Succes sau eșec? Șefii Poliției și Jandarmeriei Neamț ascund numărul de subordonați vaccinați

Nebuloasa vaccinării în județul Neamț (aflat în coada topului național în această campanie națională) are și o zonă de secretomanie care, totuși, arată un detaliu elocvent: în vreme ce autoritățile guvernamentale din județ și de la centru pun presiune ba pe patronii Horeca, ba pe alți angajatori, ba chiar și pe preoți să servească propaganda pro-vaccinare, sunt ținute la secret cifrele legate de aceeași temă de pe domenii bugetare cu mulți angajați.
Altfel spus, statul arată cu degetul spre privați și Biserică dar, ciudat, proprii angajați din instituții implicate în vaccinare sau în lupta cu pandemia se vaccinează sau nu și nimeni nu dorește să vorbească, pe față, despre motivele deciziilor personale.

În urmă cu 3 săptămâni (pe 29 aprilie, în Joia Mare dinaintea Paștelui), într-o conferință de presă ținută la Prefectură la care una din temele de bazăera vaccinarea, șefii Poliției Neamț (comisar șef Mihai Osoianu) și Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț (lt. col. Radu Vasile Olariu) au dat în bâlbâială când au fost întrebați dacă ei s-au vaccinat și care e numărul subordonaților care au urmat sfaturile autorităților pe această temă.
La acel moment, mai întâi șeful Poliției a spus că nu s-a vaccinat (ar urma) pentru că… are anticorpi și atât el cât și omologul de la Jandarmi nu au fost în stare să spună nicio cifră legată de numărul subordonaților vaccinați (vezi VIDEO de mai jos la minutul 28.30). Au bolomojit ceva despre faptul că totul se derulează prin Centrul Medical Județean MAI, cifrele ar fi la acea instituție (care niciodată nu a comunicat ceva pentru publicul larg!) dar, la privirile insistente ale prefectului George Lazăr, cei doi comandanți au promis că se vor documenta și vor face publice aceste informații.

Au trecut fix 3 săptămâni (de pe 29 aprilie până azi, 20 mai) și nici șeful de la Poliție, nici șeful de la Jandarmi din Neamț nu au revenit cu niciun comunicat de presă, cu nicio declarație dată vreunei entități media în care să-și onoreze angajamentul luat în fața opiniei publice și a prefectului.
De ce? „Pentru că pot”, ar spune unii care știu cum se obțin astfel de funcții.

Între timp, surse neoficiale din Poliția Neamț și de la Jandarmeria Neamț spun că în interiorul acestor structuri nu au avut loc nici măcar simple acțiuni de informare a angajaților despre beneficiile vaccinării. Aceste acțiuni s-ar fi putut organiza pe subunități, structuri, zone, să fie invitați angajații și să meargă în fața lor un șef și un medic, ultimul să le vorbească ca un specialist și să răspundă la întrebările sau nedumeririle celor mai sceptici.

E și acesta un detaliu care justifică faptul că în urmă cu câteva zile Neamțul era pe locul 5 din coada clasamentului național la vaccinare și, în timp ce angajații (unii „de lux”) statului sunt în zodia lui dolce far niente, premierul Cîțu explică (prin ordin CNSU) că nunțile sau alte evenimente vor putea avea mai mult de 50, respectiv 70 de participanți dacă… organizatorii garantează că toți sunt vaccinați.

Instituțiile MAI din Neamț nu sunt singurele în care promovarea și evidența vaccinării sunt lăsate la voia întâmplării. Există și excepții, cum ar fi ISJ Neamț, unde zilnic sunt ținute evidențe pe un draft de lucru și de unde, aproape instant, se răspunde la întrebări pe această temă.

Mai jos, transcript cu parte din dialogul de acum 3 săptămâni de la conferința de presă a Prefecturii Neamț cu cei doi comandanți în roluri principale:

Osoianu – N-aș putea să vă spun numărul exact acum. (…) Nu am un număr exact al acestora. Vă pot spune, la nivel național, procentul este undeva la 30 la sută. 
Reporter: Dar pe Neamț?
Osoianu – O să comunicăm expres și această informație. Verificăm ca să nu dau un număr inexact…
(…)
Olariu – Datele se găsesc acolo, la Centrul Medical Județean MAI…
Osoianu – Le vom comunica și public…

Și, ca să nu fie vorbe, întreaga conferință în format VIDEO (secvența invocată, de la min 28.30):

 

D.V.
sursa foto-video TVM Neamt

Lasă un răspuns