Ştirea lunii! Prefectul către directorul tehnic Apaserv: „Demisia! Mergeţi la pensie! Încurcaţi vieţile a zeci de mii de oameni” VIDEO

Rechizitoriul ferm făcut de prefectul George Lazăr la adresa managementul defectuos al Apaserv (companie care lasă FĂRĂ APĂ RECE zeci de mii de oameni din Neamţ) şi cererea expresă adresată directorului tehnic Gheorghe Neculae de a-şi da demisia şi de a pleca la pensie (loricum respectivul ia şi pensie şi salariu) este ştirea lunii ianuarie, până în acest moment.

Faza respectivă s-a consumat la Roman, în plină conferinţă de presă în care reprezentanţiiu autorităţilor, cu prefectul Lazăr şi primarul Micu în frunte, au ieşit (după o şedinţă de două ore) pentru a da informaţii legate de criza apei, fenomen care nu a avut asemenea dimensiune nici în anii consumului raţional impus de sistemul ceauşist.

<<Când am solicitat demisii la Apaserv am făcut-o cu bună credinţă, nu împotriva unor persoane ci am vizat modul de management.
Faptul că astăzi aflu şi am auzit în conferinţa de presă odată cu dumneavoastră că Romanul pierde 50-55 la sută pe reţeaua de apă, dar nu-i problemă, Romanul stă bine, asta spune directorul tehnic. Domnule director, vă cer oficial: daţi-vă demisia şi duceţi-vă acasă, la pensie sau la alt loc de muncă, că încurcaţi vieţile a zeci de mii de oameni, dumneavoastră şi, probabil, restul conducerii.
Pentru că nu e normal să spuneţi, când aveţi pierderi de 55 la sută pe reţeaua de apă din Roman, că nu e problemă, că Romanul stă bine. Asta o fi în mintea dumneavoastră dar nu şi în mintea mea, a colegilor, a primarului şi a romaşcanilor>>, a spus prefectul George Lazăr privind spre directorul tehnic Apaserv care, dacă e să facem recurs la nuvela Domnu’ Trandafir, stătea cu capul plecat ca o momâie…

Reacţia fermă a prefectului a survenit după ce acesta făcuse întâi o referire generală la demisii iar Neculae bolmojise nişte explicaţii absolut penibile (vezi video-ul de mai jos), în care ba vorbea despre normalitatea unor pierderi uriaşe ba promitea investiţii în termeni vagi şi cerea răbdare, că doar or să fie „nişte investiţii” puse pe hârtie prin martie… Evident că prefectul Lazăr a taxat şi această metodă de comunicare/manipulare jenantă, de care s-ar feri chiar şi un elev cât de cât alfabetizat.

<<Doi la mână, vorbiţi de investiţii, că speraţi să vină. Păi, domnule director, de unde speraţi să vină? De la Dumnezeu? Banii nu vin din cer. Banii vin dacă-i cereţi, dacă faceţi proiecte, dacă faceţi proiecte europene, dacă vă zbateţi, dacă aveţi management serios. Într-o firmă privată, banii vin dacă-i munceşti şi dacă ştii să ţi-i aduci. Ei nu cad din cer. Aţi fost obişnuit să lucraţi doar la stat şi banii să cadă din cer. Şi timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim – ăsta este mottoul care cred că pe o parte din dumneavoastră, cei de la Apaserv şi poate şi din alte instituţii ale statului vă caracterizează. 

Suplimentar, faptul că ne spuneţi că prin martie o să aveţi program de investiţii… De unde, cu ce bani, care e programul ăla? Că suntem la jumătatea lui ianuarie, ar trebui să-l ştiţi. Nu poţi să ştii de pe o lună pe alta care e programul de investiţii în care aloci milioane de euro. Asta, părerea mea, e o vorbă aruncată doar pentru a scăpa de gura colegilor jurnalişti. Părerea mea e că spuneţi doar vorbe de dragul de a le spune>>, a mai spus prefectul Lazăr.

Dacă reacţiile prefectului sunt absolut justificate de prestaţia penibilă (de momâie care bolmojeşte explicaţii de doi lei) a directorului tehnic Gheorghe Neculae, felul cum compania Apaserv a fost reprezentată la acea întâlnire de numărul doi din schema firmei arată încă o dată care este nivelul unui personaj care de zeci de ani de zile şi-a luat leafa doar din funcţii şi sinecuri asigurate de oamenii politici.

Fost inginer/director tehnic pe la fosta companie Aqua Calor (din care ulterior s-au desprins mai multe societăţi, inclusiv Apaserv), Neculae s-a plasat la vremea bătăliei dintre fostul primar Ion Rotaru cu fostul director Vasile Ştefănescu de partea edilului. Numai că Ştefănescu avea susţinere fostului preşedinte al CJ, Raul Bobeanu, şi nu a putut fi „săpat” până la capăt. Astfel că Neculae se mută, ca director tehnic, la Primăria condusă de … Ion Rotaru.

Când Rotaru pierde funcţia de primar (în 2004, în favoarea lui Gheorghe Ştefan), Neculae îşi găseşte job (cu funcţie, evident) la Consiliul Judeţean de unde zboară iar, în 2006, când în fruntea instituţiei ajunge Vlad Marcoci în locul lui Dan Vasile Constantin.
Neculae reapare în prim-planul vieţii publice şi a joburilor interesante în 2008, când Ion Rotaru câştigă funcţia de primar la Alexandru cel Bun. Cum cel mai calificat în a-i căra geanta primarului (după cum spun cârcotaşii) era Neculae, aceasta ajunge consilierul primarului şi apoi administrator public.
Cum la vremea respectivă Rotaru era în război cu PSD-ul condus tot de Ionel Arsene, Neculae (cu sprijin via UNPR – Culiţă Tărâţă) ajunge subprefect de Neamţ. Între timp, după alegerile din 2016, Neculae pleacă de la Prefectură – aţi ghicit! – înapoi la Primăria Alexandru cel Bun şi cum Ion Rotaru a făcut pace cu PSD şi, în februarie 2019, acelaşi „neînlocuibil” Neculae ajunge director tehnic la Apserv.
Pentru ca o astfel de carieră cu conexiune aplicată la banul public prin funcţii primite pe filieră politică să fie şi mai clară, la doar câteva săptămâni de la ocuparea noului job (prin concurs!, să nu fie vorbe), Neculae se pensionează şi i se aplică binefacerile contractului colectiv de muncă prin care primeşte o primă de pensionare. De câteva mii de euro! Dar ăşi păstrează în continuare şi funcţia, cumulând pensia cu salariul!

Acesta este personajul (momâie, din clipul de mai jos) căruia prefectul i-a cerut să-şi dea demisia (de onoare?) şi să plece la pensie. Şi, dacă urmăriţi materialul VIDEO de mai jos, vedeţi şi ce explicaţii penibile poate da un „tehnocrat” cu leafa de peste 10.000 lei dar şi că la masa respectivă mai sunt şi alte „momâi”

 

Daniel Vinca

 

Lasă un răspuns