Stema județului Neamț, CIORDITĂ ȘI MASACRATĂ de băieții deștepți de la ADI ECO Neamț

În stânga, sigla Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO Neamț, în dreapta, stema oficială a județului (aprobată prin act normativ după avizul comisiei speciale a statului român).

Evident că imaginea din stânga este o furăciune și o masacrare cu iz de sinistru a stemei oficiale a județului.

Sigla ADI ECO Neamț apare și pe siteul Asociației (unde, apropos, nu există, distinct, sectiunea CONDUCERE, așa cum cere legea – de ce oare?) dar și pe contul de facebook ECO Neamt

Ultima imagine e pe de contul de facebook și arată că toată această parascovenie nu e de ieri-de azi, ci de ani buni. Mai clar – că tot este CJ-ul un fel de șef al acestei asociații, explicăm imediat de ce – ciordirea și masacrarea stemei județului traversează cel puțin câteva mandate de șefi la CJ…

După câte se vede, graficianul care a lucrat sigfla Adi ECO (dacă se poate folosi verbul A LUCRA pentru așa bătaie de joc) a schimbat fundalul (din roșu în verde), culoarea spicelor și a axei care împarte vertical scutul în 2 secțiuni (din auriu în galben) si a scris deasupra scutului 6 cuvinte folosind 2 fonturi (total incompatibile, după cum ar spune și un amator în grafică).

Conform legislației referitoare la drepturile de autor, stemele instituțiilor statului român dar și a autorităților locale sunt protejate la copiere sau modificare. Masacrarea modelului original este în acest caz mai mult decât evident. În zelul lor de a încropi un logo pentru ADI ECO, autorii graficii dar și cei care au aprobat acest demers au scăpat din vedere că respectivele culori originale aveau o anume simbolistică (roșu și auriu) dar și că elementele păstrate de ei în cele două jumătăți ale scutului (capra și muntele – fostul județ Neamț, partea muntoasă a celui de acum / spicele – fostul județ Roman) nu au nicio legătură cu obiectul lor de activitate (gestionarea activității de salubritate din județ).

Descrierea stemei:
Stema judeţului Neamţ, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, antic, de culoare roşie, având pe mijloc un pal vertical îngustat, din aur.
În partea dreaptă se află o capră neagră, sărind peste o stâncă de argint umbrită.
În partea stângă se află trei spice de grâu în fascie, de aur.
Semnificaţiile elementelor însumate:
Elementele din partea dreaptă (capra şi stânca) reprezintă simbolic şi heraldic vechea stemă a judeţului Neamţ, cu bogăţia cinegetică şi a subsolului din zonă.
Elementele din partea stângă (spicele) reprezintă simbolic şi heraldic vechea stemă a judeţului Roman, cu bogăţia pământului şi una dintre ocupaţiile de bază ale locuitorilor din această zonă.
(sursa – site CJ Neamt)

 

Dacă ar fi citit măcar despre evoluția stemei județului Neamț (perioada comunistă, postrevoluționară până în 2007, post 2007), cei de la Eco Neamț ar fi realizat, poate, că gestul lor nu este doar imoral și ilegal ci și totul neadecvat inclusiv din punct de vedere cultural și istoric.

Ar însemna însă să avem aștreptări prea mari de la o conducere a unei Asociații care, ca în toate cazurile când e vorba de Asociații de Dezvoltare Intercomunitare, reprezintă un fel de loc călduț pentru băieții deștepți de tipul „dinozauri politici” (foști politruci care nu au mai prins posturile, joburile, funcțiile de altădată) sau pentru „rezerva de cadre” (noii politruci în curs de afirmare care trebuie recompensați și fidelizați și ei într-un fel).

De pe siteul ADI ECO Neamt aflăm că această asociație e fondată de cele 84 de UAT-uri din județul Neamt (CJ Neamț plus cele 83 de orase si comune) că se ocupă cu implementarea SMID (Sisitem de Management Integrat al Deseurilor) implementat de CJ și de care beneficiază toate UAT-urile. Este evidentă legătura administrativă dar și politică între CJ Neamț (care a avut în ultimele mandate o conducere politică în concordanță cu coloarea majoritară din majoritatea localităților). Deloc întâmplător, președintele ADI ECO Neamț a fost, în ultimele mandate, unul din vicepreședinții CJ Neamț, acum funcția respectivă fiind ocupată de vicele Adrian Diaconu.

Departe de noi gândul de a-i imputa vicelui Diaconu problema cu sigla furată și modificată (din fericire, nu există niciun acord scris prin care CJ să permită o asemenea enormitate) mai ales că respectivul pare să fie total nevinovat chiar în funcția de la CJ.

Așteptările ar fi însă altele: ca urgent, conducerea CJ (titularul de drept al stemei județului) și cea de la Prefectură (reprezentatul Guvernului în teritoriu și gestionarul legalității actelor administrative locale și județene) să reacționeze DE URGENȚĂ și să ceară celor care conduc executiv ADI ECO Neamt (cică sunt niște funcții de directori pe acolo) retragerea imediată de pe documente, siteuri, portaluri a parascoveniei de siglă care a fost luată și folosită nelegal.

Or fi aceste așteptări prea mari?

D.V.

Nota Bene – Cu parerile specialistul in cultura cu privire la acest masacru identitar, vom reveni intr-un articol viitor.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns