Spovedania lui Carabelea

Candidat independent PACT pentru fotoliul de senator, Andrei Carabelea a făcut, ieri, o serie de declarații care pot fi asemănate cu o spovedanie. Practic, a fost vorba despre o autobiografie parțială, în care a vorbit doar despre perioada ultimilor opt ani, momentul în care s-a întors în Neamț, după terminarea facultății.
Publicăm, integral, „confesiunile” publice ale lui Andrei Carabelea, exact așa cum au fost acestea enumerate de candidatul la Senat.

Am revenit în Piatra Neamț în 2008, imediat după terminarea facultății. Nu mi-am regăsit aici nici colegi de liceu, nici prieteni, toți fiind plecați la muncă în străinătate. Am fost mereu un om activ, nu am stat comod acasă, după serviciu, din dorința de a mă implica în tot felul de acitivăți. Neavând alte posibilități de voluntariat în Piatra Neamț, am considerat că este o oportunitate pentru mine să încep o activitate politică. M-am înscris în organizația de tineret a unui partid politic și nu am niciun fel de rezervă să-i spun numele. Este vorba de PDL, unde am activat în perioada decembrie 2009 – iunie 2012. Am fost foarte conștiincios și consecvent, rămânând într-un singur partid politic. Am muncit acolo pentru că am crezut în niște valori și în niște principii, despre care am crezut că se regăsesc și în oamenii care compuneau acele organizații. Ce am făcut eu acolo, de fapt? Organizam acțiuni de ecologizare, de conștientizare a tinerilor fie împotriva etnobotanicelor, fie împotriva altor pericole, ajutam bătrânei, adică tot felul de acțiuni pe care le face orice ONG de bună credință în România. Am realizat că tot ceea ce făceam eu acolo nu făcea decât să spele imaginea unor oameni care se foloseau de mine, un tânăr foarte naiv, dar care avea niște aspirații.
Un episod foarte important în această scurtă perioadă pe care am petrecut-o în politică s-a întâmplat în august 2011, în perioada alegerilor parțiale, când am coordonat campania electorală din comuna Văleni cu primar PSD, unde am obținut un scor – zic eu – excepțional, datorită unei munci extraordinare din partea mea și a unei echipe de tineri. Am obținut 63% acolo, iar domnul pentru care am făcut această campanie a obținut cam 51 la sută la general, nu mai rețin exact. Este vorba despre domnul Adrian Rădulescu, care nu a spus nici măcar un mulțumesc la momentul acela și care nu a câștigat acest mandat pentru că era prea frumușel sau prea inteligent.
De atunci am conștientizat că un tânăr nu are șanse reale să se afirme într-un partid politic, nu are șanse să fie promovat și să fie susținut. Pentru că nu există meritocrație. Acest lucru ni s-a confirmat când s-a stabilit lista de candidați pentru Consiliul Județean Neamț, în 2012 și mi se pare că mi s-a dat un onorabil loc 41 sau 42, nu mai știu exact. Acest lucru mi-a demonstrat în mod categoric faptul că un tânăr nu are nicio șansă într-un partid politic din România.
Dar am crezut în continuare în principiile și în valorile democrat-liberale. Am făcut o mare greșeală. După ce în martie 2012 înființasem un ONG (Asociația Sens Civic, n. red.), care nu a avut niciodată susținere politică și niciodată nu a fost implicat în activități cu caracter politic.
Când am înființat acest ONG, multă lume mi-a spus că e o nebunie și că nu am nicio șansă, pentru că făceam acest lucru dintr-un salariu de profesor, fără susținere financiară din partea nimănui. Totuși, acest ONG a ajuns extrem de rapid unul dintre cele mai active din județul Neamț. Am făcut o greșeală imensă crezând în aceleași principii și valori,  urcând pe o scenă și plimbând flacăra democrației în România, pentru că am crezut într-un om, mergând pe aceeași consecvență a principiilor și valorilor în care eu am crezut sincer.
A fost singura mea experiență politică, până să-i întâlnesc pe acești tineri minunați din PACT și invit toți tinerii din țara aceasta să realizeze că toți cei care sunt acum în Parlament sau în diferite funcții alese sunt acolo pentru că nișite tineri le-au cărat, la un moment dat, servietele. Pentru că niște tineri le-au lipit, la un moment dat, niște afișe. Sunt acolo pentru că niște tineri le-au strâns semnături și pentru că au avut la bază o echipă de tineri cărora, practic, nu le-au mulțumit niciodată îndeajuns.
Invit pe toți tinerii de bună credință din țara asta să nu mai servească interesele altora pentru cinci lei pe oră, pentru un leu pe oră sau pentru câte alte promisiuni mai primesc. Ideea este că această țară se poate schimba de la rădăcină dacă tinerii conștientizează că tot ceea ce fac pot face doar pentru ei”.

 

Alex SÎRBU

6 thoughts on “Spovedania lui Carabelea

  1. …si cam ce vreti voi sa faceti in Parlament???/aaaa, stiu, salarii mari, masina la scara cu tot cu sofer, plimbari prin lume finantate, bineinteles….si multe altele….Incepeti mai baieti de jos de acolo de unde vin problemele sau nu le cunoasteti….

  2. Dl. Carabelea minte prin omisiune!Si dupa 2012 a colaborat strans cu PDL, fiind abonat la finantari de la Primarie.de altfel, dl. Carabelea din asta traieste – se face ca planteaza trei copaci si strange doua hartii de prin parcuri si primeste sute de mii de lei de la Primarie!

  3. Despre ce finanțări enorme vorbiți? Primăria a dat finanțări pentru sute de proiecte ale unor organizații despre care nu a auzit nimeni vreodată. Asta nu înseamnă neapărat că nu sunt active, ci ca sunt mai puțin vizibile. Consultați rapoartele acestui ONG condus de dl. Carabelea și veți vedea ca a făcut enorm de multe cu bani foarte putini.

  4. Vai, d-le Marian, chiar asa de putini bani au fost?!Dl. Carabelea are aceeasi actiune de plantat pomi pe care o face in fiecare an.Din cand in cand mai face una de strans PET-uri de pe lac.Foarte putin pentru cateva zeci de mii de euro…Cat despre banii dat de primarie la ONG-uri nu zic decat ca sumele sunt inca prea mici ca sa se ocupe DNA de ele…

  5. Carabelea nu e tipul ăla care la un examen de titularizare în învățământ a obținut fabuloasa notă 3?
    Carabelea e cumva individul de la PDL care aplauda reducerea salariilor bugetarilor cu 25%?

    Carabelea, nu ți se pare că faci umbră? Du-te acasă băiețaș!

Lasă un răspuns