Aglomerațiile din ziua de 30 decembrie de la supermarketuri sunt dincolo de orice reguli impuse de autorități care (cel puțin teoretic) ar trebui să-i apere pe cetățeni de virusul Covid 19.
Imaginile care însoțesc acest text sunt realizate în ajun de ziua Revelionului, la supermarketul Carrefour din Piatra Neamț, la ora 19.30.

Și în zona rafturilor/raioanelor dar și la casele de marcat, densitatea de clienți depășea celera regulă a distanței de 1,5-2 metri între cetățeni și erau și destui clienți care purtau masca sub nas. Evident că fiind vorba de un supermarket care aparține unei firme multinaționale (Carrefour) care funcționează într-un mall operat de altă multinațională (Nepi, din Africa de Sud), plutoanele de angajați ai statului român altfel foarte vigiliente la ordinele date de Raed Arafat (comandantul acțiunii – denumirea oficială a funcției) nu deranjau în niciun fel situația. Adică, afacerea…
Reamintim că la propunerea lui Raed Arafat, în luna noiembrie, piețele interioare au fost închise (sau s-a ajuns la aberația de fi tăiați pereții), sub pretextul că este aglomerație prea mare, că oamenii nu respectă regulile.
Orice comparație a fluxurilor de clienți arată însă că densitatea de clienți (raportată la metru pătrat) din piețele din Piatra Neamț a fost de vreo 10-20 de ori mai mică față de ceea ce se vede în imaginile de mai sus.
Doar că în piețe vindeau persoane fizice sau PFAuri ale românilor în timp ce profitul supermarketurilor ajunge în străinătate (de cele mai multe ori neimpozitat, prin celebra șmecherie a „exportului de profit” sub foma plăților pentru facturi de consultanță fictivă realizată de firme din străinătate).
Daniel Vinca