Stoica (PNL): „ATOP trebuie să depăşească nivelul de for consultativ şi atât! Ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului trebuie asigurate real!”

Consilierul judeţean Mihai Stoica este, de azi, noul membru al ATOP Neamţ. Da, pentru mulţi această prescurtare – ATOP – nu spune mare lucru. E vorba de Asociaţia Teritorială de Ordine Publică.

Stoica a luat locul unui fost coleg liberal, nici PSD, nici ALDE, nici PMP nepropunând alt candidat astfel că votarea liberalului a fost o simplă formalitate.

Imediat după alegerea sa, Stoica a fost întrebat de reporterul Vestea ce va face în acest for care are doar rol consultativ (practic aleşii judeţeni îşi dau cu părerea, din ce au auzit de la cunoştinţe sau au citit prin presă, iar şefii instituţiilor abilitate – Poliţie, Jandarmerie etc – zic că vor lua în seamă aceste sugestii şi, peste câteva săptămâni, pesa anunţă iar „Crimă în Favorit!”).

„Mda, eu sunt învăţat cu astfel de structuri cu rol consultativ sau decorativ. Şi trebuie să o spun că nu e doar vina celor care fac parte din aceste foruri ci, de foarte multe ori, e vorba şi de un cadru legislativ lipsit de coerenţă. Te întâlneşti, vorbeşti, fiecare pleacă la treaba lui şi unii vor face sau nu… Să ştiţi că într-un fel, aşa funcţiona cu cea timp în urmă şi Comisia de Dialog Social unde reprezint patronatele. Dar am început să cer direcţii clare, să spună prefectul acolo, în şedinţă, ce instituţie se va ocupa de o anumită problemă şi care e termenul de rezolvare. Aşa voi face şi la ATOP, în ciuda cadrului legislativ nu tocmai eficient, voi cere ca şefii de la Poliţie, jandarmerie etc să nu ne spună doar că se vor ocupa şi ştiu ei cum ci să ne spună concret: mărim numărul de patrule în zona sau oraşul respectiv, de la X câte sunt acum la Y. Şi voi cere apoi să ni se prezinte un raport clar, dacă au putut, dacă nu au putut şi de ce nu au putut şi voi vebi în faţa cetăţenilor, a presei şi voi spune toate lucrurile astea. Nu vreau să mă duc la aceste şedinţe doar ca să bifez o activitate formală. Şi cred că şi forurile astea cu rol decorativ, cum spuneţi dumneavoastră pot deveni o pârghie reală între cetăţean şi problemele lui, de pe o parte şi între instituţiile cu atribuţii, de cealaltă parte”, a declarat Stoica.

Consilierul liberal a mai precizat că va cere colegilor din ATOP ca şedinţele respective să fie publice. „Adică şedinţele de Consiliu Judeţean sunt publice şi astea de la ATOP aşa, mai în spatele uşilor închise? Nu ştiu acum câţi din jurnalişti vor fi interesaţi să participe dar eu zic să invităm presa şi apoi şi a doua oară şi tot aşa… Eu cred că dacă noi, consilierii ne vom face treaba în interesul cetăţeanului vor fi interesaţi şi oamenii şi, inevitabil, şi presa. Dar acest interes va veni daca vom reusi să dovedim că discuţiile noastre nu vor fi simple şedinţe pe care le contabilizăm şi noi şi cei de la alte instituţii ci doar dacă se vor vedea efecte”, a mai spus Stoica.

Foarte interesant este că ATOP – care e un fel de ONG cu rol pur consultativ, din punct de vedere al legii – este invocat pe net tot mai mult şi mai ales în contexte nefavorabile. Astfel, mai nou, pe facebook, la subiecte legate de ordinea publică asigurată deficitar, mai nou, în topul înjurăturilor primite conduc Poliţia Locală şi ATOP, abia apoi Poliţia sau Jandarmeria. Iar dacă Poliţia Locală este ca personal, dotare, atribuţii sau salarii mult sub Poliţia Naţională sau sub jandarmerie, ATOP-ul chiar că nu are nicio treabă cu asigurarea operativă a ordinii publice. Dar a devenit ţinta ideală pentru a fi deturnată discuţia pe astfel de subiecte deşi nici măcar pârghii legale în a sancţiona instituţiile care nu pun în practică o anumită decizie nu există. Dar dă bine ca oamenii mai puţin informaţi să înjure ATOP decât Poliţia Naţională care se plânge că are tot mai puţini oameni în patrule dar nu spune că geme sediul IPJ Neamţ de atâtea funcţii de conducere şi de personal tip TESA.

Rămâne de văzut dacă Mihai Stoica va schimba ceva în eficienţa ATOP sau se va lăsa confiscat de principiul „câinii urlă, caravana trece” care a fost aplicat până acum şi altor consilieri judeţeni de către şefii instituţiilor de forţă. Pentru că – observaţie care nu va plăcea unora – real, ATOP funţionează acum ca un fel de „cititori de ziare” pentru şefii din Poliţie care ascultă, dau din cap, promit că vor lua măsuri în timp ce faptele grave din stradă cresc ca număr sau intensitate.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns