Stareţul interimar de la Giurgeni: „Părintele Antonie a anunţat obştea mănăstirii, cu câteva luni înainte, că pleacă la Domnul!” 50 FOTO

Părintele Nicolae – cel care îndeplineşte în aceste momente îndatoririle de înlocuitor de stareţ la mănăstirea Giurgeni din Neamţ – a făcut marţi seara o destăinuire surprinzătoare cu privire la Stareţul Antonie, cel care a trecut duminică la cele veşnice.

„A fost un înainte-văzător cu un har cum puţini au pe acest pământ. Mie mi-a spus de prin septembrie şi apoi a spus tuturor din obştea mănăstirii că el va merge în curând la Domnul”, a declarat Părintele Nicolae..

Cel care se ocup[ acum de coordonarea activit[‘ilor din Mănăstire până ce mai-marii Bisericii vor numi un stareţ cu puteri depline are numai cuvinte de laudă pentru Antonie Jeflea cel de numele căruia nu doar revenirea Mănăstirii Giurgeni la statutul de lăcaş pentru călugări ci, prin chibzuinţă, bună rânduială şi har a transformat această mânătire în una la fel de cunoscută precum cea de la Prislop (păstorită de Arsenie Boca) sau de la Petru Vodă (ctitorită şi condusă de Părintele Iustin).

„Părintele Antonie nu a fost pentru noi doar un stareţ ci un adevărat părinte şi frate. Cu darurile sale, cu răbdarea de a asculta pe fiecare enoriaş sau vieţuitor din Mănăstire, cu râvna şi rugăciunea sa a făcut ca la acest lăcaş să fie zile în care veneau şi 2000 de enoriaşi”, aminteşte Părintele Nicolae. Fostul ucenic consideră că nu poate fi decât un semn de la Maica Domnului (căreia îi e închinată mănăstirea, prin hram) faptul că, la două zile de la moartea fostului stareţ, mâinile acestuia sunt moi şi nu rigide ca la orice om decedat.

Marţi seara (20 februarie) când Părintele Nicolae făcea aceste dezvăluiri, el şi ceilalţi călugări din Mănăstire săvârşeau Slujba Stâlpilor. Sute de enoriaşi din zonă sau pelerini din toate colţurile ţării erau veniţi pentru a participa la ritualul respectiv, pentru a aprinde o lumânare pentru „Părintele nostru drag”. Mulţi povesteau întâmplări trăite împreună cu acesta sau auzite de la alţii, inclusiv despre anii de ucenicie ai acestuia alături de Arsenie Boca.

„Vă iubesc şi vă binecuvântez pe toţi!” – aşa spunea la sfârşitul fiecărei slujbe şi acest mesaj al său a fost amintit în seara de marţi, de cei prezenţi, ca o oglindă a sufletului celui plecat la Domnul la 47 de ani.

Stareţul Antonie a trecut la cele veşnice duminică şi va fi înmormântat joi.

D.V.

 

Lasă un răspuns