Super recital de pian, la 4 mâini în septembrie

A doua seară a festivalului international “Neamț Piano Festival” ce se desfășoară între 15-17 septembrie la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț , aduce în program un eveniment care va stimula diferite zone ale artelor, pornind cu un concert pentru 4 maini la pian , urmat de o expozitie de pictura a trei artisti plastici nemteni si concluzionand celestial cu o fuziune intre pian si voce intr-un concert clasic-jazz.
De la orele 17:00 Anna Dmytrenko și Ksenia Fedoruk vor deschide serata cu un prim concert de pian la patru mâini intr-un repertoriu triumfator si inflamabil spiritului cu tema “Dansurilor” .
Concertul a fost conceput ca o manifestare jubilanta a “dansului” ca stil muzical ,predominant si folclorului Romaniei, dorința artiștilor fiind transmiterea energiei și vibrațiilor în trupurile spectatorilor care sunt invitați pe parcursul concertului să se lase conduși de mișcările corporale care vor apărea în fiecare dintre ei.
„ Deși suntem prietene de foarte mulți ani, am început să lucram impreuna pentru prima data anul acesta la un repertoriu de pian pentru 4 maini dupa provocarea si ulterior invitatia propusa din partea directorului artistic, Daniel Ciobanu, pentru festivalul international de pian “Neamț Piano Festival” de anul acesta.
Reusind sa se creeze fuziunea intre noi si fiind prima editie a festivalului, ne-am gandit sa propunem un program cat mai dinamic si festiv ambelor ‘inceputuri’ prin tema “Dansurilor” .
În repertoriul pianisticii la 4 mâini există numeroase lucrări fie originale, fie transcrise ale dansurilor, astfel am decis să selectam pentru inceput piese aromate cu diferite tematici folclorice , fie unguresti sau slavone apeland la Brahms si Dvorak , in contrast cu un dans macabru de Saint-Saens si culminand cu una din capodoperele baletului rusesc “Petrushka” compusa si transcrisa pentru pian la 4 maini de Igor Stravinsky.
Fiind un climax natural al programului, capodopera lui Stravinsky „ Petrushka” e o lucrare pentru balet care asambleaza muzical dansuri gratioase cat si barbare ale dragostei, ale sfarsitului omului , ale sărbătorii si extazului, astfel „ Petrushka” și-a găsit bine meritatul loc în programul nostru propus publicului nemtean.
Mai mult decât atât, acest balet este cunoscut pentru reusita istorica de a alatura muzica, dansul și designul in premiera pe scena teatrului “Champs-Elysees” din Paris , melanj care se potriveste acestei viziuni anuntate primei editii a festivalului “Neamț Piano Festival” din Piatra Neamt. ” (Anna Dmytrenko si Ksenia Fedoruk in interviu despre concertul “DANCE!!!” din cadrul festivalului)
AnnaDMYTRENKO, de la o vârstă foarte fragedă și-a dedicat viața muzicii, mai exact pianului. A concertat la unele dintre cele mai mari scene ale lumii : Kimmel Center of Performing Arts, Lincoln Center, Carnegie Hall, Salle Cortot, Yamaha Salon și Steinway Hall si obținut numeroase premii la festivaluri și concursuri internaționale de renume, printre care locul întâi la : Manhattan International Piano Competition din America, Dorothy MacKenzie Artist Recognition Competition, Viardo International Piano Competition din Italia, American Prize si “Olga Kern” International Piano Competition din Mexic.
Recent și-a terminat studiile la Royal Academy of Music London , iar acum, stabilită în Berlin, urmează studiile de masterat la “University of the Arts” din Berlin, sub tutela profesorului Pascal Devoyon fiind discipola mai multor maestri ai pianului :Sergei Babayan, Boris Berman, Karl-Heinz Kammerling, Olga Kern si Yevgeny Sudbin.
KseniaFEDORUK ,incă de la vârsta de 4 ani, a primit primele lecții de pian. A studiat la Conservatorul de Stat din Moscova “P.I.Ceaikovski” , iar în prezent este masterantă in Universitatea de Arte din Berlin, la catedra profesorilor Pascal Devoyon și Rikako Murata. A participat la numeroase festivaluri și workshop-uri unde a avut deosebita onoare de a lucra cu Klaus Hellwig, Jacques Rouvier, Markus Groh și Elena Lapitskaya.
A susținut concerte solo și de cameră în toată Europa și Asia, fiind si laureata a multor concursuri de pian internaționale, printre care Euro Arts, Crescendo, Fête de la Musique and Horprobe von Deutschlandradio Kultur. În 2010 a avut onoarea de a susține un concert organizat de Ambasadorul Germaniei la recepția fostului ministru al culturii al Federației Ruse.

Elena CRISTEA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns