Sponsor fără voie la Primărie! „Dacă lucrarea era făcută de o firmă străină, o duceau la fel cu vorba la plată?”

A făcut lucrări de jumătate de miliard de lei vechi la Primăria Gîrcina şi acum bate mătănii la primar să-i facă plata – aceasta este situaţia reclamată de Florin Daniel Bortă, reprezentantul unei firme din Piatra Neamţ care se chinuie de ceva vreme să încaseze banii facturaţi.

Într-o comună cum e Gîrcina (fostul primar arestat, cu viceprimarul având atrobuţii de primar şi cu un consilier cu atribuţii de viceprimar), ar fi fost culmea ca astfel de contracte să meargă fără probleme. Contractul dintre firma SC Mario & Alex Grup e de pe al finele lui 2015, cu o valabilitate pe mai mulţi ani şi se referă la mentenanţă şi lucrări la instalaţia electrică de iluminat public.

Anul acesta, conform comenzilor date de primarul interimar Mihai Gontaru (foto), firma lui Bortă s-a apucat de lucrări serioase la reţeaua de iluminat stradal: montat lămpi noi, demontat lămpile vechi, recondiţionat lămpi mai vechi şi remontate şi alea din nou. Situaţiile de lucrări – atenţie! – semnate de comisia de recepţie condusă de chiar noul viceprimar, confirmă montatul a sute de lămpi noi, recondiţionarea şi montarea unor lămpi existente, montat becuri, dulii, extindere de reţea, toate astea prin toate satele comunei. Adică drept confirmare a facturilor de mai sus, prestatorul ataşează la dosarul cauzei un teanc de procese verbale de recepţie semnate de chiar subordonaţii primarului. Câteva dintre acestea, mai jos:

Materiale, salariaţi, nacelă – acestea ar fi „amănuntele” din spatele lucrărilor deja efectuate, suportate de firma respectivă. Există şi un deviz de lucrări înregistrat la Primărie, cu suma fără TVA la care dacă se adaugă şi taxa respectivă depăşeşte valoarea facturilor:

„Ni s-a reproşat că nişte sisteme de prindere nu erau prinse separat în contract. de parcă puteam prinde lămpile respective cu bandă scotch… În fine. Am dat jos preţul acestor sisteme şi de aceea suma din facturi este mai mică decât cea din deviz. Am dus facturile la Primărie în ziua în care au fost emise, pe 10 aprilie. Le-a oprit domnul viceprimar spunând că le studiază şi le dă pe flux, aşa cum s-a mai întâmplat. Şi a început să treacă timpul. Aaa, am scris facturile cu puncte, detalii, aşa cum mi-au cerut ei… După vreo 2 săptămâni am întrebat de facutir, de plată… <<Da, se rezolvă>>, mi s-a spus. După o săptămână la fel şi tot aşa… Au trecut aproape 2 luni şi ieri (N.R. 07.06.2018) m-am dus la Primărie să lămurim lucrurile. Surpriză! Facturile mele nici nu fuseseră înregistrate, a trebuit să facem investigaţii să vedem pe unde sunt. Până la urmă mi le-a returnat domnul secretar. Greşeala mea e că nu le-am dus direct la registratură, că am mers pe încredere, că a spus domnul vice că vrea el să verifice, să le confrunte cu provesele verbale. Dar să ţii două facturi într-o Primărie şi să nu le înregistrezi timp de 2 luni e incredibil. Nu am mai auzit aşa ceva…”, spune Florin Bortă.

Reprezentantul firmei a consultat şi un avocat şi va trimite din nou facturile. Prin Poştă, cu confirmare de primire. Şi este hotărât să meargă până în pânzele albe să recupereze banii. „A fost muncă serioasă. Am stat pe lucrări, şi cu 5-6 oameni, şi cu mai mulţi, şi cu nacela, de dimineaţa pânî seara. Acum am sentimentul că, efectiv, cineva ăşi bate joc”, spune acesta.

De partea cealaltă, primarul Gontaru afişează o atitudine aparent „politically correct” şi o nemărginită grijă faţă de banul public. „Plătim, cum să nu plătim. Dar deocamdată, din ce au verificat oamenii noştri, nu bat perfect contractul, cu facturile, cu procesele verbale”. Noi, cei de la Vestea, nu suntem nici judecători, nici experţi tehnico-economici. Cât ne-am priceput şi am confruntat, ce e pe facturi e şi în recepţiile semnate de oamenii Primăriei. Ataşăm şi contractul, să nu fie vorbe:

Această prezentare necesită JavaScript.

Cumea-culmilor e altceva: în acest moment, primarul interimar (care se pregăteşte de alegeri anticipate) se poate lăuda în faţa sătenilor cum a modernizat iluminatul stradal. Deşi lucrările nu sunt plătite de luni bune! Deşi furnizorul nici nu a mai facturat sistemele de prindere (CDD-uri, în limbaj tehnic). Numai acele CDD-uri dacă le-ar lua mâine firma de pe stâlpi, 3 sferturi din Gârcina ar fi confundată noaptea în beznă. Şi totuşi, firma aşteaptă de luni de zile să-şi ia banii (Apropos, înainte de facturile de mai sus au fost emise altele care, la solicitarea primarului au fost retrase şi refăcute). Lucrările cu pricina au fost realizate din ianuarie până în martie, plus într-o zi de la începutul lui aprilie.

Cu siguranţă, în tot acest interval, primarul de la Gîrcina şi salariaţii Primăriei şi-au luat lefurile. Au fost plătiţi şi salariaţii firmei, dar nu din bani de la lucrarea făcută. Poate din banii de la alte lucrări sau din bani împrumutaţi de patroni. Dar astea nu sunt detalii care să intereseze pe cei care conduc o Primărie.

Clar e că firma pietreană a făcut o greşeală pe care nu o fac firmele străine: a trecut în contract nişte penalităţi lunare infirme care nu pot duce la mai mult de 5% pe an. Ia să fi fost o firmă americană sau germană furnizor, care trecea un procent lunar de penalităţi mai mare decât dobânzile cămătarilor, oare se mai jucau cei din Primăria Gîrcina de-a dă-mi facutra, na-ţi factura, unde e factura că noi nu am înregistrat-o?

Cert e că – gura lumii slobodă – gîrcinenii care au aflat de această tevatură zâmbesc cu subînţeles. Ieri, când reporterul Vestea a mers în Gîrcina să vadă cum arată acele lămpi pe stâlpi, un nene hâtru dintr-un birt întreba, cu expertiza dată de experienţa vieţii, dacă la factură a fost ataşată şi cererea regulamentară. Şi, cu subînţeles, a scos cu zgomot dopul de la o sticlă de vin… Nu ştim ce o fi vrut să spună şi la ce tradiţii ale locului făcea trimitere.

Tovarăşul lui de pahar a fost mai direct: „Eu o să cred că ăştia de la Primărie sunt cinstitiţi când or să afişeze lista cu toţi şmecherii de prin birouri de la Piatra, de prin instituţii, de pe la Poliţie, care au cumpărat terenuri frumoase de la Primărie. Alea îs terenuri de miliarde şi miliarde…”.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns