Surse: Arsene în Italia, în ziua pronunțării sentinței! „Speră să execute acolo, cu arest la domiciliu!”

 

Inculpatul Ionel Arsene s-ar afla în Italia, anunță surse Vestea.net apropiate de unele instituții și partide din Neamț, inclusiv de PSD. Arsene nu a fost văzut de cîâteva zile bune în județul Neamț, cu atât mai puțin la CJ, sursele respective spunând că el și-a luat câteva zile de concediu, cu cea mai mare discreție posibilă (demult nu mai anunță instituția, oficial, plecările acestuia și cui îi este delegat dreptul de semnătură), fix înaintea zilei de azi, 10 martie 2023, când este așteptată sentința în dosarul de apel (de la procesul în care a primit, inițial, 8,4 ani de închisoare cu executare).

Sursele Vestea spun că nu este exclus ca această plecare (care amintește de fugari celebri precum Udrea, Oprescu, Ghiță, Bica, Rizea) să nu fie deloc întâmplătoare ci să facă parte dintr-un plan ticluit dinainte prin care inculpatul să-și fi luat toate măsurile să nu ajungă în închisoare, indiferent ce pedeapsă ar primi.

Astfel, Arsene ar putea ca, în cadrul unei sentințe nefavorabile total (condamnare cu executare) să încerce să blocheze procedura de extrădare invocând condițiile de detenție din România (cum au mai făcut și alții, cu succes mai mare sau mai mic). Un alt pas ar fi apoi solicitarea de executare în Italia, țară UE. Tertipul ar fi apoi obținerea unei executări mai blânde (posibile în Italia pentru infracțiuni comise de infractori gulere albe), în sistem non-penitenciar. Ar fi vorba de un mecanism judiciar tip arest la domiciliu, cu posibilitatea ca respectivul infractor condamnat să poată merge la muncă.

Italia nu pare a fi o destinație deloc întâmplătoare pentru un astfel de moment de răscruce din viața celui care, până acum, a tăiat și spânzurat în județul Neamț ba, mai mult, la un moment dat, el era cel care propunea, cu succes, numele unui premier la României (episodul Dăncilă-Arsene-Dragnea). Baronul de la Neamț este, de câțiva ani, acționar la o firmă deschisă în Italia. Asociatul lui este un om de afaceri din Neamț cu… numeroase lucrări plătite de CJ Neamț, adică de Arsene.

Firma se numește Building Service și este localizată în zona (bogată) din nordul Italiei, în orașul Brescia (nu la mare distanță de Milano și la o distanță tot scurtă de Monaco unde Arsene a fost anul trecut, înainte de prăbușirea Podului Luțca, deși el la CJ a raportat o deplasare – făcută din bani publici – în care a menționat în mod nereal ca destinațiue Franța).

Clădirea în care își are sediul firma respectivă este pe sdrada Viale Italia, la doar câteva minute de mers pe jos de un cimitir celebru dar și de Hotelul Marriot.

Rămâne de văzut care va fi sentința pronunțată azi de Curtea de Apel Brașov și ce episoade vor urma din ipostaza probabil[ cu Arsene fugar din calea Justiției Române.

În acest moment, în Italia sunt unii infractori români celebri care au aplicat (cu succes până acum) strategia descrisă mai sus, sfidând practic Justiția română. Laolaltă cu unii interlopi aflați în această postură se află și mai cunoscuții infractori condamnați prntru fapte de corupție Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Daniel Constantin.

Ca element de detaliu, există și câțiva PSD-iști care știu că Arsene e plecat din țară dar ei știau de o altă destinație, de … Muntele Athos. Adică de Grecia unde se află alt infractor fugar celebru (condamnat tot pentru fapte de corupție), Sorin Oprescu.

Dar, majoritatea surselor vestea care au confirmat plecarea (fuga) lui Arsene au indicat Italia ca destinație. Detaliu acesta a fost anticipat de Vestea încă de acum câteva zile (vezi articolul Achitare, închisoare, fugă! Variantele lui Arsene…)

Ca detalii de context, ar mai fi de menționat faptul că ieri – fix cu o zi înainte de pronunțarea așteptată – prefectul de Neamț, Adrian Niță a ieșit cu două mesaje publice tare interesante. Pe grupul de comunicare whatsapp cu presa, Niță relata despre … o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor și despre măsuri de combatere ba a pestei porcine, ba a gripei aviare. Într-un alt mesaj public, înregistrat video de subordonați din PSD Neamț, reprezentantul Guvernului în teritoriu turna gaz pe foc pe un scandal legat de relocarea unor elevi într-un spațiu impropriu (care a avut loc chiar la recomandarea lui și a lui Arsene), într-un monolog sorcovă, cu vădit iz politicianist, în care mai amesteca și alte subiecte (lucrări care au loc în Piatra Neamț – oraș condus de un primar liberal neagreat de Niță-Arsene – grija ipocrită față de pensionarii care… nu vor mai prinde finalizarea lucrărilor). Adică un fel de fumigenă care să abată atenția de la plecarea mentorului său din țară, aruncată spre opinia publică fix în preziua pronunțării. Coincidență (!), este vorba de prefectul care la solicitarea jurnaliștilor (mai exact a concurenței de la mesagerul de Neamț) a refuzat să comenteze pe marginea prestației abuzive a jandarmeriei Neamț care, nu demult, realiza servicii de pază la ușa inculpatului Arsene.

Prin prisma acestei informații relevate acum de Vestea (plecarea/fuga lui Arsene), toată gălăgia gratuită realizată ieri de reprezentantul Guvernului în teritoriu (din inițiativa lui?, la ordinul celui care l-a propus pentru această funcție?) nu poate fi exonerată de prezumția de premeditare.

Evident că surse din piață spun că o eventuală cădere a lui Arsene ar putea avea rol de domino și că și alții ar urma să consume ceva timp prin fața unor procurori într-un viitor destul de imediat.

Până atunci, subiectul momentului rămâne sentința pe care ar urma să o pronunțe azi Curtea de Apel Brașov.

Daniel Vinca