STARE DE CALAMITATE pe Lacul Bicaz! Un singur politician din Neamţ recunoaşte dimensiunile dezastrului şi cere implicarea Guvernului!

Această prezentare necesită JavaScript.

Aglomerarea de zeci de tone de pet-uri şi nailoane pe Lacul Izvorul Muntelui este văzută la adevărata şi grava ei dimensiune de un singur politician din Neamţ, Ion Asaftei care declară că situaţia impune declararea STĂRII DE CALAMITATE şi intervenţia de urgenţă a Guvernului.

„Starea Lacului de acumulare de la Bicaz mă îngrijorează foarte tare, pentru că problema plutitorilor de pe suprafața lui nu e simplu de rezolvat și nici trecătoare și trebuie găsite soluții pentru a putea interveni astfel încât situația să nu se mai repete după fiecare episod de precipitații abundente. M-am întâlnit cu reprezentanții instituțiilor care au atribuții în domeniul apelor, protecției mediului, ISU și de la Hidroelectrica și am discutat despre ce am putea face pentru a depăși momentul actual, când luciul apei este încărcat de mizerii și cum am putea interveni astfel încât situația să nu se mai repete după fiecare episod de precipitații abundente în amonte, pe firul Bistriței, ori la ieșirea din iarnă! Acest lac este sursă de energie dar și de apă pentru municipiul Piatra Neamț și comunele învecinate! Nu mai vorbim de importanța lui turistică, în plin sezon. Este extrem de important să nu îl lăsăm asfixiat de gunoaie! Ieri dimineață am mers la București și am abordat această problemă cu o seamă de factori de decizie de la nivel central.
Personal agreez ideea de a fi considerată situația de față drept CALAMITATE și Guvernul, pe cale de consecință, să aloce urgent fonduri pentru curățarea și igienizarea Lacului Izvorul Muntelui. Altă ieșire nu întrevăd și nu putem sta indiferenți la ceea ce se întâmplă! Sper ca ideea cu calamitatea să se materializeze. Repet: prioritară este curățarea lacului de reziduuri de orice fel. Apoi vom putea discuta despre modificarea și completarea legii pentru ca răspunderea să fie clară în astfel de cazuri, fără pasarea ei între instituții!”, spune Ion Asaftei.

Poziţia fără echivoc a lui Asaftei (vicepreşedinte CJ Neamţ şi preşedinte ALDE Neamţ) reprezintă, indirect, o confirmare a situaţiei sesizate de partea serioasă a presei locale: instituţiile descentralizate din Neamţ, în frunte cu Prefectura (prefectul fiind de drept şi preşedinte al CJSU) sunt depăşite de situaţie iar comunicatele care sunt remise la 2-3 zile pe acest subiect de reprezentantul Guvernului în teritoriu nu fac decât să anunţe câte o şedinţă pe această temă şi să constate ceea ce vede deja o ţară întreagă.

Semnalul de alarmă tras de Asaftei ar putea avea un potenţial efect. Vineri, după şedinţa de Guvern din ziua precedentă, Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a vorbit despre situaţia lacurilor de acumulare care sunt acum sufocate de deşeuri şi, deşi apele nu mai sunt la Ministerul Mediului (ci la cel al Apelor) a punctat necesitatea intervenţiei rapide dar şi de modificare a legislaţiei, prin înăsprirea sancţiunilor pentru cei care poluează apele şi pădurile.

Reamintim că 90 la sută din deşeurile aflate acum pe Lacul Izvorul Muntelui vin din amonte, din judeţul Suceava şi chiar din Ucraina.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns