Şerban Strătilă: Spitalul județean-între suferință și speranță

 

Din nefericire , Spitalul Județean Neamț a ajuns din nou în atenția publică printr-un caz revoltător de condiționare financiară a actului medical.

Numărul foarte mare de comentarii la articolele apărute pe această temă mi-a confirmat că problemele spitalului județean sunt de mare importanță și vreau  să-mi exprim  câteva opinii despre situația actuală  și despre  câteva direcții de acțiune pentru îndreptarea neajunsurilor.

În primul rând vreau să spun că am o deosebită considerație pentru profesia de medic și pentru cei care activează în  domeniul medical.Am buni prieteni medici și știu foarte bine câte eforturi fac pentru a se pregăti profesional și pentru a oferi pacienților cele mai bune tratamente cu putință.

Am avut ocazia să cunosc, atât din perspectivă oficială  cât și personală, modul de organizare și funcționare a unor clinici de stat ori private, din țară sau din străinătate, așa că am putut să-mi formez o imagine despre sistemul spitalicesc , chiar dacă nu sunt profesionist în domeniu.

De ce nu merg lucrurile așa cum ar trebui la Spitalul Județean?! De ani de zile s-a încetățenit un soi de sistem de organizare atomizat, în care secțiile spitalului sunt mai bine sau prost dotate și finanțate în funcție de gradul de apropiere al șefului de secție de conducerea spitalului ori de cea politică .

Sigur, contează mult și capacitatea managerială a șefilor de secție, dar e greu să le pretindem tuturor să fie performanți  economic și administrativ, atâta timp cât ei sunt, în primul rând, medici!

În aceste condiții, conducerea centrală- Consiliul de administrație și Comitetul director- trebuie să preia în bună măsură inclusiv problemele de la nivelul secțiilor .

Dacă am ajuns la nivelul organismelor de conducere, vedem că  în Consiliul de administrație avem ca membri titulari un reprezentant al președintelui Consiliului județean, doi consilieri județeni (numiți democratic, dar politic) și doi reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică –directorul și încă o persoană.

Probabil că așa sunt reglementările  actuale, dar mie mi se pare inacceptabil ca din acest Consiliu să nu facă parte reprezentanții contribuabililor la sistemul de sănătate –patronate , sindicate /asociații pacienți, sponsori, societate civilă. Eu nu cred că legea  interzice ca acești oameni să fie măcar membri supleanți ori invitați ai Consiliului de administrație .Prezența lor în acest organism ar mai „tăia” din elanul politicianist al unora, ar aduce o doză mai mare de profesionalism în analizarea diferitelor oferte de lucrări și dotări  ori în stabilirea unor obiective strategice.

Nici prezența DSP în consiliu nu o înțeleg, atâta timp cât această direcție ar trebui, de pildă , să verifice igiena din spital. Fiind în conducerea executivă, se vor verifica pe ei înșiși?!

Sigur, implicarea mai multor competențe în administrarea spitalului nu va rezolva imediat și aspectul etic al condiționării (pe față sau sugerată) actului medical.

Pacienții știu care sunt cadrele medicale ce își fac de rușine profesia, mulți dintre colegi lor știu, sunt convins că știe și conducerea spitalului și a Colegiului medicilor, cu toate astea nu se face nimic!

De ce?! Dintr-o mentalitate greșit înțeleasă drept „colegială” sau  din neasumarea  responsabilităților mai puțin plăcute date de o anumită funcție.

Foarte mulți medici din Spitalul Județean au avut posibilitatea de a lucra în clinici renumite din străinătate și au putut vedea că solidaritatea colegială nu merge dincolo de granița acceptabilă -etică și profesională.Niciun spital din lumea civilizată nu ar tolera extorcarea pacientului sau folosirea a tot felul de fițuici cu indicații de aprovizionare cu medicamente ori dispozitive medicale, iar cei care afectează imaginea profesiei și spitalului sunt îndepărtați imediat!

Așa că , poate ar fi momentul ca și la Piatra-Neamț să se ia taurul de coarne, să se mai uite de termopane , izolații și contracte de achiziții și să se ia măsuri urgente de îmbunătățire a activității!

De exemplu, să se  implementeze  un sistem de aprovizionare propriu al spitalului  cu dispozitive medicale( contra cost, dacă e cazul) , să se instituie un regim hotelier cu plată, ori să se creeze condiții civilizate de acces și vizitare.

Sunt sigur că soluțiile se găsesc în mare măsură  la medicii și specialiștii din spital ,numai să fie ascultați și sprijiniți!

În același timp și noi, „cetatea”, trebuie să ne implicăm mai mult -cu idei, soluții și chiar financiar – fiindcă ,în definitiv, Spitalul județean este al nostru, al cetățenilor, nu al instituțiilor și politicienilor!

Şerban Strătilă