Stâlpii din Caracal s-au mutat la Piatra Neamț / Foto-reportaj cu obstacole mortale pentru șoferi

Dacă orășelul Caracal a intrat în legenda urbană pentru diverse minunății deja consacrate, Piatra Neamț are toate șansele să se branduiască drept orașul cu stâlpi în mijlocul străzii. Stâlpi de troleu, de electricitate etc răsar în fața șoferilor care nu sunt localnici ca adevărate surprize în mijlocul carosabilului.

În timp ce locuitorii din Caracal sunt ținta ironiilor pentru „minuni vechi” (cea cu răsturnarea cu căruța cu proști vine de la o întâmplare de la Revoluția din 1848) pietrenii se pot mândri că stâlpii minune le sunt contemporani sau, cel puțin plasarea acestora în mijlocul străzilor. Pentru că stâlpii respectivi nu au fost dintotdeauna pe carosabil. Nu, ei au fost amplasați pe trotuare dar redesenările și reamenajările urbanistice care au dus la lățirea șoselelor s-au lăsat cu stâlpi ajunși în mijlocul străzilor. Primari, proiectanți, constructori, comisii și instituții care au dat diverse avize și nu mai puțin celebra Comisie Rutieră de la Primărie nu au avut nimic împotrivă ca aceste „jaloane mortale” (cum le numea cititorul Vestea care ne-a dat tema acestui articol) să apară și să rămână în actuala postură.

Începem cu stâlpul din fața Spitalului Spitalul Județean. Amplasat inițial pe un refugiu pentru pietoni, atunci când zona a fost redesenată din cauza apariției sensului giratoriu, stâlpul cu pricina este la întâlnirea a două benzi de circulație de pe același sens. Dacă ar fi vopsit în portocaliu (nu râdeți, o să vedeți mai jos un exemplu care arată că se poară și această „minune”, ar putea fi considerat drept o rud[ mai mare a „morcovilor” de prin Precista. Cineva s-a gândit să împletească plăcutul cu utilul, astfel că stâlpul este acum purtător și de semn de circulație dar și gazdă pentru o casetă publicitară de plastic. În acest moment, caseta publicitară este nefolosită așa că ar merge poate o reclamă cu proiectantul lucrării, pe o parte și, pe cealaltă parte, cu membrii Comisiilor Rutiere care s-au tot succedat la Primăria Piatra Neamț. Așa, ca să-i aplaude lumea…

Fervoarea de a tot lăți sau muta străzi, de a inventa noi locuri de parcare nu putea ocoli nici cartierele orașului. De departe, cel mai binecuvântat cu astfel de surprize s-a dovedit Cartierul Dărmănești. Și deși prin campanii electorale unii candidați se băteau cu pumnul în piept ce bine vor reprezenta ei interesele oamenilor din cartier, că doar știu problemele mai bine ca alții, băieții deștepți au ajuns prin CL dar problemele au rămas. Cum este și cea de mai jos…

… L-ați recunoscut. E celebrul stâlp de la intersecția străzii 1 Decembrie 1918 cu o străduță paralelă, undeva la câțiva zeci de metri de marketul Lidl din Dărmănești. Și acesta e fericit purtător de indicator rutier și, deocamdată a rămas la culoarea cenușie originală, încă nu a fost vopsit portocaliu…

În schimb, cel de mai jos, deși e cel mai proaspăt „stâlp de Caracal la Piatra Neamț” a beneficiat de un interesant upgrade colorostic.

Este amplasat pe o bridă rutieră de lângă Biserica din fața blocului semilună de la Orion. Este chiar în mijlocul benzii de circulație, are și două semne de circulație montate pe el. Inițial a fost vopsit cu roșu, „ca să se asorteze cu celebra zebră de la Școala din Dărmănești”, spun cârcotașii. Numai că, în timp, roșul inițial a fost afectat de expunerea la razele de soare astfel că acum culoarea e un fel de mixt portocaliu-cărămiziu.
Să-l vedem și din celălalt unghi:

Virarea culorii spre portocaliu ar putea avea multiple sensuri. Poate reamintește de trecutul PDL al unora din fruntea Primăriei sau din Consiliul Local. Chiar dacă unii dintre ei acum sunt vopsiți în alte culori politice și vorbesc despre „trista moștenire” ca și cum nici usturoi nu au mâncat. Explicația minunăției de mai sus e simplă. Unde e stâlpul acum era inițial trotuar, banda de circulație era mai la dreapta (cum priviți în fotografia de mai sus) dar pe vechiul traseu au apărut parcările în spic.

De ani de zile, Primăria arată cu degetul spre proprietarii stâlpilor (fostul EON sau Troleibuzul-cel de la spital) însă firmele respective spun că ele nu pot suporta cheltuieli cu mutarea stâlpilor ori de câte ori mințile inteligente din Primărie și CL votează asfel de reamenajări fără să bugeteze și teleportarea stâlpilor.

În tot acest timp, pliante frumos colorate, scrisorele băgate prin cutiile poștale ale pietrenilor explică, sub semnătura edililor, cât de SMART e Piatra Neamț. Adică ar fi vorba de oraș inteligent care, nu-i așa, într-un viitor nedefinit, va avea chiar și rețeaua de cabluri îngropată în pământ. Până atunci, parafrazându-l pe George Coșbuc, șoferii pot cânta „Și ce stâlp frumos răsare! Nu-i al meu? Al cui e oare?” și să constate că la Piatra Neamț, stâlpii stau bine-merci chiar în mijlocul străzilor. Iar în acest timp, Primăria și onor Comisia Rutieră mai inventează sau anulează o trecere de pietoni, mai plantează niște morcovei portocalii, mai scrie pe trecerile de pietoni mesaje pentru pietoni (de parcă le-ar citi șoferii care ucid oameni pe aceste marcaje).

Veselie mare la Piatra Neamț cu stâlpi de Caracal, monșer…

Daniel VINCA

Background – Cele sapte „minuni” din Caracal:

1- S-a construit un bloc si s-a uitat macaraua in interior
2- A luat foc sediul pompierilor
3- S-a furat usa politiei
4- Cimitirul e pe strada Invierii
5- Brutaria e construita pe strada Foametei
6- Inchisoarea e pe strada Libertatii
7- Exista o singura scoala in oras si se numeste Scoala nr.2
(sursa – folclor contemporan)

 

 

Lasă un răspuns