Statueta „Venus de la Piatra Neamț” nu a fost extrasă din sit autorizat! Direcția pentru Cultură Neamț nu a fost anunțată, așa cum e legal!

Locul din care echipa profesorului Marin Cârciumaru de la Tîrgoviște a extras statueta prezentată cu mare tam-tam drept „Venus de la Piatra Neamț” nu este un sit arheologic avizat ca atare, deci, în acest context nu subzistă explicația dată de profesor cum că a fost regizată re-descoperirea pentru a-i scăpa pe cei doi amatori (elevul de 18 ani de la Colegiul Petru Rareș și inginerul silvic) de un posibil dosar penal pentru săpături neautorizate într-un sit.

În știrile de presă referitoare la tot acest balamuc cu descoperirea statuetei (după ce a fost „cazată” o noapte la hotel) au fost menționate vreo 3 locuri, mai exact 3 situri: ba Poiana Cireș, ba Bâtca Doamnei, ba Piatra Neamț 1. Clar este după cum spun cei din Neamț care știu exact unde s-a săpat că nu e vorba de primele 2 locuri (Poiana Cireș și Bâtca Doamnei), menționate drept situri arheologice avizate de către Repertoriul Arheologic Național (un catalog oficial al Ministerului Culturii).

E vorba de al treilea loc, numit de profesorul Cârciumaru drept Piatra Neamț 1, aflat mai la sud cu vreo 4-5 kilometri de Poiana Cireș, „deasupra Restaurantului Căprioara”. Restaurantul respectiv, unul vechi, este pe malul drept al Bistriței, chiar lângă podul care face legătura cu orașul Piatra Neamț (amplasat, majoritar, pe malul stâng).

<<”Piatra Neamț 1” nu apare în Repertoriul Arheologic Național, dar profesorul Cârciumaru a spus pentru Libertatea că ”e, într-adevăr, un sit nou, în 2018 l-au descoperit Popa și un prieten al său, și în 2019 am luat aprobare, dar încă nu au venit documentele”>>, scria Libertatea în articolul <<Înscenarea lui Venus! Cum s-a regizat în 2019 cea mai importantă descoperire paleolitică din istoria României: „Am făcut aicea un scenariu, că am găsit-o”!>>.

Declarația profesorului Cârciumaru este cam difuză (nu ar fi prima) pentru că, din punct de vedere legal, ce nu este în Repertoriul Arheologic Național nu e sit avizat. Pe cale de consecință, motivul invocat de acealși profesor (cum că s-a realizat înscenarea cu re-descoperirea statuetei ca să nu suporte consecințe penale amatorii care au săpat ilegal în sit) nu mai stă în picioare. Din punct de vedere legal, într-un loc care nu e sit declarat oficial (deci trecut în Repertoriu), amatorii pot săpa mult și bine, cât vor, singura problemă pe care o au ar fi cu proprietarul terenului, dar în niciun caz una de legalitate pe linie de reglementări de patrimoniu.

Iar pentru Piatra Neamț, Repertoriul Arheologic Național este clar: există 7 situri avizate, dar în niciun caz Piatra Neamț 1:

Cât privește „aprobarea” la care face referire profesorul Cârciumaru, documentul respectiv nu are legătură cu declarea locului drept sit ci este vorba, după cum au precizat surse din ministerul Culturii, de „o autorizație de diagnostic”, adică, în limbaj mai popular, pentru lucrări de prospectare.

Mai pe românește, amatorii (pasionați de arheologie, căutători de comori etc) pot săpa oriunde vor ei, în afara siturilor, în timp ce arheologii profesioniștii au nevoie de o astfel de autorizație chiar și pentru lucrări de diagnostic/prospectare în afara siturilor. Mai ales că la amatori e un hobby pe banii lor în timp ce la arheologi e vorba de acțiuni finanțate (în genere) din bani publici!

E cam ca în industria medicamentelor: produsele declarate farmaceutice au nevoie de un teanc de aprobări în timp ce cele naturiste sunt declarate „suplimente alimentare” și sunt scoase la vânzare fără teancul de avize… Rămâne deci întrebarea: de ce a fost nevoie de minciuna cu descoperirea/extragerea/cazarea la hotel/replantarea în pământ/re-extragerea statuetei?
Cei doi amatori care au fost amenințați că, dacă nu își țin gura, vor fi dați pe mâna Poliției, pot sta liniștiți: unde au săpat ei nu este sit, deci nu au încălcat nicio lege chiar dacă au realizat activitățile respective și fără să fie prezent arheolog la fața locului!

Încălcarea legii, clară, e alta: neanunțarea imediată a Direcției de Cultură Neamț, instituție care are competența materială în înregistrarea unei descoperiri făcute în județul Neamț. Așa spune articolul 28 din ordonanța 43/2000 referitoare la „privind protecția patrimoniului arheologic”. De ce a evitat echipa lui Cârciumaru (și nu ne referim la amatori, ci la profesorul în cauză și la arheologul Elena Nițu) să intre în legalitate cu acest pas minim și obligatoriu, pe care îl cunosc chiar și detectoriștii amatori? – aceasta chiar că este o întrebare la care răspunsul ar putea fi chiar interesant.

Până una-alta, în timp ce Ministerul Culturii și breasla oficială a arheologilor au anunțat propriile verificări și anchete, cert este că nu e exclus ca subiectul în sine să poată genera și o anchetă penală. Nu neapărat cea la care se referea profesorul Cârciumaru (cu „ilegalitatea” săpăturilor făcute doar de amatori), ci, posibil, pe alte coordonate. Și, fiind vorba despre activități derulate în județul Neamț, competența teritorială este, apriori, a instituțiilor din județ. Chiar și a Poliției Neamț.

Comisarul Vitalie Josanu (responsabil pe Patrimoniu, în cadrul IPJ Neamț) nu a infirmat o asemenea ipoteză. În exclusivitate pentru Vestea.net, comisarul Josanu a precizat: „Am aflat despre această descoperire (N.R. – a statuetei „Venus din Piatra Neamț) din presă. Descoperirea nu a fost anunțată la Direcția pentru Cultură Neamț, așa cum cere legea. Din primele verificari și datele comunicate de titularul cercetării în cauza, rezultă că locul de descoperire se află undeva deasupra Restaurantului Căprioara, într-un punct care nu este înscris în Repertoriul Arheologic Național”.

Dincolo de ipoteza unei eventuale anchete, după cum observați, și comisarul Josanu s-a referit și la faptul că locul descoperirii nu e în Repertoriul Arheologic Național (deci nu e sit) dar și la neanunțarea Direcției pentru Cultură Neamț. Mai facem precizarea că respectivul comisar de Poliție este istoric la bază, cu doctorat luat nu la Academia de Poliție ci la Universitatea Nationala de Arte și arheolog înscris în Registrul Arheologilor din România.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

One thought on “Statueta „Venus de la Piatra Neamț” nu a fost extrasă din sit autorizat! Direcția pentru Cultură Neamț nu a fost anunțată, așa cum e legal!

  1. Iar sotia d-lui Josanu e sefa cu Patrimoniul la Directia pentru Cultura Neamt….

Comments are closed.