Stop câinilor în stradă! Autorităţile din Piatra Neamţ recunosc că au de ales între acţiune şi complicitate la agresarea oamenilor!

Locul câinilor în stradă şi, oricât am iubi animalele, dragostea şi grija pentru om trebuie să primeze – acesta a fost mesajul ferm şi fără echivoc dat ieri de viceprimarul Bogdan Gavrilescu şi de Cristian Sauciuc (directorul Salubritas) care au susţinut că nu mai este timp nici de jumătăţi de măsură, nici de-a joaca de a respecta legea, aşa cum au pretenţia unii aşa-zişi iubitori de animale.

Mesajul celor doi reprezentanţi ai administraţiei pietrene pe zona de competenţă a problemei câinilor fără stăpân, mai ales în contextul ultimelor evenimente (femeie din Piatra Neamţ muşcată de câini în cimitirul Pietrica, femeie din Bicaz atacată dimineaţa) a fost unul corect, ca de la instituţii care chiar sunt preocupate de siguranţa şi viaţa cetăţeanului.

 ”Viata omului este mai importanta. Desigur, si cainii sunt importanti, toate animalele sunt importante, dar viata omului este cea mai importanta”, a pus punctul pe i Sauciuc.

Cât priveşte atitudinea duplicitară a pretinşilor iubitori de animale care vor să transforme terenul public din proximitatea zonelor de locuit într-un fel de crescătorii de maidanezi, directorul Salubritas a fost la fel de ferm: <<Dacă le dăm mîncare, haideţi să ni-i asumăm. Să-i luăm în casă sau în curte. În acest moment, în opinia noastră, situaţia este sub control, dar, dacă nu ne implicăm cu toţii, noi în primul rînd, dar şi cetăţenii, presa, atunci riscăm să scăpăm lucrurile din mînă. Situaţia e simplă: adopţie sau eutanasiere>>

Viceprimarul Bogdan Gavrilescu a confirmat că situaţia din Piatra Neamţ – cu sute de câini maidanezi din care unii foarte agresivi – nu mai poate fi tolerată: “Nu mi-aş dori să ajungem la un moment dat să nu mai putem stăpîni acest fenomen. Haideţi cu toţii să facem o echipă să încercăm să rezolvăm aceste probleme. Să venim cu soluţii noi. Poate o să-mi atrag critici, însă spun clar că legea ne permite să facem şi eutanasieri. Să pornim o dezbatere publică şi să găsim soluţii“.

În aceeaşi conferinţă de presă au fost invocate şi situaţii de-a dreptul incredibile când cei care încearcă să captureze câini maidanezi sunt apostrofaţi de fel de fel de auto-intitulaţi iubitori de animale care blochează acţiunile respective. Hingherii sunt blocaţi în activitatea lor de unii cetăţeni, care se autodeclară protectori ai animalelor, fără să-şi asume poziţia de stăpâni. De asemenea, directorul Salubritas a amintit şi de faptul că au fost distruse cuşti de capturare amplasate pe Pietricica, bănuind că la originea unor astfel de gesturi stau tot astfel de persoane.

Cât priveşte utilitate campaniilor pro-adopţie, este evident că în acest moment randamentul acestora este un mega-eşec. Astfel, de exemplu, din cei 680 de câini capturaţi anul trecut de Salubritas au fost adoptaţi de persoane fizice doar 47, adică sub 7 la sută. Oricât ar încerca unii să adune la cifra de 47 şi câinii maidanezi preluaţi de un ONG, este evident că este o manipulare grosieră, din moment ce un ONG de profil nu are nevoie să citească reclame pentru a putea adopta câini din adăpostul cu care se învecinează.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Nota Bene – Începând din acest moment, siteul Vestea declanşează o campanie care are ca scop protejarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor puse în pericol de fenomenul câinilor fără stăpân. Când spunem “fenomen” ne referim nu doar la ce este în stradă ci şi la afacerea din spatele a cee ace vedem, a finanţărilor private sau bugetare cu bani rulaţi în acest mecanism, a campaniilor publicitare (cvasi-ineficiente) pe care se toacă, de asemenea, bani publici.

De asemenea, Vestea va oferi, în cadrul aceleiaşi campanii, şi informare şi consultanţă cetăţenilor, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile pe care trebuie să le intenteze în instanţe atunci când sunt atacaţi şi muşcaţi de câini fără stăpân.

Comentarii Facebook

One thought on “Stop câinilor în stradă! Autorităţile din Piatra Neamţ recunosc că au de ales între acţiune şi complicitate la agresarea oamenilor!

  1. „…în opinia noastra situatia este sub control”…În ce lume trăiti, domnule Sauciuc? Nu cred ca e zi in care fetița mea sa nu imi spuna ca a fost nevoita sa ocoleasca pe drumul către/de la scoala din cauza câinilor. Si e vorba de cartierul Precista, in care locuiti si dvs., cartier in care poti vedea zilnic la orice ora haite de 3-4 câini, de care se sperie si adulti.

Lasă un răspuns