Știi cât câștigă pe lună fostul tău parlamentar? 25.000 lei! Sau 300.000 lei pe an!

Struțo-cămila din sistemul public de salarizare și de pensii, posibilitatea cumulării pensiilor normale cu cele speciale dar și a acestora cu salarii babane tot de la stat a mai creat o categorie de români fericiți: oameni care duc acasă, lunar, venituri – EXCLUSIV DE LA STAT – de peste 30.000 de lei.

Un astfel de caz este cel al fostului deputat de Neamț (UNPR), Marian Enache, cel care în 2012 își adjudecase cel de al 3-lea mandat din carieră pe Colegiul 8 (Valea Muntelui), înainte ca alegerile parlamentare să revină la votul pe listă. Cu puțin timp înainte de finalul acestui mandat, Enache a fost validat ca judecător la Curtea Constituțională a României. Ocazie ideală de a cumula salariul de judecător CCR, cu pensia normală (pentru celelalte joburi avute de/a lungul timpului, foarte interesante, veyi mai jos), cu pensia specială de parlamentar dar și cu indemnizația de revoluționar, primită pe baza Legii 341 din 12 iulie 2004, Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din 1989, după cum relevă o investigație realizată de „Curs de Guvernare”.

O trecere în revistă a veniturilor anuale ale lui Enache, obținute din aceste surse de finanare publice, face să pălească de invidie nu doar orice pensionar normal din această țară ci chiar și pe unul care a avut afaceri de zeci de milioane de euro, pentru că mai rar patronul care să-și permită să-și dea leafă de zeci de mii de euro lunar ca să poată spera la așa pensii…

Aproape 172.000 lei anual – salariu de la CCR, menționează sursa citată, ceea ce ar însemna cam 14.300 lei pe lună.
24.900 de lei anual – pensia de la Casa Națională de Asigurări Sociale
12.500 de lei anual – indemnizația primită pe baza Legii 341 din 12 iulie 2004, Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din 1989
84.000 lei pe an pensie specială de parlamentar, asta dacă luăm în calcul doar 2 mandate ale lui Enache, ceea ce ar însemna o pensie lunară de circa 7.000 lei. Dar el a avut aproape 3 mandate. Aproape. Pentru 3 mandate, un fost parlamentar primeste circa 10.000 lei lună. Enache ar trebui să primească o pensie pentru circa 2,8 mandate, undeva la 9.000 lei pe lună. Dar hai să yicem că ar primi doar 7.000 lei/lunar…

O adunare simpla a sumelor de mai sus duce la un total de peste 293.000 anual. Împărțind la 12 luni, rezultă că, lunar, fostul deputat de Neamț primește în card vreo 25.000 de lei din pensia specială, pensia de la CNAS, leafa de la CCR, plus bonusul de fost revoluționar.

CV de ambasador, deputat, judecător CCR – acuzat si de plagiar

Marian Enache, judecător la Curtea Constituțională, a terminat Facultatea de Drept în 1977, iar după Revoluție a intrat în politică. A fost deputat PSD, între 1990 și 1992 și 1996 – 2000. În 2012, a fost ales ca deputat UNPR.
Între perioadele petrecute în camera Deputaților, a fost consilier al președintelui Ion Iliescu, fiind considerat la vremea respectivă un apropiat al acestuia, iar între 1993 și 1996 a ocupat postul de ambasador în Republica Moldova.
Votat vara trecută, de către Parlament, pentru poziția de judecător CCR.

Traseul profesional din rândurile de mai sus este însă serios zdruncinat de o dezvăluire a României Libere care, la finalul lunii august 2017, îl acuza pe enache că a plagiat. Și nu o carte ci 3 în care a inserat pasaje din scrierile unor cercetători, dar și a unor jurnaliști si chiar de la wikipedia dar fără a cita corect sursele – DOCUMENTE. Scandal de plagiat la Curtea Constituțională. Judecătorul Marian Enache a furat de la jurnaliști, cercetători și Wikipedia, în trei cărți despre Parlament | DEZVĂLUIRE RL.

Dar, vorba unui hâtru de pe net: când ai așa slujbă importantă și iei atâția bani ca leafă, pensii sau alte indemnizații, când Dumnezeu să mai scrii cărți originale când ai atâția bani de cheltuit lunar?

D.V.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns