Publiserv a fost un fel de animal economic din care s-au hrănit, ca nişte animale de pradă, diverse firme private. Nu, nu e un mesaj al Sovietului Suprem despre economia poporului secătuită de hiene capitaliste ci o parte din discursurile celor care, în urmă cu două zile, au susţinut conferinţa de presă de la Publiserv – director general Valentin Ciobanu, membru AGA Mihai Obreja – în care parcă se tot căutau motive în a explica – după 4 luni! – demiterea fostei conduceri.
Amfitrionii – mai ales profesorul Mihai Obreja – au făcut numeroase referiri la subcontractanţii cu care ar fi lucrat Publiserv, evident în detrimentul firmei Consiliului Local. Mai pe româneşte, pe anumite lucrări care ar fi trebuit să fie executate de această firmă o parte ar fi fost realizate de alte firme private şi astfel firma CL nu ar fi ieşit tocmai pe plus din astfel de combinaţii. Aşa o fi numai că, în sesiunea de întrebări, o interogare a venit de la jurnalistul Cezar Filip care – foarte corect din punct de vedere jurnalistic – a cerut: „Spuneţi-ne care sunt firmele”. Solicitarea logică a lui Filip (minutul 20.27 in materialul VIDEO de la finalul articolului) a creat ceva între derută şi panică; Valentin Ciobanu a început să privească în gol, profesorul Obreja a început să răsfoiască filele raportului…
Directorul Ciobanu a răspuns mai întâi cu un oftat lung care părea un fel de tragere de timp. Apoi a zis: „N-aş vrea… Nu, nu, nu… V-aş răspunde… N-aş vrea să dau nişte nume în momentul de faţă şi să nu fie incluşi absolut toţi. Dacă aveţi puţină răbdare, în comunicatul de presă vă voi trece absolut toţi, toată lista de firme cu care a lucrat Publiservul, unde a subcontractat lucrări şi de la cine a subînchiriat utilaje”.
Asta se întâmpla luni. Tot luni, după câteva ore, a venit comunicatul cu declaraţiile din conferinţa de presă, atent selectate, ca la partid, şi cu menţiunea respectivă: <<Buna ziua, Atasat aveti comunicatul de presa. Referitor la societatile subcontractate de SC Publiserv SA in vederea efectuarii lucrariilor , vom reveni cu informatii zilele urmatoare . Va multumim ! SC Publiserv SA”.
Oops! Deci actuala conducere a Publiserv îi dă la deal şi la vale cu „subcontractanţii de pe vremea lui Niţă”, mesajul e trimis spre opinia publică împachetat în nuanţa populistă anti-capitalişti (culmea, nu PSD-iştii fac asta ci liberalii) dar când vine vorba de detalii concrete, ba „nu acum ci peste cateva ore” sau „peste câteva zile”. Ce e aşa de greu să iei teancul de facturi plătite în ultimul an şi să vezi care sunt firmele de construcţii sau deţinătoare de utilaje care au luat bani de la Publiserv şi să faci un tabel cu acestea şi cu sumele aferente. E un exerciţiu extrem de banal pe care îl poate face şi un copil de clasa a 8-a.
Culmea e că în aceeaşi conferinţă de presă s-a bătut la greu monedă pe aplicarea unor norme ISO de manegement, chiar cu accent pe circuitul documentelor. Şi cu trimitere la „ceilalţi”, pe vremea cărora ar fi fost vraişte. Păi dacă pe vremea fostei conduceri era haos şi acum, în două zile (e deja miercuri, trecut de prânz, deci ora la care s-a terminat conferinţa de presă de luni), noua conducere (mai bună, mai performantă, mai cinstită…, după cum spunea Obreja) nu reuşeşte să întocmească o prăpădită de situaţie bazată pe documentele pe care le are la dispoziţie, ce ar mai fi de spus?
Există cu adevărat subiectul „sângelui supt” de firmele private de la Publiserv? Totuşi firma CL lucrează într-o economie de piaţă în care fiecare entitate e parte a întregului, cumpără din stanga, vinde în dreapta, că nu e vreo firmă în lumea asta să nu aibă şi cheltuieli cu produse sau servicii pe care le achiziţionează de la terţi, pentru că nu poate produce singură tot… Da, în acest lanţ teoretic sănătos pot apărea şi relaţii nesănătoase economic. La astfel de bube au tot făcut referire, în principiu, Ciobanu şi Obreja. Dar care s-au blocat ciudat în a spune dare sunt viruşii…
Dacă există fenomenul respectiv şi în 48 de ore conducerea Publiserv, în frunte cu Ciobanu, nu a reuşit să facă lista cu firmele mult-hulite, oricine se poate gândi la orice. Inclusiv la faptul că s-ar putea face o triere, în funcţie de numele patronilor? Drept e că aşa ceva s-ar fi putut realiza, totuşi, şi în 48 de ore, chiar lejer.
Aşa că rămâne întrebarea: de ce nu e în stare Ciobanu & comp. să se ţină de promisiunea făcută în conferinţa de presă şi să furnizeze lista cu firmele capitaliste care au supt sângele şi banii Publiserv?
Daniel VINCA