alegerea/schimbarea presedintelui CJ, a vicepreședinților CJ și a viceprimarilor să se facă cu 2/3 din numărul de consilieri astfel se respectă votul popular și partidele cu un nr. mic de consilieri nu mai fac jocurile fiind șanse forte mici să facă o majoritate de 2/3, astfel cele două forțe politice mari, care au fost creditate de alegatori, își vor împărți funcțiile și votanții vor fi reprezentați în mod proportional cu nr. de voturi primite.