Soţul Luminiţei Moscalu reacţionează: ACUZĂ PRESA PE FACEBOOK! CU INVENŢII!

moscaluLuminiţa Moscalu – ex-director la Liceul de Artă Victor Brauner – a fost, în urmă cu vreo două săptămâni, protagonista unui scandal adus la cunoştinţa opiniei publice de liderii PNL (partid pe lista căruia candidează profesorul-om politic).

Şi VESTEA a relatat acuzele aduse atunci de liderii PNL (cum că profesoara respectivă ar fi hărţuită ba cu controale de la ISJ, ba de prestaţia actualului director) şi, în plus, ne-am permis să luăm un punct de vedere şi de la conducerea ISJ.

Fireşte că articolele de presă – mai ales cele bazate pe opiniile diverselor tabere – nu prezintă un adevăr absolut ci, în genere, o situaţie cu multiple faţete sau interpretări ale beligeranţilor. Şi, fireşte, că astfel de articole nu au cum să mulţumească pe toată lumea.

Faptul că ulterior, pe peretele de facebook al soţului profesoarei respective (Teodor Dan Moscalu) apare un punct de vedere suplimentar e, astfel, salutar. Că se face referire la diverse publicaţii sau jurnalişti – inclusiv VESTEA, inclusiv subsemnatul – nu e absolut nicio problemă. Corectă afirmaţia că în VESTEA s-a strecurat confuzia între două instituţii din Educaţie cu rol de evaluare (ARACIP şi ANCPDF), eroare de formă pentru care ne cerem scuze.

Dar, pentru oricine care a citit articolul iniţial (vezi AICI – Scandal politic pe Liceul de Artă! PNL cere demisia directorului, a inspectorului Bălan şi a inspectorului general!), replica facebook-istă a lui Teodor Dan Moscalu (pe care o publicăm, integral, mai jos) naşte oarece nedumeriri:

-E relevantă în contextul discuţiei referirea la comuna Zăneşti? Dacă da, ne cerem scuze, înseamnă că băşcălia e prea profundă, nu poate fi pricepută de unul care niciodată nu s-a dezis de satul natal!

-INVENŢII, MANIPULĂRI! Doar câteva exemple (care pot fi uşor verificabile prin compararea cu articolul din VESTEA, menţionat mai sus):

1.”Domnul Vinca o scotea vinovată pe doamna profesor că și-ar fi regizat singură desantul”. Serios??? Unde? În articolul vizat sunt cele două puncte de vedere (lideri liberali şi „generalul Stan), concluzia autorului punctând, suplimentar, că, pe fond, o cauză a acestor dispute fiind numirile ca directori interimari ale celor care conduc instituţiile şcolare şi faptul că niciunul (dar NICIUNUL) din actualii directori de şcoli şi licee din Neamţ nu mai ocupă acum aceste funcţii prin concurs. Mai direct – o spunem acum – e vorba de numiri politice. Aşa cum a fost numită Luminiţa Muscalu pe funcţie, aşa cum a fost dată jos din funcţie. O simetrie idioată care amestecă politica în şcoală!

2.”Domnul Vinca îi sugera doamnei profesor să facă petiții către domnul general Stan(care era în poziția de lup) considerând că rolul de Scufița Roșie o prinde mai bine pe doamna profesor”. Dincolo de faptul că rolul care „o prinde” pe doamna profesoară nu a făcut obiectul articolului (şi e bine să şi-l stabilească singură), afirmaţia soţului este una incorectă, incompletă, manipulatorie.

Fragmentul incriminat, din acel articol: <<Şi tot ciudat este că profesoara vizată de ceea ce liberalii au numit „anchetă politică” nu a direcţionat, mai întâi, sesizarea semnată de ea către instituţiile statului (Minister, ISJ, Prefectură etc) ci a preferat să o ducă la partidul pe listele căruia candidează. Nu e rău că a dus-o şi la partid, dar de ce nu, mai întâi, la instituţiile abilitate?>>. Deci – ca să priceapă şi onor soţul doamnei profesoare – în paranteza din citatul de mai sus e un pomelnic cu mai multe INSTITUŢII ALE STATULUI. Putem înţelege analogia Stan – ISJ (ca suspiciune de lipsă de încredere din partea celei vizate) dar e cel puţin ciudat că onor soţul nu a remarcat şi referirile la Minister sau Prefectură. Sau chiar nu a înţeles sau a preferat să scoată din context şi să interpreteze unilateral – întru Sfânta Victimizare – articolul vizat (ne referim doar la cel din VESTEA, deşi soţul face trimiteri şi la alte articole sau publicaţii…).

Înainte de a publica replica lui Teodor Dan Muscalu, mai cităm o altă postare a acestuia, pusă pe net la doar câteva zile după acea minunăţie de text: << Sunt multe lucruri frumoase care să ne facă să ignorăm unii „inși”, ajunși în poziții cheie fără concursuri și fără….. merite>>. O, da! Aici chiar suntem de aceeaşi părere. Şi, dincolo de merite (a căror apreciere ţine de subiectivitatea sau obiectivitatea arbitrului), referirea la poziţiile cheie ocupate fără concurs e de maxim adevăr. Cu adăugirea noastră: aşa cum actualul director, Mihăiţă Albu e pe post FĂRĂ CONCURS şi Luminiţa Moscalu a ocupat acelaşi post, după victoria USL în alegeri, tot FĂRĂ CONCURS!

Sau, în ce o priveşte pe ex-directoarea Moscalu, o fi valabilă sintagma CONCURS DE ÎMPREJURĂRI?

Replica lui Teodor Dan Moscalu:

Martor ocular. Scrisoare deschisă despre culori

În fiecare zi asist la multe nedreptăți sau gânduri strâmbe. Citeam articolele scrise în publicațiile nemțene despre situația apărută la Liceul de Arte „Victor Brauner” și mă găseam deja în alt film.

Domnule Bălănescu, afirmați că înștiințarea trimisă de doamna profesor dr. Luminița Moscalu nu este semnată, nimic mai neadevărat. Am fost martor fără voie la apariția desantului trimis de ISJ Neamț să verifice starea națiunii. Tocmai reveneam din turneul făcut pentru tărbăcirea celor douăzeci de bibliorafturi care aveau să fie verificate(operat recent fiind) și surpriză, lângă șirul nesfârșit de bibliorafturi abia se vedea răsărind domnul inspector, Balan Ioan.

Este ceva de scris în bășcălie despre această situație reală? Este de făcut asocierea între Luminițe? Nu, domnule Bălănescu. Dumneavoastră cunoșteați metehnele domnului general Stan.

Desigur, nu v-a împiedicat să ștergeți numele persoanelor din unele postări. Acum nu mai puteți să le ștergeți. Ba, chiar vă rog să-i povestiți domnului Vinca tot ce știți și nu scrieți în legătură cu modul de organizare a desanturilor staliniste comandate de domnul general Stan. Dacă este nevoie vă ajut. Sau mai bine spus vă reamintesc unele întâmplări ciudate pe meleaguri nemțene.

Eu nu scriu cu răutate sau bășcălie. Scriu fiindcă sunt martorul unor situații descrise prin răstălmăcire și nu mai suport multele mizerii aruncate pe hârtie sau aiurea. Este destul de adevărat că nu pot descrie rânjetul de fericire al domnului director Albu Mihăiță la despărțirea de domnul inspector Balan Ioan. Probabil că nu trebuia să mă trimită cineva divin acolo unde se măsluiau informațiile. Vă este greu domnilor să scrieți adevărul? Mai ales că unii dintre dumneavoastră ați citit mult și temeinic față de alți „scriitori”. Domnul Vinca o scotea vinovată pe doamna profesor că și-ar fi regizat singură desantul. Domnul Cezar Filip trimitea la Caragiale. Probabil că nu l-a citit suficient pe Caragiale. Caragiale avea demnitate. Sătul de mizeriile din țară a ales să moară în altă țară. În ceea ce îl privește pe domnul director Albu, care se consideră mare cavaler, pot doar să afirm că doamnele Inspector de la ANPCDF(explicați-i domnului Vinca faptul că Agenția pentru proiecte europene nu are legătură nicidecum cu ARACIP, dovada că a ascultat degeaba conferința de presă PNL; de altfel, în urmă cu mulți ani, când era mai aproape de Zănești decât de Piatra-Neamț, scria cât de bună este o colegă „scriitoare” în loc să scrie că aceasta era condamnată definitiv pentru calomnie, dovadă a faptului că în douăzeci de ani nu s-a schimbat mai nimic pe la noi) au afirmat, într-un moment de respiro, că este foarte perfid și nerecunoscător că doamna profesor a adus faimă școlii prin câștigarea acestui proiect european și a altor proiecte, desigur.

De asemenea, doamnele Inspector au simțit atmosfera creată înaintea vizitei de monitorizare. Cu toate acestea, doamnele Inspector au confirmat exemplul de bune practici în privința proiectelor europene derulate în școală. Domnul Vinca îi sugera doamnei profesor să facă petiții către domnul general Stan(care era în poziția de lup) considerând că rolul de Scufița Roșie o prinde mai bine pe doamna profesor. Sau poate domnul Vinca vrea să adune pe un stadion femeile de serviciu, portarii, muncitorii, administratorii, de altfel cu toții oameni onorabili și alte persoane care simpatizează alte culori decât roșul intens să le explice că roșul este OK, galbenul, albastrul, verdele etc, sunt câh. Sau, poate să le explice oamenilor că nu este bine în viață să ai simpatii politice. Atașez o fotografie care demonstreză că aceste culori arată foarte bine dacă sunt combinate armonios.

Daniel VINCA

cop moscalu

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns